A francia tulajdonú Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. új állatvakcina-gyártó üzemet, valamint kutatási és fejlesztési központot épít Monoron csaknem 10 milliárd forintból. A cég Magyarországon kívül csak az USA-ban és Japánban van jelen és alkalmazottai több mint fele hazánkban dolgozik.

A Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. új állatvakcina-gyártó üzemet, valamint kutatási és fejlesztési központot épít a Pest megyei Monoron csaknem 8 milliárd forintból, melyből a kormány biztosít 1,6 milliárd forintot.

Az állami támogatást az indokolta, hogy az új üzem magasan képzett alkalmazottaknak fog munkát adni, és innovatív technológiát hoz Magyarországra – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházás bejelentésének sajtótájékoztatóján.

Modern technológia érkezik Magyarországra

Az állategészségügy fontos ágazat Magyarországon, hiszen az állatállomány megbetegedése jelentős bevételkieséseket okozhat. A cég oltóanyag-kutatásban dolgozó alkalmazottainak fele, vagyis több mint 130 ember Magyarországon dolgozik – mondta el Thierry Le Flohic, a Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. igazgatóságának elnöke.

A vezető arról is tájékoztatást adott, hogy az elmúlt 10 évben több mint 100 millió euró értékű fejlesztést hajtottak végre, és évente csaknem 20 %-kal bővítik a termelési kapacitásukat. A magyarországi termelés annyira jelentős, hogy például Brazíliában minden második baromfit Magyarországon előállított készítmény véd a betegségektől.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b), Thierry Le Flohic, a Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. igazgatóságának elnöke (k) és Pascale Andréani francia nagykövet koccint a Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban – Fotó: MTI/Máthé Zoltán

810 milliárdot termel a gyógyszeripar

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a gyógyszeripar hagyományosan erős ágazata az országnak, a visegrádi államok közül itt a legmagasabb a gyógyszeripari kutatások és fejlesztések aránya, tavaly a 30 ezer embert foglalkoztató ágazat termelési értéke decemberig meghaladta a 810 milliárd forintot.

A Magyarországon előállított gyógyszerkészítmények 84,5 százalékát külföldön értékesítik, a Ceva-Phylaxia azonban ennél is magasabb, csaknem 95 százalékos kiviteli arányt ér el a készítményeivel – tette hozzá.

A miniszter megjegyezte, hogy a cég Magyarországon kívül csak az Egyesült Államokban és Japánban folytat kutatási és fejlesztési tevékenységet, miközben a baromfi-oltóanyagok világpiacán a harmadik legnagyobb gyártó.

Monorhoz kapcsolódó cikkek:

Az Európai Bizottság is felfigyelt a monori borra, indul a nagy üzlet!

MTI