Mostanáig 130 embert hallgattak ki gyanúsítottként a hatóságok a koronavírus elleni védettségi igazolással kapcsolatos visszaélések miatt – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

Egészségügyi dolgozók is

Az egészségügyi területen dolgozók egy része is érintett az eljárásokban, az ő esetükben vesztegetés, vesztegetés elfogadása és közokirathamisítás is előfordult.

Korrupció

Váradi Piroska, a Nemzeti Védelmi Szolgálat főosztályvezetője azt hangsúlyozta: az egészségügyi ellátórendszer oltásokkal, tesztelésekkel foglalkozó dolgozóira jelentős korrupciós nyomás nehezedik.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Jogok és kötelességek, videó a tájékoztatóról

Számok részletezve

A védettségi igazolásokkal kapcsolatos visszaélések miatt összesen 42 büntetőeljárás indult, ebből 18 ügyben a Nemzeti Védelmi Szolgálat tett feljelentést. Egy eljárást elutasítottak, három ügyben bizonyítás hiányában megszüntették az eljárást. Három ügyben viszont már vádemelési javaslat is készült, s ezek közül egy ügyben az illetékes vidéki ügyészség már vádat is emelt.

Mikor és hol derül ki

Az NVSZ-től érkezett feljelentések mellett volt példa arra is, hogy rendőri intézkedés közben derült ki a turpisság. Határátlépéskor, vagy a repülőtéren mutattak be hamis iratokat a koronavírus elleni védettség igazolásáról. Egy fiatal ellen pedig azért indult eljárás, mert egy vidéki moziba való belépéshez mutatott be hamis igazolványt.

Volt élettársát jelentette fel

Továbbá magánszemélyek is tettek feljelentéseket, például olyan orvosok, akiknek nevével, adataival visszaélve állítottak ki hamis igazolást. Valaki pedig volt élettársát és új párját jelentette fel, hogy hamis védettségi igazolványt használnak.

Meggyőződésből

Az NVSZ főosztályvezetője is beszélt arról, hogy több egészségügyi dolgozó is látókörükbe került. Köztük – mint mondta – voltak, akik “meggyőződésből” követtek el bűncselekményt, mert ők sem értettek egyet a védőoltás szükségességével.

Bűnös üzletet láttak benne

Nyáron számoltunk be arról, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat felderítése alapján folytat nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya H. S. Mónika és két társa, S. Jennifer és L. Istvánné ellen, akik a gyanú szerint 2021. április 9. és június 15. között jogosulatlanul és engedély nélkül több olyan embert is védettségi igazolványhoz juttattak, akik nem kaptak koronavírus elleni oltást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jelentkezőket toboroztak

A társaság két tagja, a 25 éves S. Jennifer és a 43 éves L. Istvánné a jelentkezőket toborozta, az orvosi asszisztensként dolgozó 37 éves H. S. Mónika pedig azok adatait elektronikusan rögzítette az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér elnevezésű információs rendszerbe.

60 ezer forintot kértek

 A rendelkezésre álló adatok szerint az igazolványokért cserébe általában 60 ezer forintot kértek.

Karácsony előtt csaptak le rájuk

Egy háziorvos és asszisztense pénzért védettségi igazolványhoz juttatott olyan embereket, akik nem vették fel a koronavírus elleni védőoltást. 13 embernek adtak ilyen igazolást – közölte a rendőrség.

Be sem kellett menni

A jelentkezőknek meg sem kellett jelenniük az orvosi rendelőben, irataikat egy kozmetikusnő adta át az orvosi asszisztensnek. Az adatokat az asszisztens – az orvos tudtával, az ő jogosultságát használva – rögzítette a rendszerbe. Volt olyan eset, hogy 100 ezer forintot kaptak egy igazolás kiállításáért a közvetítőn keresztül.

Lefoglalták

Az orvosi rendelőben és a három nő lakásán lefoglaltak több mint négymillió forintot, 580 eurót, informatikai eszközöket, oltási igazolványokat és egyéb orvosi iratokat is.

Gyanúsítottak

A rendőrök a 60 éves orvost és 45 éves asszisztensét tizenhárom-rendbeli védettségi igazolással visszaélés és hétrendbeli vesztegetés elfogadása, a 42 éves közvetítőt pedig – bűnsegédként elkövetett – kilencrendbeli védettségi igazolással visszaélés és egy rendbeli vesztegetés miatt hallgatták ki gyanúsítottként – közölte a BRFK.

Mai adatok, jön az omikron

Az utóbbi egy napban 3005 új fertőzöttet igazoltak, és elhunyt 115 beteg. Az aktív fertőzöttek száma 113 057 főre csökkent. Az új betegek háromezer fölötti száma magasabb, mint a keddi 1370-es adat vagy az ünnepi hétvége mintegy 2000 fő/napos átlaga. Kórházban 3854 koronavírusos beteget ápolnak (165-tel kevesebbet az előző napinál), közülük 357-en vannak lélegeztetőgépen (17-tel alacsonyabb adat).