Budapest Főváros Kormányhivatala megszüntette a Qualitas Gimnáziumot. Ott Ferenc, a magánintézmény igazgatója szerint „diákjaink, tanáraink, a szülők emberfölötti harca ellenére meg merték tenni ezt a lépést”.

Kiterelték a diákokat

Ahogy írtunk róla, a 23. kerületi, alapítványi fenntartású Qualitas Gimnáziumnál szeptember 12-én jelent meg rendőri kísérettel egy végrehajtó, aki hatályos bírósági végzés alapján kiterelte a tanárokat és a diákokat is az épületből. A végrehajtó közölte, hogy az épületet már tavaly októberben elárverezték, most ez az árverés jogerőre emelkedett, bírósági jóváhagyással. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kapcsolatban volt a hatóságokkal

Az igazgató a kiürítés után egyből felvette a kapcsolatot a Fővárosi Kormányhivatal Hatósági és Oktatási Főosztályával, ahonnan azt a javaslatot kapták, hogy mielőbb adjanak be kérelmet a működési engedélyük módosítására, még akkor is, ha az iskola új helyszíne bizonytalan, mivel lesz lehetőség hiánypótlás során csatolni az új helyszín bérleti szerződését.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Csepelre költöztek

Szeptember 22-én Qualitas Gimnázium megállapodott egy csepeli iskolaépület bérbevételéről. „A kormányhivatal mind a Népegészségügyi Osztályt, mind a Katasztrófavédelmi Igazgatóságot felkérte a csepeli iskolaépület ellenőrzésére. A szakhatóságok megfelelőnek találták az épületet az oktatási tevékenység végzésére” – írta akkor Ott Ferenc, hozzátéve, hogy a gimnázium már közel két hónapja működik az új csepeli iskolaépületben.

Elutasították

Az igazgató később azt közölte: a kormányhivatal a november 22-én kézbesített határozatában elutasította a működési engedélyük módosítását. Ott Ferenc szerint a kormányhivatal teljesíthetetlen feltételhez kötötte az engedélyük módosítását.

Nem szóltak időben

Az iskola kiürítése után a Belügyminisztérium azt közölte, hogy a fenntartónak „kutya kötelessége” lett volna a diákokat, a szülőket és a tanulókat időben értesíteni a kialakult helyzetről. „A Qualitas Gimnázium igazgatójának a tárca előtt a médiatartalom-szolgáltatók közléseiből ismert nyilatkozatai eltérő jogviszonyokat és eltérő joghelyzeteket mosnak össze nyilvánvalóan abból a célból, hogy saját felelősségét porlassza – a Belügyminisztérium köszöni, de ebből nem kér” – írták akkor a Telex megkeresésére.

Felelőtlenség?

A minisztérium szerint az igazgató és a fenntartó felelőtlenül jártak el, amikor az intézményt már a nyár folyamán nem költöztették el a más tulajdonába került épületből, melyet már az előző tanévben is jogtalanul használtak.

Megkapták a támogatásokat

A Belügyminisztérium szerint a Qualitas Gimnázium az előző években minden, a jogszabályok alapján nekik járó támogatást megkapott. Ezen felül köznevelési szerződéssel is rendelkezett az iskola, így többlettámogatást is kaptak a minisztériumtól, az előző tanévben 10 millió forintot – írja a Telex.

A cég ellen indult eljárás

„Anyagi nehézsége, köztartozása az iskolának nem volt, a végrehajtás nem is a gimnázium ellen indult, hanem az intézmény épületét tulajdonló Kft. ellen” – írta akkor a minisztérium.

Szélhámosság?

A Qualitas Gimnázium helyzetéről a csütörtöki kormányinfón azt mondta Gulyás Gergely miniszter, hogy „szélhámossággal” néznek szembe, ennek ellenére a diákoknak és a szülőknek is próbál segítséget nyújtani a kormány. „A felelősség viszont azé a szélhámosé, aki ezt a helyzetet előidézte” – mondta a miniszter. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Qualitas Gimnázium