Ha a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdán megszavazza az előterjesztést, az új szabályozás szeptembertől lép életbe. Drágulhatnak a napijegyek, valamint akár 50 ezer forintot kell fizetni majd egy bliccelésért.

Nem minden drágul

Jövő szerdán szavazhat a Fővárosi Közgyűlés arról, hogy emelik-e a BKK egyes jegyárait, valamint a bliccelésért kiszabott pótdíjakat – erről beszélt Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes egy háttérbeszélgetésen. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nagy emelkedés a napijegyeknél

  • a 24 órás napijegyek ára 1650 forintról 2500 forintra emelkedik,
  • a 72 órás jegyek ára 4150 forintról 5500 forintra nő,
  • a diák-, illetve dolgozói bérletek ára nem változik.

Jelentősen drágul a bliccelés

Eddig a helyszíni pótdíj összege 8000 forint volt, ez szeptembertől 12 000 forintra nőhet a tervek szerint – írta a hvg. Ha pedig valaki nem tud a helyszínen fizetni, akkor megteheti később is, ám akkor az eddig megszokott 16 000 forint helyett már 25 000 forintot kell fizetnie.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Visszaszorítanák a bliccelést

Ha valaki harminc napon túl rendezné a bliccelés miatti tartozását, annak ezentúl nem 32 000 forintot, hanem 50 000 forintot kell fizetnie.

Iskolakezdéskor már drágább lehet a közlekedés

Ha a Fővárosi Közgyűlés szerdán megszavazza az előterjesztést, az új szabályozás ősztől lép életbe.

BKK finanszírozási nehézségek

A jegyárak és a pótdíjak árának emelésétől összesen 800 millió forint bevételt várnak, ám mindez korántsem oldja meg a BKK gondjait – ezt mondta Kiss Ambrus.

Olcsó bérlet mindenkinek

Megkérdezték a főpolgármester-helyettest arról, hogyan érintené a fővárost, ha bevezetnék a kormány által is vizsgált javaslatot, ami szerint az ország összes tömegközlekedési eszközére 3500 forintba kerülne a bérlet. Kiss szerint ezt a lépést a BKK nem bírná ki, és ebben az esetben elkérnék a buszok kulcsait a sofőröktől, majd azokat „az ötletgazda asztalára tennénk”. Szerinte ez a modell csak akkor lenne alkalmazható, ha a kormány támogatással segítené a budapesti tömegközlekedést.

Legutóbb a reptéri busz díján emeltek

Júliustól emelkedik a repülőtéri 100E buszra szóló jegy ára, jövő péntektől 1500 forintba kerül egy út. A 100E vonalon egy korábbi felmérés szerint az utasok 83 százaléka külföldi, aki csak alkalmi jelleggel használja a BKK szolgáltatásait, és a 3,7 eurós árszintet – amely jelenlegi árfolyamon számítva hozzávetőleg 1500 forint – az utasok nagy része elfogadhatónak tartaná. A budapesti repülőtéri vonaljegyhez hasonló termékek ára Londonban 3000 forinttól indul, Párizsban 3500-4200, Bécsben 2800, Prágában 1300-1400 forint.

A parkolás is drágul

Nemcsak a tömegközlekedés drágul, hanem drágább lehet a fővárosi parkolás is – erről írt a Budapestkörnyéke.hu. A háttérbeszélgetésen az is elhangzott, hogy egységesítené a budapesti városvezetés a fővárosi parkolási rendszert, az eddigi kerületi rendszer helyett négy zóna lesz. A tervek szerint a legdrágább zónában 600 forint lesz az óradíj.

Így módosulnának a parkolási díjak:

Az elsőben 600 forintba kerül majd óránként a parkolás, 8 és 22 óra között kell a díjat fizetni, a másodikban 450 forintot kell óránként kifizetni reggel nyolc és este nyolc óra között, a harmadikban 300 forint az óránkénti díj reggel nyolc és délután hat óra között, a negyedikben pedig 200 forint lesz az óradíj, reggel nyolc és déli 12 óra között. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció