„Azt kérdezi tőlem a fővárosi Fidesz, hogy nyáron miért locsoltunk olyan sokat. Hmm” – kezdte legutóbbi Facebook-bejegyzését Budapest főpolgármestere. Karácsony Gergely arról ír, hogy sok víz fogyott az elmúlt évtizedek legaszályosabb nyarán, Magyarország pedig gyakorlatilag az elmúlt 300 évben a mocsárlecsapolásra, a vizek gyors elvezetésére, a patakok csatornává alakítására, a víz azonnali elvezetésére rendezkedett be.

Nem zöld politikus?

A fővárosi Fidesz szerint Karácsony Gergely nem zöld politikus. Bizonyítékot is hoznak: „A jobboldali városvezetés 2018 és 2019 nyarán közel (csupán!) 20 ezer köbmétert használt fel a hőség csillapítására. A magát „zöldnek” mondó fővárosi baloldal 2,5-szer annyi vizet használt fel” – írta bejegyzésében a főpolgármester. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sokat locsoltunk!

„Lebuktam. Sokat locsoltunk az elmúlt évtizedek legaszályosabb nyarán! Ez pont így volt, vállalom érte a felelősséget. Bár halkan teszem hozzá, eldönthetné a fővárosi Fidesz, hogy mivel van problémája, mert nyáron még azzal támadtak, hogy hagyom kiszáradni a budapesti parkokat. Most sokat locsolunk vagy hagyjuk kiszáradni? Kis ellentmondást érzek” – tette hozzá a városvezető.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Súlyos a probléma

„Nagyon súlyos országos problémával találjuk szembe magunkat. Napi szinten küzdünk olyan jogszabályokkal és eljárásrenddel, amelyek meggátolják, hogy helyben megtartsuk, hasznosítsuk a vizet” – folytatta Karácsony.

A magyar múlt

Magyarország gyakorlatilag az elmúlt 300 évben a mocsárlecsapolásra, a vizek gyors elvezetésére, a patakok csatornává alakítására, a víz azonnali elvezetésére rendezkedett be, jogszabályi környezete ezt tükrözi.

Alkalmazkodni a klímaváltozáshoz

Nyáron nagyon súlyos aszály és kánikula sújtotta az országot. Muszáj alkalmazkodnunk a klímaválsághoz zöldmezős beruházásokkal, városrehabilitációs programmal, szárazságtűrőbb növényekkel, alternatív gyepgazdálkodással, méhlegelőkkel, „szivacsváros” koncepció alkalmazásával, mulcsozással, mezővédő erdősávokkal. „Kész szerencse, hogy pont ezen dolgozunk, mióta megválasztottak a fővárosiak” – zárta gondolatait a főpolgármester.

Vizet adtak Solymárnak és Szentendrének

A nyári aszály idején megnyitottak egy tűzcsapot Pesthidegkúton, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) munkatársai onnan vitték a vizet Solymárra. Kiderült: Budapest szerencsés helyzetben van, jó minőségű és biztos a vízellátása, az agglomeráció közműveit azonban nem ekkora igénybevételre szabták. Szentendrén lajtoskocsikkal segítettek – írt róla korábban a BudaPestkörnyéke.hu.

Elavult rendszer

Nem véletlen, hogy a vízhiány az agglomerációs területeken jelentkezik, ugyanis az ottani vízhálózatot nem ekkora terhelésre szabták. Szentendrét például a 60-as években épült csőhálózat látja el vízzel. Fülöp Zsolt polgármester korábban elmondta: a rendszer annyira sérülékeny, hogy a kapacitás 40 százaléka elvész, vagyis ennyi víz nem ér el a fogyasztóhoz.

Szemléletváltásra van szükség

A városvezető szerint ezt a problémát nem lehet belátható időn belül megoldani. „Nem lesz nagyobb a csővezeték, a kutak víztermelői kapacitása sem fog magától megnőni”. Szerinte alapvető szemléletváltásra van szükség.

Robbanásszerű a lakosságszám növekedése az agglomerációban

Az ellenzéki Fülöp Zsolttal némileg egyetértve, Menczer Tamás, Pest 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője ezt mondta a nyári kritikus helyzet idején, hogy „a vízhiánynak az alapvető oka a lakosság robbanásszerű növekedése Solymáron és az egész agglomerációban. Az infrastruktúra fejlesztése nem követte le a népességszám növekedését és most a vízhiány kapcsán szembesülünk ezzel”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: archív