Hatalmas szorítás mellett kell fenntartaniuk a szolgáltatást, miközben egyszerre nőttek meg kiadásaik, de csak 2013-as árakat kérhetnek el.

Függő játszma

A rezsicsökkentésnek nevezett hatósági árszabályozás eredményeként egy liter palackos ásványvíz áráért kénytelen 1000 liter ivóvizet szolgáltatni a vízművek. Az energiaár robbanásszerű emelkedése olyan forrás kiesést okozott a társaságoknak, amik a szolgáltatási oldalon súlyos kompromisszumokra kényszerítik őket – olvasható az Index cikkében.

Legalább a medencét ne töltsük!

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy egyre több, főváros közeli településen rendelnek el vízkorlátozást vagy kérik meg a lakosságot, hogy ne a központi rendszerről töltsék fel a medencéket, s locsoljanak. Mindezt azért, hogy üzembiztos maradjon a szolgáltatás.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Áldatlan állapotok

Alternatíva gyanánt a különféle csapadékgyűjtő rendszereket javasolják, illetve a saját, fúrt kutakat is lehet használni. Az elmúlt évek tapasztalatai azonban már világosan jelzik, hogy a budai oldalon képtelenség a rendszer működtetésére, ha nagy terhelés éri a hálózatot.

Beütött az energiaválság is

Ennek egyik oka a rezsicsökkentés. Ugyanis a kormány 2013-as árakon maximalizálta az árakat. Mindez azt jelenti, hogy éppen annyiért, amennyibe például ennek a szénsavmentes ásványvíznek 1 literje kerül. Az ivóvíz kitermelése és szállítása sok villamosáramot igényel, amelynek durván megnőtt az ára.

Megnövekedett adóterhek

Noha egyes szolgáltatók kapnak úgynevezett „rezsikompenzációt”, 5,7 milliárdos követelésként tartják nyilván a Fővárosi Vízműveknek ki nem fizetett állami támogatást. Emellett négy és félszeresére emelték a közműadókat 2021-ben, így aztán meglehetősen szorongatott helyzetbe kerültek ezek a cégek.

Ramaty állapotban a csövek

Ilyen körülménye,k közt már a napi működés is komoly kihívásokat jelent. Érd város korábbi fideszes polgármestere azt mondja, ha ötven éves eternitcsöveken jut el a fogyasztóhoz a víz, akkor az előbb vagy utóbb eltörik.

Csak a legszükségesebbekre futja

T. Mészáros András megjegyezte, hogy Érden jelenleg a csöveken szállított víz harminc százaléka elszivárog a földben. Éppen ezért azt szorgalmazza, hogy legalább a főnyomócsöveket cseréljék le műanyagra. Ennek első ütemét a 2019 előtti városvezetés megtette – fűzte hozzá.

Kis pénz, kis foci

Érden csaknem félezer kilométer hosszú a hálózat, amelynek többsége azbesztmentes cső, amelyek 50-60 évesek. Noha 2019-ben öt kilométert már ki tudtak cserélni, ennek ellenére úgy fest, sosem érhetnek végére a teljes cserének. Mivel egyre kevesebb a pénzük, ezért kicsivel több mint fél kilométerrel tudták csak bővíteni a rendszer.

Árulkodó számok

Mindezt úgy, hogy az érdi közműcég még viszonylag jó anyagi helyzetben van. 2021-ben közel 47, tavaly azonban már kicsivel több mint 9 millió forint adózott bevétele keletkezett, így aztán tippelhetünk, milyen lesz a későbbiekben a szolgáltatás. színvonala.

Ez lenne a megoldás

Éppen ezért arra lenne szükség a kiszámítható működéshez, hogy a rájuk vonatkozó törvény szerinti költségmegtérülés elvét biztosító, lakossági és nem lakossági víz- és csatornadíjakat évenként állapíthassák meg – olvasható az Index cikkében.

(Kiemelt képünk Freepik-illusztráció.)