50 milliós közbeszerzési bírságot kapott a BKV, ebben a hónapban már a másodikat. Legutóbb 150 millióra büntette őket a Közbeszerzési Döntőbizottság.

150 után most 50 millió

A BKV mint ajánlatkérő megsértette a közszolgáltatók közbeszerzéseire vonatkozó sajátos szabályokat, ezért 50 milliót kell fizetnie áll a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatában – írja a 444.hu.

Frankfurti villamosok ügye

November elején a frankfurti villamosok beszerzése miatt kapott a BKV 150 milliós bírságot. Arról akkor a BudaPestkörnyéke.hu is beszámolt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Miért adtak 150 milliót?

A döntőbizottság megállapította, hogy a BKV eljárása során megegyezett a frankfurti közlekedési vállalattal az alacsonypadlós, használt villamosok megvásárlását érintő lényeges kérdésekben. Ez pedig az uniós irányelv és a közbeszerzési törvény verseny tisztaságát és az esélyegyenlőséget előíró alapelveibe ütközik.

Az időpontokkal van a baj

Most a dunai kishajós tendernél találtak szabálytalanságokat. A határozat szerint a BKV 2020. június 11-én tette közzé a pályázati hirdetményt, és egy évvel később, 2021. június 11-én, hirdetett eredményt, de az ajánlati kötöttség eredetileg 2020. augusztus 24. napján lejárt.

Tavaly kellett volna, de csak idén lett meg

Bár ezt 60 nappal kitolták, 2020. október 19-ig a döntőbizottság szerint a pályázatok elbírálása csak idén június 11-én született meg, tehát az új határidő után. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Pikkelnek Karácsony Gergelyre?

Mióta Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, a Közbeszerzési Döntőbizottság kétszer annyi eljárást indított fővárosi cégek ellen, mint Tarlós István városvezetése idején – írta a Telex még a 150 milliós ügy után.

A döntés ellen nem lehet fellebbezni, de mégis van jogorvoslat

A határozat ellen fellebbezésnek nincs helye. A határozat ellen a Fővárosi Törvényszék előtt közigazgatási per indítható, a határozat kézbesítésétől számított 15 napon belül.

Már nyáron állt a bál

Nem megfelelő referenciákkal nyerhetett tendert a Magyar Kikötőfejlesztő és Hajózási Üzemeltető Zrt. a BKV-hajók üzemeltetésére kiírt közbeszerzési pályázaton – írta júliusban a Magyar Nemzet. Wintermantel Zsolt, a BKK Igazgatóságának a tagja akkor a lapnak azt mondta: ameddig nem látnak tisztán, Karácsony Gergely tiltsa meg a szerződéskötést.

Ők nyertek

A Magyar Kikötő Fejlesztő és Hajózási Üzemeltető Zrt. (Magyar Kikötő) ajánlatát hozta ki nyertesnek a BKV a hajós közösségi közlekedés tárgyában kiírt tenderen még július elején. Lényegében a dunai kishajók üzemeltetéséről szóló tenderről van szó. Egy kb. 2 milliárdos üzletről van egyébként szó.

Most lesz hajózás vagy sem?

Az külön érdekesség, hogy a BKV vezérigazgatója, Bolla Tibor május végén még arról nyilatkozott, hogy 2021-ben nem lesz a Duna budapesti szakaszán közszolgáltatásban végzett, menetrendi hajóközlekedés, mivel a koronavírus-járvány miatt a főváros, a BKV és a BKK is forráshiányos.

A főváros nem kapott meg 12 milliárd forintot közlekedésre