Ha szeretnénk egy hangos – és sokszor feloldhatatlan – vitát generálni, csak kérdezzük meg néhány olvasni szerető ismerősünktől, hogy mi a jobb választás: a hagyományos könyv, vagy az e-book? A témáról mindenkinek megvan a – sokszor igen szélsőséges – véleménye, ami nem is véletlen: mindkét megoldásnak számos előnye van, és mindkettő olyan pozitívumokat nyújthat nekünk, amire a másik nem képes. De akkor melyik mellett tegyük le a voksunkat? Ezt vizsgáljuk az alábbiakban.

A könyv rövid története

A manapság tömeggyártásban készülő, a legtöbbünk polcán helyet kapó nyomtatott könyvek igen hosszú múltra tekintenek vissza. Az alapok már a nyelvek, a szóbeli kommunikáció kialakulása során megjelentek, hiszen számos bizonyíték maradt fenn arról, hogy az ősember is a falakon rögzítette a gondolatait. 

Az írás tehát kezdetben a sziklákon, falakon került rögzítésre, már az ókor kezdetén megjelentek azonban a fa- és az agyagtáblák, így az írásba foglalt szöveg gyorsan hordozhatóvá vált. Az írásjelek rajzolása azonban ezzel a módszerrel körülményes volt, a táblák nehezek voltak és korlátozott helyet biztosítottak a szövegeknek, így hamarosan megjelent az egyszerűsítésre vonatkozó igényt. 

Ezt a szükségletet elégítette ki a papirusz, majd az olcsóbb pergamen, melynek már mindkét oldalára lehetett írni, feltekerés helyett pedig hajtogatták azt: így alakult ki a könyvek ma is ismert és használt alakja. Egészen a középkorig kellett várni a tömegesen is előállítható papír gyártásával, ezzel együtt pedig megkezdődhetett a kódexek írása – természetesen ekkor még csak kézzel. 

A könyvkészítés tömeggyártásának alapjait aztán több mint ötszáz évvel ezelőtt Johannes Gutenberg fektette le, akit a mai nyomdászat atyjának tekintünk. Kezdetben egy könyv elkészítése hosszú időt vett igénybe, de ez a kézzel készített kódex gyártásához képest mégis sokkal gyorsabb és hatékonyabb eljárás volt. Ezekben az időkben a nyomdász a kéziratból elkészítette a kefelevonatot, ami azt jelentette, hogy ólombetűkből összeállította a szöveget, majd azt rányomta a bevizezett, festékezett papírra. 

A következő fontos állomás az írógép kifejlesztése volt körülbelül 200 évvel ezelőtt: ettől kezdve nem volt szükség arra, hogy a kézirat alapján betűnként állítsák össze a könyv lapjait. A könyvkészítő technikák folyamatos fejlesztésével hamarosan eljutottunk a könyvek tömeggyártásáig, az egyeduralmat azonban hamarosan egy új találmány törte meg.

Forradalmi áttörés – az e-könyv megjelenése

Az e-könyv ősét Michael Hart alkotta meg 1970-es években. A digitalizálás ekkor még természetesen nem szkennelés, hanem gépelés útján történt, és állítólag az amerikai Függetlenségi Nyilatkozat volt az első dokumentum, amit a férfi rögzített. Ezt később egyéb történelmi jelentőségű iratok, majd a Biblia és Shakespeare művei követték, melyek ezáltal bárki számára korlátozás nélkül olvashatóvá váltak. A vállalkozás Project Gutenberg néven zajlott, és a Hart-ék által digitalizált kötetek még ma is ingyenesen letölthetőek. 

Az első elektronikus papír megalkotása a Xerox nevéhez köthető, melyet aztán folyamatos fejlesztések követtek. Az első e-könyvek még a laptopokhoz hasonló ECD technológiát használtak, és beépített fényforrással rendelkeztek. Ezek hátránya az, hogy nem kellemes hosszú ideig olvasni őket, ráadásul a látásra is káros hatással lehetnek, emiatt a következő újítás az úgynevezett e-Ink, vagy e-tinta technológia kifejlesztése volt. 

Ennek lényege, hogy nincs szükség háttérvilágításra, ráadásul a készülék csak a lapozáshoz igényel áramot, így rendkívül alacsony a fogyasztása. Természetesen a modernebb változatok már akár világítással is használhatók, ez azonban csupán kényelmi funkció: az e-könyv célja az, hogy elsősorban valódi könyvként funkcionáljon. 

Az örök kérdés: hagyományos könyv, vagy e-book?

