Megvette a magyar Indotek Csoport az Auchan kiskereskedelmi és ingatlantulajdonosi vállalkozásának majdnem a felét, 47 százalékát. A cég főnöke Jellinek Dániel meglepő interjút adott a Portfóliónak. Állítja nem akarnak beleszólni abba mi kerüljön a polcokra, mégis mindent megtesznek, hogy a magyar termelők kedvező pozícióba kerüljenek. Most akkor ez hogy van és kinek adják majd tovább az Auchan tulajdonrészüket?

Magyar tulaj az Auchannál

Az Indotek Csoport most 47 százalékos tulajdonrészt vesz az Auchanban, annak kiskereskedelmi és ingatlantulajdonos vállalkozásában is. Az Indotek Csoport alapítójával, többségi tulajdonosával és vezérigazgatójával, Jellinek Dániellel a Portfolió készített interjút, ebben meglepő állítások vannak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Lesz beleszólásuk

Az Auchan egy részébe magát bevásárló magyar üzletember leszögezte: „A számok ugyan kisebbséget mutatnak, hiszen a többség valóban a franciáknál maradt, azonban inkább egyfajta egyensúlyi helyzetben vagyunk, hiszen a fontos kérdésekben lesz beleszólásunk, sőt vétójogunk is. Az Auchan tőlünk függetlenül fog működni, nem is integrálódik majd a csoportba, de kihasználjuk a szinergiákat.” – mondta a gazdag üzletember.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Rugalmas és magyar

A bizniszmen arról is beszélt, hogy elképzelései szerint szélesre nyitnák a kaput a most piacon lévő magyar kereskedelmi láncok és bolttulajdonosok előtt is, és a legfőbb cél az, hogy létrejöjjön egy olyan magyar élelmiszer-kiskereskedelmi cég, amely, a megfelelő rugalmasság mellett, ki tudja használni a nemzetközi multi előnyeit.

Orbán Viktor álma

Idén februárban Orbán Viktor a gazdasági évnyitón így fogalmazott: “Talán emlékeznek rá, 2010-ben négy olyan szektort jelöltünk meg nemzetgazdasági stratégiai jelentőségűnek minősítve, ahol az volt a célunk, hogy a magyar tulajdoni arány mindenképpen haladja meg az 50 százalékot” – mondta a miniszterelnök, majd így folytatta:

Egy szektorban még nem sikerült

„Ilyen volt az energiaszektor, ahol 2010-ben a magyar arány 29 volt, jelenleg pedig 59 százalékos, tehát elértük a célunkat. Ilyen volt a bankszektor, ahol a magyar arány 2010-ben 40 százalék volt, most pedig 57 százalékon vagyunk. És ilyen volt a média és az ahhoz kapcsolódó iparágaknak a világa, ahol 34 százalékról indultunk, és most 55 százalékon vagyunk. Három szektorban sikeresek voltunk. Volt egy negyedik célkitűzésünk is, ezt úgy hívtuk, hogy bolti, vegyes kiskereskedelem – mondta el Orbán Viktor a Gazdasági Évnyitón.

Magyar többségi tulajdon

A miniszterelnök elmondása szerint azért szeretnének többségi tulajdont elérni a kiskereskedelem, boltok terén, mert benyomásuk szerint a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar sikeressége azon is múlik, mennyire fogadják be a kereskedők az ő termékeiket. 

Kiszorítanák a nemzetközi láncokat

Lázár János mezőhegyesi ménesbirtokért felelős kormánybiztos, a vidékfejlesztési kormánybiztosság egyik vezetője, egy tavaly december elején szervezett konferencián szó szerint azt mondta, a kormány jövőbeli tervei között szerepel a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorítása, amihez nyíltan protekcionista politikát fognak folytatni.

Teljes országban elérhető Auchan

De térjünk vissza az Auchan magyarosodásához. Az új hazai résztulajdonos azt is elmondta, hogy az Auchan jó áruválasztékkal jó minőségű árukat kínál olcsón, ezen ők sem akarnak változtatni. “Mi abban fogunk megpróbálni segíteni, hogy helyismeretünkkel, piaci jelenlétünkkel a teljes országban mindenki számára elérhetővé tegyük az Auchan-t.” – mondta Jellinek Dániel.

Magyar termelők pozícióba kerülése

Az Auchanba magát bevásárló cég vezetője, Jellinek Dániel azt is elmondta: „A termékek belistázásával nem mi, hanem az Auchan foglalkozik, az Indotek pénzügyi befektetőként az operatív menedzsmentbe és a boltok vezetésébe nem szeretne beleszólni. Mindez nem tartozik a kompetenciánkba, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy a jó minőséget kedvező áron termelő magyarok pozícióba kerüljenek, akár a hazai Auchan-okban, akár a külföldi üzletekben.”

Minden eladó

Ezt követőan az üzletember arról beszélt, hogy egyik befektetésünkre sincs kiírva, hogy nem eladó, de alapvetően nem azzal a filozófiával vásárolnak meg cégeket, ingatlanokat, hogy azokból rövid távon kiszálljanak, az Indotek a befektetéseit tekintve 15-20 éves időhorizonton gondolkodik – mondta a vezér.

Befolyásos üzletember

Nagy kérdés, hogy az Auchanba most bevásárló cég kinek adhatja majd tovább az érdekeltségét. Lehet, hogy az Auchan most megvásárolt része is egy szép napon egy jól ismert, nagyon gazdag, befolyásos üzletember tulajdonába kerülhet? A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Auchan Budaörsön – Fotó: BPK