Karácsony Gergely több polgármesterrel, köztük három agglomerációs városvezetővel közösen levelet írt Vera Jourovának, az Európai Bizottság alelnökének és az Orbán Viktort enyveskezűnek nevező Katarina Barleynek, az Európai Parlament alelnökének. Ebben azt kérik, hogy a kormány hibái miatt ne Magyarországot büntessék és tegyék lehetővé, hogy az EU-s források egy részét közvetlenül az önkormányzatok kapják meg. Rémesek sok pénzről van szó, mintegy 2000 milliárd forint a tét.

A kormány nem azonos Magyarországgal

A főpolgármester így fogalmaz a levelében: „A magyar kormány és a befolyása alatt álló médiumok agresszív kampányt kezdtek annak sulykolásával, mintha a magyar kormány tevékenységére vonatkozó kritikájukkal megsértettek volna bennünket, magyarokat. Nem először fordul elő, hogy az Orbán-kormány azonosítja magát Magyarországgal” – írják.

Erről a két sztoriról is tudni akarsz, kattints a címekre!

Lépjen a tettek mezejére az EU

A levelet író polgármesterek így folytatják: „Fontosnak, sőt elengedhetetlennek tartjuk, hogy az Európai Unió ne csak a kommunikációjában, de tetteiben is érvényesítse a magától értetődőt, miszerint a mindenkori magyar kormány nem egyenlő Magyarországgal, így az Orbán-kormány tevékenységével kapcsolatos megjegyzések sem vonatkoztathatóak minden magyarra.”

Indokolt lehet a kormány szankcionálása

Az Orbán-kormány szankcionálása indokolt lehet – írják – a magyar embereknek meg kell kapniuk azokat a támogatásokat, amelyek nekik járnak. Ha megsértik az európai normákat, azt a magyar kormány teszi, nem Magyarország – írják a polgármesterek.

Nem lehet az ország kárvallott

Karácsony Gergelyék azt is írják, hogy elengedhetetlennek tartják, hogy az ország és jelenlegi kormánya közötti különbségtétel ne csak az Európai Unió kommunikációjában, de a döntéseiben is érvényre jusson. A kormány politikájának ugyanis szerintük nem lehet az ország a kárvallottja.

Támogatják a jogállamiság számonkérését

A polgármesterek támogatják az Európai Unió azon törekvését, hogy a jogállami kritériumokat, az európai alapértékeket kivételezés nélkül kérik számon a tagállami kormányokon, és a levelük szerint támogatják azt is, hogy a számonkéréshez, egyértelmű eljárásrend alapján, szankciókat is társítsanak.

Ne büntessék a magyar embereket

A levélben leszögezik, hogy a jogállami kritériumok számonkéréséhez társított szankciók legfeljebb a magyar kormányra vonatkozhatnak, de nem büntethetik, nem hozhatják hátrányos helyzetbe Magyarországot, a magyar embereket.

Korrupcióellenes szabályok

Ezt követően a polgármesterek arról írnak, hogy a magyar önkormányzatoknak, szemben az Orbán-kormánnyal, nem esik nehezére az uniós jogállami kritériumok érvényesítése. Hiszen ezen kritériumok nagyrészt olyan korrupcióellenes, átláthatósági szabályok, amelyek sértik ugyan az Orbán-kormány hatalmi érdekeit, de megfelelnek az önkormányzatiság alapvető elveinek és értékeinek – írják.

Városi támogatások fontossága

„Az uniós források közvetlen városi támogatásának ügyét elsőként a Szabad Városok Szövetsége, vagyis Pozsony, Varsó, Prága és Budapest együttműködése kezdeményezte, de örömünkre ez hamar túlnőtt a V4-es fővárosok keretein és összeurópai kezdeményezéssé vált. Az összeurópai önkormányzati mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a közvetlen városi támogatások fontosságára az EU következő többéves költségvetésében, források elosztásában” – teszik hozzá.

Közvetlenül lehessen pályázni

Mint írják, nem a jelenlegi elosztási rendszer nagymértékű átalakítását szorgalmazzák, csupán olyan könnyen kialakítható mechanizmusok bevezetését akarják, amelyek megteremtik annak lehetőségét, hogy a települések a fenntarthatósági célú forrásokra közvetlenül pályázhassanak az EU-nál.

Rémesen sok pénzről van szó

„Magyarország összességében több, mint 6 milliárd eurót – több mint 2000 milliárd forintot- kaphat a koronavírus elleni EU-mentőcsomagból, ennek legnagyobb részét (4.64 milliárd) az újjáépítési alap teszi ki. Több magyar önkormányzat nevében azt kezdeményezzük, hogy az Európai Unió Bizottsága és az Európai Parlament támogassa azon törekvésünket, hogy ennek a támogatásnak legalább a felét az önkormányzatokon keresztül használhassa fel Magyarország” – írják.

Magukra hagyta a kormány az önkormányzatokat

Ezt követően leírják, hogy a magyar kormány a járvány elleni védekezésben is magukra hagyta az önkormányzatokat. Más európai kormányoktól eltérően az Orbán-kormány a gazdasági válság idején nem támogatja, hanem megsarcolja a magyar önkormányzatokat.

Nem átlátható

A levél írói szerint az Orbán-kormány részéről a következő hét éves költségvetési ciklus előkészítése nem átlátható módon történik, sem a lakosságot, sem az önkormányzatokat nem vonják be a stratégiai tervezésébe.

Botrányt okozó kijelentések

Spiegel után ma a 444-nek adott hosszabb interjút Katarina Barley, az Európai Parlament egyik alelnöke, aki az elmúlt hetekben több németországi interjújában is élesen támadta a magyar kormányt. Vera Jourovától pedig a minap elhatárolódott a magyar kormány, bejelentették, hogy semmilyen kétoldalú kapcsolatot nem akarnak vele.

Képmutató manőversorozat

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő tegnap azt nyilatkozta: elfogadhatatlan, hogy az objektivitásra és pártsemlegességre kötelezett európai bizottsági alelnök, Vera Jourová “lebetegezi” Magyarországot. Katarina Barley német szociáldemokrata politikus, európai parlamenti alelnök Magyarországot és Lengyelországot érintő nyilatkozatát érintve pedig elfogadhatatlannak nevezte, hogy az EP egyik szocialista alelnöke a nyílt politikai zsarolás nyelvezetén arról nyilatkozik, hogy a két országot pénzügyileg ki kellene éheztetni. “Képmutató, politikai manőversorozatról van szó” – fogalmazott.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely – Forrás: MTI