Nagyon nehéz lenne elfogadtatni azt az emberekkel, hogy a lakóházakhoz ilyen közel épüljön egy vegyi üzem – mondta Miklós László vegyészmérnök tegnap este az érdi művházban tartott fórumon. A térség fideszes országgyűlési képviselője, Aradszki András is megjelent a fórumon. Elmondta, hogy a szlovén cégnek nincs engedélye, azt még be sem adták a hatóságnak. Közben kiderült, hogy a sóskúti polgármester is hátraarcot vágott és már nem támogatja az akkufeldolgozót. Az eseményről készült videót a cikkünk alján éred el.

Közösségi ellenállás

Újabb fórumot tartottak a sóskúti akkufeldolgozóval kapcsolatban, ezúttal Érden. A beruházó szlovén cég, az Andrada most sem képviseltette magát, így a feltett kérdésekre nem válaszolt senki. “A közösség ellenállása ellenére semmit sem lehet megcsinálni. Erre most van esély. Korábban a miniszterelnök azt mondta, hogy a helyiek ellenére nem lehet csinálni semmit” – mondta a csütörtöki fórumon az Érden élő Miklós László vegyészmérnök. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Csinálják meg máshol

A szakember azt is elmondta, hogy elfogadhatatlan, hogy a lakóházakhoz ilyen közel épüljön egy vegyi üzem. “Ha ez kellő távolságban lenne – van Magyarországon bőven hely – akkor ez megvalósítható lenne, még akkor is, ha sokan nem értenek egyet az akkumulátoripar fejlesztésével” – tette hozzá Miklós László.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A kormánypárti képviselő is egyetért a tiltakozókkal

A térség fideszes kormánypárti országgyűlési képviselője, Aradszki András is felszólalt a fórumon. “Most ott tartunk, hogy az akkufeldolgozóban használt technológiát az itt ülők közül senki sem ismeri. Én is szeretnék többet tudni, ezért egyetértek az önök aggodalmaival” – fogalmazott a képviselő.

Nincs engedélye az akkufeldolgozónak

“Jelenleg az Andradának semmilyen engedélye nincs. Az engedélyezési eljárás még nem indult meg, nem adták be a kérvényt a hatóságnak, így a hatóság még nincs abban a helyzetben, hogy a sóskúti helyszín és a környezetvédelmi szempontok alapján megmondja, lehet-e ezen a helyszínen ilyen gyárat létesíteni” – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Meghátrált a sóskúti önkormányzat

Az elmúlt napokban több száz helybeli írt levelet a kormánynak a sóskúti akkufeldolgozó kiemelt beruházássá nyilvánítása ellen, az önkormányzat pedig határozatban mondta ki: nem fogadja el a kiemelt státuszt, amely jelentősen megkönnyítené az engedélyezést. A civilek ezt nagy előrelépésnek tartják, és úgy tudják, a határozatot az önkormányzat a kormánynak is megküldte a társadalmi vita keretében.

Rengetegen tiltakoznak

A Sóskúti Civil Kör több tiltakozó aláírást gyűjtött a gyár ellen, mint amennyivel polgármestert lehet választani. Nagy eredményük, hogy maguk mellé állították a sóskúti képviselőtestületet. Helyi népszavazás is lett volna, de azt valaki az utolsó pillanatban megtorpedózta, így csúszik.

Senki sem akarja az akkufeldolgozót

Tettlák Örs, érdi alpolgármester a fórumon elmondta, hogy ezt a gyárat a politika hozta ide, ezért ők tudják csak elvinni innét. “Folyamatos felvonulásokkal, demonstrációkkal állandó a lakossági tiltakozás Sóskúton. Lassan ideje lenne megérteni, hogy senki sem kívánja ezt a beruházást ide hozni.” – mondta Tettlák.

Sehol sem próbálták még ki ezt a technológiát

“Az Andrada elmulasztotta azt a lehetőséget, hogy felnőttnek nézze a környező települések, Sóskút, Érd, Tárnok lakóit, mielőtt tényként bejelentette volna, hogy ide fog jönni és megkérdezte volna az itt élők véleményét a sehol ki nem próbált technológiájukról, a nem létező referenciájukról, a nem létező székhelyükről és a magyar adófizetők pénzéből, a semmire kapott 4,7 milliárd forintos állami támogatásukról” – tette hozzá Tettlák Örs.

Minden a kormányon múlik

A kormány által meghatározott társadalmi vitában szerda éjfélig lehetett véleményt nyilvánítani, innentől a kormányon múlik, hogy meghallgatja-e a helyiek hangját, vagy kitart amellett, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja az akkufeldolgozót, amivel kivenné a helyi önkormányzat kezéből a döntést, és jelentősen megkönnyítené, meggyorsítaná a hatósági engedélyezési eljárást. Erről lényegében bármikor dönthet a kormány, a helyiek csak reménykedni tudnak abban, hogy figyelembe veszik a véleményüket. Ha nem így lesz, további kemény ellenállás, tüntetések várhatók.

Használt akkumulátorból építenének bizniszt

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Sóskúton a szlovén Andrada épít olyan üzemet, amelyben selejtes és használt akkumulátorokból nyerik ki az értékes nehézfémeket, amit aztán akkugyáraknak értékesítenek. A cég szerint a folyamat teljesen zárt és biztonságos, nem szennyező, és nem is használ sok erőforrást. Ez az ígéret azonban nem győzte meg a helyieket, akik a már működő akkufeldolgozókban tapasztalt szabálytalanságok és környezetszennyezés miatt féltik lakóhelyüket az esetleges káros hatásoktól. Legfőbb kifogásuk az, hogy Sóskút és Tárnok lakott területeitől mindössze nyolcszáz méterre működne az üzem. Nem tudják, hogy mi a technológia, miközben veszélyes, rákkeltő anyagokkal dolgoznak, mint az NMP és a nehézfémek. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Itt az érdi fórumon készült videó

Kiemelt kép: Részlet a fenti videóból