Amióta az elektronikus könyvolvasók tömeggyártása megkezdődött, a két változat hívei folyamatos harcban állnak egymással. Mindenki meg van győződve a saját igazáról, de miért ilyen megosztó ez a kérdés? Mind az e-könyv, mind a papír alapú változat különböző előnyökkel jár, lássuk tehát, hogy mik ezek.

Miért érdemes még hagyományos könyvet választani?

A „régimódi”, kézzel fogható és lapozható könyvek hívei számos előnyt tudnak felsorolni ezek védelmében.

Kézbe fogható

A papírból készült könyvek tagadhathatlan előnye az, hogy már maga az érintésük is igazi élményt jelent. Egy könyvrajongónak nincs annál kellemesebb érzés, mint a kötetet kézbe venni, kinyitni, megszagolni, végiglapozni, majd feltenni a polcra: lehet, hogy még hónapokig el sem olvassuk az adott könyvet, mégis már hozzáérni is boldogsággal tölt el minket.

Az olvasás egyedi élménye 

A következő fontos előny maga az olvasás élménye: a könyvrajongók számára az olvasás fontos része a könyv kézben tartása, a lapozás, egy szép könyvjelző kiválasztása és az is, hogy menet közben látják, hogyan haladnak az adott olvasmánnyal. 

Olvasás minden körülmények között

Egy könyv mindig hozzáférhető. Nincs szükség hozzá áramra, akkumulátorra, így nem kell odafigyelni arra sem, hogy feltöltöttük-e a könyvolvasónkat. Természetesen a könyv épségére is ügyelni kell, amiatt viszont nem kell aggódni, hogy komolyabban megsérül ha a földre esik, bedobjuk a táskánkba vagy véletlenül ráülünk.

Létrehozhatjuk saját könyvtárunkat

Óriási előnye a könyveknek az, hogy gyűjthetjük őket. Az elkötelezett rajongók számára nem elég ugyanis elolvasni egy regényt: azt szeretik a polcra helyezni, néha újra kézbevenni és kikeresni a legszebb idézeteket, de sokszor egyszerűen az a tudat is elegendő, hogy az adott könyvet a birtokukban tudhatják. Arról nem is beszélve, hogy egy gyerekkori kedves kötet, esetleg egy, a nagyszülőktől örökölt klasszikus regény olyan emlék, amitől már csak a nosztalgikus érzések és a kötődés miatt sem akarunk megszabadulni. 

Ugyan ez egy kicsit felszínesnek tűnhet, de sokan az intelligencia jelének tekintik, ha valakinek a lakásában sok könyv található, a kötetek gyűjtését tehát akár egy pszichológiai trükként is felfoghatjuk. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy nemcsak az olvasás jelenthet egy komoly hobbit, de maga a könyvvásárlás is addiktív lehet. Sokunk gyerekkori álma egy saját könyvtárszoba kialakítása, ez pedig természetesen csakis hagyományos könyvek vásárlásával valósulhat meg. 

A könyvvásárlás élménye

Ha pedig már a vásárlásnál tartunk, ki ne ismerné azt az egyedi, különleges hangulatot ami egy könyvesboltban vagy antikváriumban uralkodik? Végigsétálni a polcok között, véletlenszerűen beleolvasni a könyvekbe még akkor is óriási élmény, ha végül üres kézzel távozunk az üzletből.   

A könyv örökre szól

Ha nem a megfelelő hőmérsékletű és páratartalmú helyiségben tároljuk gyűjteményünket, természetesen eredeti állapota idővel romolhat, ez azonban évtizedekben mérhető, elmondhatjuk tehát, hogy egy könyv megvásárlása egy életre szól.

Kedvenc részeink újraolvasása

Sokan vannak, akik számára az olvasás együtt jár a jegyzeteléssel, a gondolatok margókon való feltüntetésével; mások színes jelölőfilcekkel emelik ki a kedvenc idézeteiket, vagy post-itek, cetlik segítségével jelzik a legizgalmasabb részeket, így azokat bármikor, másodpercek alatt visszakereshetik.

Mit mond a tudomány?   

A könyvek birtoklásának az érzelmi oldalon kívül létezik tudományosan igazolt előnye is, méghozzá az, hogy egyes kísérletek szerint az emberek könnyebben memorizálják a nyomtatott írást mint a képernyőn olvasottat. A másik hasonló pozitívum az, hogy kutatások alapján a tudósok arra jutottak, hogy az olvasó érzelmileg jobban kapcsolódik az adott könyvhöz, ha azt papíron olvassa, ráadásul ilyenkor az eseményeket is könnyebben helyezi el kronológiai sorrendben. 

