Elsőként számoltunk be itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon arról, hogy a dunavarsányi katolikus templom kerítésének egy részét elbontották és urnafalat építenek a helyére. Amikor a szomszédok megtudták, hogy temető lesz mellettük, kiakadtak. Hatalmas felháborodás lett az ügyből, a fél város nekiment a helyi papnak. Mi is kerestük az atyát, de nem válaszolt. Most két hét után a Váci Egyházmegye sajtósától kaptunk egy közleményt, sajnos az továbbra sem árulják el, hogy miért nem a most is működő temetőben építenek urnafalat, miért a város közepén álló templomnál akarnak temetni.

Kerítésből temető

Dunavarsányban a helyi katolikus templom kerítésének egy részét június elején lebontották, a helyén urnafalas temetkezési helyet építenek. Amikor a szomszédok megtudták, mi készül az önkormányzathoz fordultak, ahol annyit mondtak nekik, szokják meg és a temetések idején ne hallgassanak hangosan zenét, a gyerekek pedig ne játszanak majd az udvaron. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Titokzatos cédula a kerítésen

Kiraktak a templomkerítésre egy cédulát, melyen Sándor atya aláírásával az szerepel, hogy az egyház ügyeibe senki sem szólhat bele. A BudaPestkörnyéke.hu hírportál több elérhetőségen is kereste a papot, de nem válaszolt. Most az egyházmegye kommunikációs vezetőjétől, Háborné Haáz Andreától kaptunk egy közleményt.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Itt a plébános aláírásával kifüggesztett szöveg

A dunavarsányi főépítész elfogadta

Mint írják a Váci Egyházmegye az urnafal kialakítása előtt a jogszabályi előírásoknak megfelelően és az elvárható gondosággal járt el. Állítják: Több lehetőség felmerült (alagsori elhelyezés, beltéri kialakítás és a kerítés), amelyek közül a kerítés megépítését fogadta el Dunavarsány főépítésze.

A hatóságok szerint minden oké

A tervezés megkezdése előtt az egyházmegyei főépítész kikérte a szigetszentmiklósi építési hatóság véleményét illetve engedélyét. A hatóság a kérelem kapcsán egyeztetett a Pest Megyei Kormányhivatal Szigetszentmiklósi Járási Hivatalának Hatósági Osztályához tartozó, temetkezési helyek ellenőrzésével foglalkozó ügyintézővel, akinek kifogása nem volt ellene és jelezte, hogy amennyiben a településen, azaz Dunavarsányban hatályos építési szabályzatnak megfelel a kerítés, akkor az építési hatóság részéről ez nem engedélyköteles.

Temetkezési emlékhely a templomkert

A kerítés magassága nem haladja meg a 2 métert, ami alapján megfelel a Dunavarsányi Önkormányzat építési szabályzatának. A templomkert temetkezési emlékhelynek tekinthető és a fenntartó egyháznak joga van urnafal megépítésére ezen a területen. A kerítés közterülettel határos, azaz nincs közvetlen mellette sem lakóépület, sem más lakóház kertje, amellyel érintkezne.

Nem lesz zavaró a temetés

Az urnafal a kert felé néz, azaz befelé, nem az utcára nyílik, kifelé az urnák nem lesznek láthatók. Az utcafront felé vörös téglás burkolat fogja díszíteni, amely elé zöld növényeket is tervezünk ültetni – írják, majd így folytatják a közleményt: Belátni nem lehet majd, és így módon a külső környezet, járókelők számára sem látvány, sem hanghatás szempontjából nem lehet zavaró a kerítés mögött zajló esemény.

Nem kértek alkalmazkodást a szomszédoktól

A gyászszertartás minden esetben a templomban kezdődik és a kb. 50 perces szentmisét követően további 10-15 percet vesz igénybe, amíg az urnafalban elhelyezik az urnát 1-2 ének és ima kíséretében. Kis R. Sándor plébános úr tájékoztatása alapján évente 5-10 temetés várható, amelyekre a korábbi gyakorlat alapján általában munkaidőben kerül sor. Azaz a hanghatás vagy zaj nem pihenő időt terhel és nem kíván különleges alkalmazkodást a környék lakóitól, amelyre sem a plébános, sem az egyházmegye más képviselője soha nem hívta fel a lakókat.

80 urnahelyet alakítanak ki

Az egyházmegye területén több helyen van hasonló kerítésbe épített urnafal, sehol hasonló kifogás sem a kialakítás alatt, sem a használat alatt nem érkezett. Jelenlegi fázisban 80 urnahelyet alakítanak ki, a kerítés hosszának figyelembevételével a maximális kapacitás 200 urnahely lehet, de a fennmaradó 120 hely kialakítása egyelőre opcionális. Éppen ezért a cikkben említett 1000 urnahely és 1000, közeljövőben megvalósuló temetés vizionálása, és az ezzel járó forgalmi többletterhelés beharangozása túlzó és minden alapot nélkülöz.

Senki sem kereste az egyházmegyét hivatalosan

A Váci Egyházmegye Püspöki Hivatalát hivatalosan senki nem kereste meg az üggyel kapcsolatban, így azt állítani, hogy „A Váci Püspökség – … – azt közölte velük, hogy a szomszédoknak semmi, de semmi köze hozzá, hogy a tulajdonos, az egyház mit épít a saját telkén.” nem felel meg a tényeknek – írta szerkesztőségünknek az egyházmegye kommunikációs vezetője.

Cáfolja az egyházmegye a szomszédok állítását

Korábban arról írtunk, hogy az egyik szomszéd állítása szerint a Váci Püspökség azt közölte velük, hogy a szomszédoknak semmi köze hozzá, hogy a tulajdonos, az egyház mit épít a saját telkén. Ezek szerint a püspökség cáfolja, a szomszédok állítását.

Egy fontos kérdésre senki sem válaszol

Köszönjük a Váci Egyházmegyének, hogy reagáltak a BudaPestkörnyéke.hu korábbi cikkére. Örültünk volna, ha ez előbb történik, hiszen a plébánost kérdeztük, de ő nem állt szóba az újságírókkal. Sajnáljuk, hogy a környéken élők egyik fontos kérdésére azóta sem érkezett válasz: Miért nem a jelenlegi temetőben építenek urnafalat, miért a belvárosban csinálnak temetőt?  Úgy tűnik a templom kerítésére Sándor atya aláírással kifüggesztett cetlin igaz az állítás: „Az egyház ügyeibe senki sem szólhat bele.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Épülő urnafal a dunavarsányi templomnál – Fotó forrása: Facebook