A csalók elpusztíthatatlanok, mindig kitalálnak valamilyen jól csengő mesét, hogy az arra fogékony áldozatukat megrövidítsék néhány tíz vagy százezer forinttal. A csalók a legújabb módszerrel nagyon okosan járják végig Budapest környékének településeit és egyre több ember dől be nekik, persze vannak szemfülesek is, ők azok, akik másokat figyelmeztetnek.

Az unokázós csalás kezd kimenni a divatból, hiszen már nincs olyan nagymama, aki ne hallott volna a telefonon az unokája nevében kamu segítséget és pénz kérő trükkről. A legújabb csalás nagyon okos és hihető mesével párosul.

A hihető történet a fegyverük

A profi csalók legfontosabb fegyvere a hihető történet, amelynek a végén úgy lesz elvileg haszna az áldozatnak, ha fizet. Itt is ezt a trükköt alkalmazzák.

Egyre több agglomerációs facebookos csoportban bukkan fel a házaló csalók útépítős, házjavítós trükkje. Ennek az a lényege, hogy olyan helyekre mennek, ahol valóban valamilyen útépítési munka folyik a környéken. A csalók azzal házalnak, hogy délután átjönnek a szomszéd utcából és leaszfaltozzák a kapubejárót vagy a járdát a ház előtt, esetleg megjavítják az ereszt, de most kell kifizetni az árát.

Unokázós csalók elfogása Érden – Forrás: Police.hu

Jól jövedelmező biznisz

Az összeg, amit megpróbálnak kicsalni az érintettekből változó. Van, ahol 30 ezer forinttal próbálkoznak be, másutt 150 ezret kérnek. Ha egy csaló például naponta csak egy embert rá tud szedni 100 ezer forint kifizetésére, az egy hónapban 3 millió forintos adómentes, igaz roppant veszélyes jövedelmet jelent. Ha forrósodik a talaj, továbbállnak és másutt próbálkoznak.

Megtévesztően jó szöveget nyomnak

Korábban itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon megírtuk, hogy Szentendre Pannóniatelep városrészén járda és kapubehajtó aszfaltozásra kértek pénzt, Pilisvörösváron ereszcsatorna-javítást ajánlottak. A csalók munkásruhában voltak, megtévesztően jó szöveget nyomtak le. Egy szentendrei hölgy majdnem bedőlt nekik, történetét a Facebookon osztotta meg, ezt írta:

„Pannóniatelepen becsöngett ma hozzánk egy férfi munkásruhában azzal az ajánlattal, hogy a kapunk előtti járdát, illetve behajtót, ami az útburkolat felújításakor már nem fért bele a keretbe, megcsinálják most, ha szeretnénk, mert épp itt dolgoznak a közelben, a szomszédos utcákban jelenleg is hasonló munkákat végeznek. Jó áron megcsinálják, ecsetelte is milyen módon, milyen szerszámokkal.

Mondtam, hogy rendben benne vagyok – folytatja sorait a posztoló – úgy is terveztük ezt a munkát. Ekkor jött a váratlan kérés: akkor fizessem ki előre. Innen persze már sejtettem, hogy csalóval van dolgom. Mondtam, hogy nem gondolja, hogy erőre kifizetem, hiszen azt sem tudom ki ő, egy szerszám sincs nála. Akkor jött a következő kérés: akkor csak a felét fizessem ki.” – írta a hölgy. Végül nem fizetett, mert gyanús lett neki a dolog.

Piliscsabán is útépítéssel, csatornajavítással próbálkoztak. Szigetszentmiklóson, Dunakeszin és Gödön kapubejárat aszfaltozásért akartak pénz felvenni, Monoron pedig szintén csatornajavítással próbálkoztak be.

A legfontosabb védekezési módszer a legújabb csalás és alapvetően minden csalás ellen az, ha senkinek sem fizetünk előre semmit.

Kiemelt kép: illusztráció