Budapestre érkeztek a washingtoni Smithsonian Gardens szakemberei, hogy megismerkedjenek a magyar főváros zöltítését célzó Vadvirágos Budapest programmal is. A korábban sokat támad méhlegelők intézménye nem szűnik meg. A program vezetői tanultak az első év tapasztalataiból.

Amerikából jöttek

James Gagliardi, a washingtoni Smithsonian Botanikus Kertek főkertésze látogatott Budapestre, hogy részt vegyen a „Nyomozás a beporzók után” című kiállításon a Füvészkertben, majd ezt követően a FŐKERT szakembereivel egy kötetlen beszélgetés során osztották meg egymással tapasztalataikat.

Mindent megmutattak az amerikai szakértőknek

Zakar András, a FŐKERT főigazgatója részletesen bemutatta a Vadvirágos Budapest programot, ami idén már második évébe lép, és amelynek keretében a 6 millió m2 kaszált gyepterület 4,5%-án természetközeli kezeléssel méhlegelőket jelöltek ki. Bemutatták az amerikai szakembernek a FŐKERT által kihelyezett rovarhoteleket és közösségi komposztálókat, valamint Budapest egyik legújabb Miyawaki erdőjét is meglátogatták.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Büszke a főpolgármester

Karácsony Gergely így fogalmazott a közösségi-oldalán: „Büszkék vagyunk arra, hogy globálisan is példát mutathatunk a budapesti zöldfejlesztésekkel. A Vadvirágos Budapest program indulása óta számos önkormányzat és helyi lakosok is megkerestek már bennünket azzal, hogy lehet vadvirágos rétet kialakítani.” Ezt is olvasd el: A fél város a méhlegelőkön röhögött, most kiderült mire voltak jók a gazosan hagyott területek

Élhetőbb Budapest

A főpolgármester azt is írja, hogy nagy öröm számára a program népszerűsége, hiszen így egyre többen ismerhetik meg, hogyan lehet egyszerű eszközökkel, gyepgazdálkodással és sok odafigyeléssel javítani a zöldfelületek és parkok ökológiai sokféleségét, és élhetőbbé tenni a városi tereket.

Vadvirágos Budapest

Budapesten immár második évébe lép a Vadvirágos Budapest program, az első évet számos eredménnyel és a szakemberek meglepetésére három helyszínen védett növények felbukkanásával zárták. Ilyen rég látott növény a Méhbangó, a Budai imola és a Duna-völgyi csillagvirág.

Az első év tapasztalatai

A tapasztalatok és lakossági visszajelzések alapján 2022-ben kis mértékben módosítanak a kijelölt területeken, elhagyják a vártnál rosszabbul teljesítő helyszíneket és bevonnak pár ígéretesebb helyszínt a programba. Az első év tapasztalatait és a lakossági észrevételeket beépítve 2022-ben a Vadvirágos Budapest program keretében 38 db „rovarbarát” zöldfelületet jelölnek ki, összesen közel 30 hektár területen, amely a 6 millió négyzetméter fővárosi kaszált gyepnek továbbra is csak 4,5%-át érinti.

Kevésbé frekventált részek

A kijelölésnél a parkhasználati szempontból kevéssé frekventált, félreesőbb parkterületeket, ember által nem vagy alig járt rézsűket, útközöket, növénnyel beültetett elválasztósávokat kerestek a szakemberek. Idén kis mértékben módosítják a kijelölt területeken, elhagyják a vártnál rosszabbul teljesítő, pl. árnyékos helyszíneket és bevonnak pár ígéretesebb helyszínt a programba.

Folyamatosan figyelik a növényeket és a rovarokat

Finomítják a kaszálási rendet, és új megoldásokat alkalmaznak, mint például a jobban működő területekről a kaszálék, begyűjtött magok átvitele a támogatásra szoruló területekre. Hogy minél több és pontosabb adat legyen a vadvirágos rétekről, a FŐKERT és az Ökológiai Kutatóközpont idén is mintavétellel, monitorozással lesz a sarkában a rovaroknak és növényeknek.

Motoros kaszával estek neki a méhlegelőknek

Egy évvel ezelőtt a budapesti Fidelitas tagjai motoros fűkaszával estek neki egy méhlegelőnek. Azt mondták a gazos területeket gyűlölik az emberek, a baloldali városvezetés pedig még a füvet sem tudja lenyírni, inkább méhlegelőnek nevezi azokat el. A főváros tájépítésze elismerte, hogy nem minden úgy alakult, ahogy vártákm, de a kísérletnek az a célja, hogy létrejöjjön a Budapest magkeverék, amelyet bármelyik önkormányzat levehet majd a polcról, ha magyar vadvirágokkal teli színes rétet szeretne.

Kiemelt kép forrása: Facebook/Karácsony Gergely