Hétfő délelőtt újabb történelmi mélypontra gyengült a forint az euróhoz és az amerikai dollárhoz képest. Egy euróért 426 forintot kellett adni a bankközi piacon, vagyis a valutaváltókban már 436 alatt nem lehet kapni eurót. Ez azért nagy baj, mert a forintgyengülés napokon belül áremelkedés formájába megérkezik a boltokba.

Semmivé foszlik a pénzünk

Napról napra foszlik semmivé a magyar fizetőeszköz, megy a lecsóba az emberek megtakarítása a 20% körülire becsült inflációval. Hétfő reggel újabb történelmi rekordot döntött a forint gyengülése, már 426 forintot kellett adni egy euróért. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Újabb mélypont

A dollárral szembe is újabb mélységbe került a pénzünk, hiszen 437,5 forintot még sosem kellett adni egy dollárért, így hiába csökkent az olaj és gáz ára az elmúlt napokban áremelkedésre kell készülni.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Ez a baj a forint gyengülésével

Sokan nem értik, miért baj, ha romlik a forint. A válasz nagyon egyszerű: a legtöbb terméket, vagy a termékekhez szükséges alapanyagokat, azok szállításához szükséges üzemanyagot külföldről szerezzük be. Ha a 1 euróba kerülő termékért eddig 350 forintot kellett adni az importőrnek, akkor most már 426 forintot, vagyis jóval többet.

Mi fizetjük meg

A forintromlás okozta áremelkedést az embereknek kell megfizetnie a boltokban, ha drágul a beszerzési ár, a termelők kénytelenek árat emelni, hiszen ki akar ráfizetéssel például joghurtot gyártani.

Magyarázat mindig van

A kormány általában az Európai Unió szankcióit, az orosz-ukrán háborút és az energiaárakat okolja a forint romlása miatt. Ebben van is logika, azonban ugyanezek a hatások a többi európai országot, a velünk szomszédos országokat is érintik, mégsem történt ilyen drámai pénzromlás.

Orbán Viktor nem enged

A közgazdászok egy része azzal magyarázza a forint romlását, hogy a kormány nem hajlandó megállapodni az Európai Unióval a Magyarországra érkező pénzekről, Orbán Viktor politikai okokból nem enged, így Brüsszel sok forrást nem utal át Budapestre, ez pedig rontja a befektetői hangulatot.

Sovány vigasz

Az igazság minden bizonnyal a kettő között lehet, vagyis a nemzetközi hatások mellett a kormány politikai döntései is gyengíthetik a forintot, ez azonban sovány vigasz a bérből is fizetésből élőknek.

Sokat veszít értékéből a fizetés

Nemrég a Magyar Nemzeti Bank is 20 százalék körüli inflációt vetített előre az év további részére, sőt a következő év első hónapjaira is, vagyis egy 200 ezres fizetés 40 ezer forintot veszít az értékéből. Nagy kérdés, hogy a munkáltatója kinek emeli 20 vagy annál nagyobb százalékkal a fizetését Magyarországon, vélhetően kevés ilyen munkahelyet találni.

Negatív spirál

A forint ismételt romlása napokon belül megérkezik a boltokba, hiszen a legtöbb cég folyamatosan vásárol külföldön, hamarosan a nem ársapkás üzemanyagok is drágulni fognak, mert ha több forintot kell adni 100 dollárnyi olajért, akkor többet is fog kérni a MOL az autósoktól. Ha az autósok, fuvarozók, áruszállítók drágábban tankolnak, drágábban viszik az árut a boltokba, vagyis ismét áremelkedésre kell számítani. Nagy kérdés, hogy ebből a negatív spirálból mikor lesz képes kitörni Magyarország. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu