Nagy István azt hangoztatta, zavartalan a termelés, noha azt elképzelhetőnek tartja, hogy az emberek bespájzolnak az ársapkás termékekből. Hozzátette, a burgonya hatósági árát úgy állapították meg, hogy az ne veszélyeztesse az importot.

A politikus szerint lelkesek az emberek

„Az, ami most előfordul, az embereknek a lelkesedése, az, hogy be akarnak spájzolni belőle, mert azt gondolják, hogy hamar véget fog érni ez az akció és majd el fog fogyni a polcokról. Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy nem fog elfogyni a polcokról, hiszen a termelés zavartalanul folyik” – jelentette ki az agrárminiszter az RTL híradójának kérdésére. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A termelőket nem érinti az ársapka

„Az egész ársapka úgy lett kitalálva, hogy a kereskedelmi beszerzési és értékesítési ár közti különbséget kell a kiskereskedelemnek gyakorlatilag elnyelni. Úgy is fogalmaztatok, mint egy akciós terméket kell kezelnie ezeket a termékeket” – magyarázta Nagy István.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem lesz gond az importtal

A tárcavezető hangsúlyozta, szeptember 30-ai árszint lehetővé teszi a burgonyaimportot, az egyáltalán nem veszélyezteti az importnak a mennyiségét, hiszen olyan árszinten lett megállapítva, amellyel a burgonya beszerezhető nagy mennyiségben.

Már tíz terméken van ársapka

Az összeállításból az is kiderül, hogy a tojással és a burgonyával együtt már összesen tíz terméken van hatósági ár. Az intézkedés december 31-ig érvényes. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pár héttel ezelőtt azt mondta, amíg nem csillapodik az infláció, maradnak az árstopok.

A boltok is küzdenek a felvásárlás ellen

Mint korábban megírtuk, a Tescoban és a Lidlben, valamint az a Tescoban és az Aldiban korlátozzák az egy személy által hazavihető mennyiséget. Mindkét termék jelentősen drágult az utóbbi hónapokban, a tojás ára 87,9 százalékkal nőtt egy év alatt. Ahogy arra számítani lehetett, megnőtt a kereslet az áruk iránt

A CBA üzletekben nem egységes a korlátozás

A Telex pár napja megkereste az ügyben a CBA kommunikációs igazgatóját, Fodor Attilát, aki elmondta, hogy a mennyiségi korlátozás üzletenként nem egységes, mivel franchise-rendszerben üzemelnek. „Amióta az árstopos termékek léteznek, azóta különböző gyakorlatok alakultak ki a különböző üzletekben: van, ahol limitálják az egyszerre megvásárolható termékek mennyiségét, van, ahol erre nincsen szükség”.

Megindult a nagyüzemi felvásárlás

Az indoklás szerint ez azért van így, mert amikor az árstop elindult, akkor azzal találták szembe magukat, hogy vélhetően továbbértékesítési szándékkal vagy akár vendéglátóhelyeket is üzemeltető vállalkozások is megjelentek, és elkezdték ezeket a hatósági áras termékeket nagy mennyiségben felvásárolni.

A Tesco sem maradt tétlen

Az üzletlánc döntésének értelmében november 10-től Lédig étkezési burgonya bármilyen összetételben, több fajta együtt vásárlása esetén is 2 kg vásárolható háztartásonként. Csomagolt étkezési burgonya esetén, függetlenül attól, hogy milyen kiszerelésű a burgonya, 1 csomag vihető haza háztartásonként. Ez azt jelenti, hogy 1 csomag 3 kg-os burgonyát vagy akár 1 csomag 5 kg-os burgonyát is lehet vásárolni. Friss tojás esetén: háztartásoként 1 doboz vehető, bármely kiszerelésből. Azaz 1 doboz 10 db-os vagy 1 tálca 30 darabos is vásárolható, a lényeg, hogy csak egy doboz lehet.

A szakmai szervezet hiánytól tart – és ehhez nem kell felvásárlási hullám

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) azonban hiánytól tart. „Ha a termelő nem tudja az önköltséget és a megélhetéshez szükséges árbevételt realizálni, számítani kell termékhiányra – már középtávon is” – vélekedett Sütő Zoltán elnök, aki szerint ha az árstoppal megnyesik a termelő hasznát akkor nem fejleszteni és tartalékot képezni.

Az import sem húz ki a bajból

A fogyasztás nyolcvan százalékát fedezi ki a hazai termelés, így a maradék tekintetében importra szorulunk. Mivel egész Európában magasak a tojásárak, éppen ezért a külföldi termék sem lenne olcsóbb, mint ami magyar termelőktől származik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az RTL híradójának összeállítása itt tekinthető meg:

(Kiemelt képünkön Nagy István agrárminiszter látható. MTI/Balogh Zoltán)