A János kórházban tárolják a jövőben azon meddő párok fagyasztott embrióit, akik a két most megszűnő meddőségi klinika páciensei voltak. Egy tavaly nyáron hatályba lépett jogszabály szerint kizárólag állami intézményekben végezhetnek lombikkezeléseket.

Bezár két meddőségi klinika

Két hét múlva befejezi működését az a két, még magánkézben lévő, meddőségi magánklinika, amelynek bezárásáról tavaly döntött a kormány. A Reprosys Termékenységi Központ és a Versys Clinics is felajánlotta az államnak, hogy vegye meg, de a kormány nem fogadta el az ajánlatot. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Bizonytalan volt az embriók sorsa

Az állam gyakorlatilag több száz gyermekre vágyó párt tartott bizonytalanságban, hiszen nekik sem volt arról fogalmuk, melyik intézménybe kerülnek át saját embrióik, és hol tudják folytatni a kezeléseket.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Rákérdezett a képviselő

A fagyasztott embriók sorsa végül egy parlamenti írásbeli kérdésre adott válaszból derült ki, melyet Vajda Zoltán szocialista képviselő tett fel Csák János kulturális és innovációs miniszternek – azért neki, mert az új kormányzati struktúrában hozzá tartozik a családpolitika.

A János kórházba kerülnek

A válasz az egészségügyért felelős Belügyminisztériumból érkezett, Rétvári Bence parlamenti államtitkártól, amelyben azt írja, hogy a Reprosysban és a Versysben a tárolt ivarsejteket és embriókat az Észak-Közép-budai Centrum, új Szent János Kórház és Szakrendelő számára kell átadni.

3 éve államosítottak

„Nem lesznek várólisták, és száz százalékban állja az állam a lombikkezelésekhez szükséges készítmények díját, Hat meddőségi intézményt pedig államosít a kormány, vagyis ezzel eltűnnek a várólisták is” – ezt még 2019-ben jelentette be az akkor még államtitkár Novák Katalin.

6 intézményt államosítottak

Az intézkedés első körben arról szól, hogy hat magánklinikát államosítanak. A Magyar Közlönyben az akkor megjelent rendelet szerint a következő intézmények lettek államosítva:

  • a budapesti Forgács Intézet Egészségügyi és Szolgálató Kft.-t
  • a szintén budapesti Kaáli Ambuláns Nőgyógyászati Intézet Kft.-t
  • a szegedi Kaáli REK Reprodukciós Központ Kft.-t
  • a tapolcai Pannon Reprodukciós Intézet Egészségügyi és Szolgáltató Kft.-t
  • a budapesti Várandós Egészségügyi Szolgáltató Kft.-t
  • a szintén fővárosi Sterilitas Egészségügyi Ellátó Kft.-t

Eltűnnek a váróslisták?

 „Amennyiben a párok a fenti intézmények egyikében kívánják elvégeztetni a beavatkozást, akkor itt nem kell várniuk arra, míg sorra kerülnek” – ígérte 3 évvel ezelőtt az azóta köztársasági elnökké megválasztott Novák Katalin.

Csak állami intézmények működhetnek

Tavaly nyáron az Országgyűlés elfogadta azt a rendeletet is, mely kimondja: 2022. július 1-étől kizárólag állami meddőségi klinikákon kezelhetők az erre jogosult nők. Ez főleg azokat hozza lehetetlen helyzetbe, akik már elmúltak 45 évesek, vagy elhasználták az öt alkalmat, melyet az állam finanszíroz, hiszen nekik innentől már csak a külföldi, fizetős klinikák maradnak.

Két klinika nem kapott engedélyt

Az akkor még működő három magánklinikából a Róbert Károly Meddőségi Centrum Kft.-t ezután megvásárolta az állam, így az továbbra is működhet, a Versys és a Reprosys azonban nem kapta meg erre az esélyt.

12 intézmény működik

Ezzel a szabályozással jelenleg Magyarországon 12 állami intézet működik, a szülész-nőgyógyászok közül pedig mindössze 36–38 szakember dolgozik, akik meddősségi szakemberek és lombikbeavatkozásokat végeznek.

6-8 hónapos várólisták

Több magyar állami intézményben már tavaly is 6–8 hónapos várólisták alakultak ki. Az új szabályozás másik hátránya, hogy ma Magyarországon, aki betöltötte a 45. életévét és orvosi segítséggel szeretne gyermeket szülni, csak külföldi magánklinikán tudja kezeltetni magát. Illetve életkortól függetlenül, azoknak is külföldre kell menniük, akik az állam finanszírozott 5 kezelést már kimerítették.

Csehországban virágzik a lombikbiznisz

A szomszédos Csehország meddőségi klinikáin a pacienseinek nagy része évek óta Magyarországról érkezik. A klinikákon dolgozó orvosok és koordinátorok többsége beszél magyarul, várólisták pedig egyáltalán nincsenek. Kérdés, hogy ami jól működik Csehországban és jól működött Magyarországon, abba miért kellett az államnak beavatkoznia?  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: János kórház