És mik az e-könyvek előnyei?

Természetesen az elektronikus könyvek is számos pozitívumot nyújtanak, lássuk a legfontosabbakat.

Kompakt méret

A legjelentősebb, és talán a legtöbbet hivatkozott előnye az e-book olvasóknak, hogy rendkívül kis helyet foglalnak el. Ez a legkisebb táskában is elférő eszköz több száz könyvet rejthet magában, így ha hosszabb utazásra, nyaralásra indulunk, vagy egyszerűen csak sokat ingázunk otthonunk és a munkahelyünk között, nem kell indulás előtt azon gondolkodni, hogy melyik könyveket pakoljuk be magunkkal. 

A poggyászban így sokkal több helyünk lesz a ruháknak és egyéb használati tárgyaknak, és nem kell a könyveket kilószámra magunkkal cipelnünk akkor sem, ha néhány hétig távol leszünk otthonunktól. Ha befejeztük, vagy éppen félbehagytuk az éppen olvasott regényt, máris belekezdhetünk egy másikba, ami lássuk be, sokszor nagyon jól jöhet. 

Kedvezőbb ár

Bár egy e-könyv olvasóra mindenképp be kell ruháznunk, ezt azonban már néhány könyv árából megtehetjük. Ettől kezdve aztán a regényekhez sokkal olcsóbban, sőt, sokszor ingyen is hozzájuthatunk, míg a hagyományos könyvek ára folyamatosan emelkedik, és egy néhány órás olvasásélményért több ezer forintot is ki kell adnunk.

Az olvasás személyre szabása

Egy modern e-könyv olvasónak számos olyan funkciója van, ami nagy segítségünkre lehet. Annak, aki közelre nem lát tökéletesen, jó megoldás a betűméret növelése; ha egy sötétebb helyiségben nem akarunk másokat a felkapcsolt lámpával megzavarni, bekapcsolhatjuk a háttérvilágítást, de ma már olyan betűtípus is létezik, melyet direkt a diszlexiások számára fejlesztettek ki. 

Könyvvásárlás percek alatt

Ha éppen nincs a közelünkben egy könyvesbolt, vagy az áhított regényt meg kellene rendelnünk, akár napokat is várnunk kell, míg végre kézbe vehetjük azt. Az e-book olvasónk segítségével azonban bármilyen művet gyakorlatilag azonnal megvásárolhatunk vagy letölthetünk, így tényleg elmondhatjuk azt, hogy a világ szinte valamennyi könyvét a zsebünkben hordjuk.

Védjük a környezetet

Ha minden könyvünket antikváriumból szerezzük be, akkor ez a pont nem érint minket, az új kötetek gyártásához azonban természetesen papírt használnak fel. Ha könyveinket elektronikus formában tároljuk, máris egy lépéssel közelebb kerültünk az erdők megóvásához.

Csak azt olvassuk el, ami tényleg érdekel minket

Ha megvásárolunk egy könyvet, sokszor akkor is kötelességünknek érezzük annak befejezését, ha igazából nem nyerte el a tetszésünket. Ha viszont elektronikus formában fogyasztjuk ezeket a tartalmakat, bármikor lelkiismeret-furdalás nélkül félbehagyhatjuk a regényt, és választhatunk inkább egy nekünk sokkal jobban tetsző művet

A fiatalokkal is megkedveltethetjük az olvasást

A mai tizen-, huszonéves generáció már a képernyők előtt nőtt fel, így az iskolán kívül sokszor nem is szívesen vesznek a kezükbe egy papír alapú könyvet. A e-book olvasó viszont gyakorlatilag egy – funkciójában természetesen eltérő – tablet, így nagyobb esély van arra, hogy ezt egy fiatal is szívesebben „forgatja”. 

De miért is kellene választani?

Láthatjuk, hogy mind a hagyományos, mind az e-könyv számos előnnyel jár. A legtöbb esetben a vita arról szól, hogy melyik a jobb megoldás, pedig érdemes lenne ezekre egymást kiegészítő, nem pedig kizáró eszközökként tekinteni. Próbáljuk meg a legtöbbet kihozni mindkettőből: otthon, a kanapén pihenve olvashatjuk a valódi, papír alapú könyveket, a nyaralásra vagy a metróra viszont vigyünk magunkkal egy e-könyv olvasót. Ha nem zárkózunk el az újdonságtól és az ismeretlentől, egy teljesen új világot ismerhetünk meg, a lényeg azonban – az olvasás élménye és a könyvek iránti rajongás – ugyanaz marad.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a dibook.hu oldalt működtető cég.

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.