Amint arról beszámoltunk, méltósággal viselt betegség után, életének 78. évében kedden reggel elhunyt Benedek Miklós, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, színházi rendező, érdemes és kiváló művész. Benedek Miklós fia, a világklasszis sportoló 2020-ban hunyt el, a színművész élete végégig gyászolta őt.

Nem tudott beszélni róla

Benedek Miklós 2020-ban veszítette el imádott fiát, Tibort. A színművész a legendás sportoló halála után évekig nem beszélt fia haláláról. Minden nyilatkozatában azt mondta, nem tud még erről beszélni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Titokban temették el

Az olimpikont, a Benedek család titokban temette el. A temetés után közleményben tudatták, hogy Tibor kívánságának megfelelően, szűk körben helyezték örök nyugalomra. Mai napig nem nyilvános, hol nyugszik Benedek Tibor.  

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Egy éve küzdött a betegséggel

Fia halála után két évre elhagyta a színpadot, végül mégis visszatért a színházba. 2023 elején azonban ismét nehézségekkel kellett szembenéznie: különböző egészségügyi gondok miatt kórházba került. Kollégái szerint ebben a fia tragédiája is közrejátszhatott. 

Élete végéig siratta fiát

Benedek Tibor évekig gyógyíthatatlan betegséggel küzdött. A színész, fia halála után 3 évvel is azt mondta, nem tudja feldolgozni Tibor elvesztését, a fájdalma azóta sem enyhült és valószínűleg már nem is fog. „Mert ő él, itt van, velünk van. Sokáig apámat is úgy éreztem, hogy itt van, sokat álmodtam róla. Tiborral is azt érzem, hogy itt van velünk. Főleg, hogy a két utód itt van”. 

Megviselte fia halála

 „A lelkem az dolgozik nagyon… Soha nem gondoltam volna, hogy ez megtörténik. Soha! De hát megtörtént, és ezzel élni kell, tovább élni”– mondta egyik interjújában Benedek Miklós. 

Unokájában látta fiát

Benedek Miklós sokszor beszélt arról, hogy fia, unokájában, a szintén vízilabdázó Mórban él tovább: „Van egy képem az unokámról, most nyolcadikos,  de már magasságban engem is túltesz, sőt az anyján is, aki nem alacsony. És egy az egyben a Tibor! Ugyanúgy vízilabdázik, ugyanúgy imádja a vízilabdát, ugyanaz a köpeny van rajta, ugyanaz a haja, ugyanaz a mosolya, ugyanaz a komolyság van a szemében, egy az egyben. Döbbenetes!”

Inkább a Kossuth-díj

Benedek Miklós színész 2016-ban kapta meg a Kossuth-díjat. Ekkor mesélt el egy nagyon kedves történetet fiáról: „Tibor gyönyörűt mondott nekem: „Annyit gondolkodtam, apu, hogy mit kívánjak jobban, olimpiai bajnok legyek, mint szövetségi kapitány, vagy te megkapd a Kossuth-díjat. Inkább azt szerettem volna, hogy te megkapd a Kossuth-díjat” – így köszöntött fel engem, ezzel a mondattal.”

Búcsúznak a vízilabdázók

A magyar vízilabda-válogatott egy szívszorító posztban emlékezett meg apáról és fiáról: „Meghalt Benedek Miklós Kossuth-díjas színművész, nagyon sokunk kedvenc színésze, Benedek Tibor édesapja. A szemünk láttára fogyott el, Tibor halála után egyre romlott az egészségi állapota. Ez a kép, Beliczay László (MTI) fotója akkor készült, amikor köszöntötte a pekingi olimpiáról (is) aranyéremmel hazatérő fiát, Tibort. Most már az égi kávéházban és uszodában találkozhatnak, mi pedig mindig ezekre a mosolygós arcokra fogunk emlékezni… Őszinte részvétünk a családtagoknak. R.I.P. – írták a Facebook-oldalukon.

Budapesten született

Benedek Miklós Budapesten született 1946. szeptember 28-án. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Édesapja Benedek Tibor színész, fiai közül Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó 2020-ban halt meg, másik fia, Benedek Albert író, fordító.

Pályafutása

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1969-ben végzett, majd a Nemzeti Színház tagja lett. 1983-tól a Katona József Színházhoz szerződött, ahol 2003-ig játszott. 2003-tól újra a Nemzeti Színház társulatát erősítette, ahonnan 2009-ben elbocsátották. 2017-től az Orlai Produkciós Iroda társulatának tagja volt. 1992–2007 között a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanított. A legendás Budapesti Orfeum című zenés darab szellemi atyja.

Filmszerepei

Játszott a Fényes szelek, a Rosszemberek, a Sztálin menyasszonya, a Három testőr Afrikában, a Presszó, a Sorstalanság, a Hyppolit, a lakáj és a De kik azok a Lumnitzer nővérek? című filmekben, és ő volt Fritz Teufel hangja a Macskafogóban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Benedek Tibor és benedek Miklós – Forrás: MTI/Czimbal Gyula