Az 1848. március 15-én két „fronton” induló forradalmi események, a márciusi ifjak Pest-Budán, és a bécsi forradalom hírére a magyar küldöttség Bécsbe tartva olyan változást hoztak, amelyek egész Európában egyedinek számítottak. Az 1848-as „népek tavaszából” a magyar szabadságharc volt a leghosszabb, másfél évig tartó eseménysorozatba az osztrák mellett az Orosz Birodalom is belefolyt.

1848-as emlékek? Mindenhol ott vannak!

Valószínűleg azt sem túlzás kijelenteni, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc a legmeghatározóbb történelmi esemény az emlékek szempontjából. Szinte minden magyar település főutcája, főtere Petőfi Sándor, Kossuth Lajos vagy esetleg Széchenyi István nevét viseli. De természetesen nemcsak ők, hanem utcát, utat, teret vagy éppen iskolát, gimnáziumot „kaptak” Batthyány Lajos, Bem apó, Gábor Áron és mások is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

1. A Március 15-e a tér története

A tér 19. században az Egyháztér, majd az Eskü tér elnevezést kapta, Ferenc József uralkodói esküje után. A 20. század közepén vált kapta meg a Március 15-e tér elnevezést, az 1848-as forradalom 100 éves évfordulóján. Ekkor Petőfi szobra már több mint 60 éve ott állt, amelyet közadakozásból emeltek.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Petőfi Sándor szobra a Március 15-e téren

A szabad sajtó és a szabadság jelképe

A tér és Petőfi szobra kedvelt jelkép volt, minden korszak itt tartotta forradalmi megemlékezéseit. 1956-ban és később a Kádár-korszakban is a szabad sajtó és a szabadság jelképe volt, majd fontos tüntetési helyszín lett a rendszerváltáskor és napjainkban is.

2. Batthyány örökmécses: egy szomorú emlék

Kivégzések napja

Nagyon jól ismerjük az aradi 13 vértanú sorsát, és az osztrák győztesek sörrel koccintását, na meg a 150 éves fogadalmat, hogy magyarként nem koccintunk sörrel. Kevesen tudják, hogy az aradi vértanúkkal egy időben Magyarország első alkotmányos miniszterelnökét, Batthyány Lajost is kivégezték. A pesti börtön udvarán érte a halál, amely 1898‑as lebontása előtt a mai Szabadság téren állt. Itt találjuk ma a Batthyány örökmécsest, amelyet 1926-ban lepleztek le az utolsó élő 1848-as honvéd, Lebó István jelenlétében.

3. Buda várának győztes ostromára ágyúgolyók emlékeztetnek

A budai várban sok rejtett kincs található, ezek közül az egyik a jelenlegi Történeti Múzeum falában található ágyúgolyók sokasága, amelyek a magyar hadsereg győztes 1849-es ostromára emlékeztetnek. Amikor a honvéd tüzérek ágyúgolyói az épület falába fúródtak, természetesen nem egy múzeumot lőttek, az épület akkoriban kaszárnya volt, amelyben osztrák és kényszerrel besorozott olasz katonák állomásoztak. EZT SE HAGYD KI! 5+1 érdekesség a Budai Várban, amely a járvány idején is megnézhető

Ágyúgolyó a falban

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

4. A pákozdi csata helyszínén egy óriáshuszár nőtt ki a földből

Miskahuszár a neve az M7-es autópálya mellett feltűnő fémes csillogású monumentális szobornak. A szobor a legmagasabb huszárszobor a világon, 12 évig tartott az építése, talapzatával együtt 200 tonnás: a teljes kivitelezés közel 100 millió forintba került, amely magántőkéből gyűlt össze. A szobor pontos helye a Pákozd melletti Bogár halom, ahol Móga János altábornagy seregei győzedelmeskedtek 1848 szeptemberében Jellasics horvát bán csapatai ellen.

Miskahuszár Pákozdon

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Történelmi győzelem helyszínén áll Miskahuszár

Bár a csatában a veszteségek nagyon alacsonyak voltak, mindkét oldalon 100, legfeljebb 200 katona vesztette életét a 25-40.000 fős seregekből, ez döntő magyar győzelemnek számított, hiszen Jellasics serege visszavonult, és a csata a magyar honvédelem jelképévé vált. A fontos katonai következmények mellett rendkívül jelentős erkölcsi és politikai hatása is volt, egyesek még bécsi október 6-ai forradalom kiváltó okai között is említik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Miskahuszár szobra Pákozdon – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu