Csődbe mehet Érd városa, amennyiben a kormány a jelenleg tervezett elvonásokat realizálja az önkormányzatoknál. Ha nem változik a helyzet és a Varga Mihály által kidolgozott költségvetést fogadja el az Országgyűlés, akkor elbocsájtásokra lesz szükség.

„Ma már nem az a kérdés, hogy a településen lesz-e pénz újabb fejlesztésekre, hanem az, hogy az alapvető szolgáltatásokat fenn tudják-e tartani” – mondta Csőzik László.

A polgármester azt mondta, adókat emelni már nem tudnak, így is “meg van feszítve a város”, ezért vagy elbocsátásokra, vagy intézményi összevonásokra, vagy a kulturális- illetve sportélet lenullázására kényszerülnek.

Érden mintegy 1600 ember dolgozik a közszférában, ha nem kapnak segítséget, százas nagyságrendű elbocsátásokra kényszerülhetnek. Szerdán a 18. kerület polgármestere is azt mondta, hogy ők is hasonló megszorításokra kényszerülnek. Erről a BudaPestkörnyeke.hu ebben a cikkében írt.

A város vezetője szerint, a kormány célja az, hogy az ellenzéki városvezetőket alkalmatlan színben tüntesse fel, a megszorító intézkedésekkel viszont nem csak a polgármestereket, de a települések lakóit is rossz helyzetbe kényszeríti.

Csőzik László azt mondta, a járvány elleni védekezéssel indokolt elvonások minden önkormányzatot egyformán sújtanak, de szerinte a kormányzat, ha akar, talál eszközöket arra, hogy a nem ellenzéki vezetésű önkormányzatokat segítse. A polgármester a műsorban úgy fogalmazott: “csípi a kormányzat szemét”, hogy tavaly október óta több az ellenzéki vezetésű település, ezért most a költségvetési törvényen keresztül igyekszik kompenzálni.

Levélben kérik a kormány segítségét a polgármesterek

Csőzik László az ATV Start című műsorában arról is beszélt, hogy  levelet ír Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkárnak, amelyben kétmilliárd forintos támogatást kér Érdnek. Enélkül ugyanis szerinte szinte biztosan csődbe megy a város a kormányzat megszorító intézkedései miatt.

Budaörs polgármestere is több ellenzéki polgármesterrel együtt levelet írt a kormányzatnak, amelyben arra kéri őket. hogy ne hozzanak döntéseket az önkormányzatokat érintő kérdésekbe illetve az önkormányzatoktól további forrást ne vonjanak el. Erről a BudaPestkörnyeke.hu ebben a cikkében írt.

Súlyos pénzeket vonna el a kormány az önkormányzatoktól

Kedden a 2021-es költségvetési javaslatból derült ki, hogy két átmenetinek nevezett, önkormányzatokat sújtó elvonás is tartós lesz.

Április elején a kormány bejelentette, hogy a járvány elleni védekezés részeként extraadót vet ki a kiskereskedelmi szektorra, a bankokra, valamint a gépjárműadó eddig önkormányzatokat megillető részét (az adó 40 százalékát tarthatták meg a települések) magához vonja, az volt a mondás, hogy erre az évre, a járvány miatt van erre szükség.

A most benyújtott 2021-es költségvetési törvényjavaslatból kiderül, hogy nem így lesz. A gépjárműadóról egy az egyben lemondhatnak a települések. Jövőre is az államé lesz a teljes összeg, 87 milliárd forint. Ezzel pedig elsősorban a nagyobb városoknak, amelyek egy része ellenzéki vezetésű lett tavaly ősszel, csap oda a kormányzat.

Kiemelt kép: BudaPestkörnyeke.hu montázs