2017-ben örökre megváltozott Gyöngyi élete, amikor egy szabálytalanul bekötött kazán tönkretette otthonukat. A detonációban két hozzátartozója veszítette életét. A mai napig nehezen teszi túl magát a történteken.

Nem szeretné, ha másnak is át kellene élnie, amit neki

Lánya emlékére alapítványt szeretne felállítani az a gödi asszony, akinek 2017-ben, a gödi Rába utcában berobbant az otthona. A szervezet célja az lenne, hogy szakemberek azok fűtésrendszerét is át tudják vizsgálni, akinek erre nincs pénze. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Több éve volt, de közelinek tűnik

Mint a Borsnak nyilatkozva elmondta, 2017 októberében történt a tragédia, de számára olyan, mint ha tegnap lett volna. „Az akkori párommal, Gáborral kartonpapírokat készítettünk össze, ellenőriztem, hogy működik-e a szivattyú, majd begyújtottam. Már ment a fűtés, amikor hívott a testvérem. Kimentem a kazánházból, a helyemet pedig átvette a 22 éves lányom, Emese” – idézte fel.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Sehol sincs Emese

„Néhány perc telt csak el és hirtelen egy óriási robbanás rázta meg a házat. Akkor már biztos voltam, hogy örökre megváltozott az életünk” – idézte fel. Mint mondta, azonnal kirohant a konyhából ahol kiszakadt és összedőlt minden. Amikor kiért, alig látott a gőzön át. Ekkor szembejött vele párja, Gábor. Ő egyre csak azt ismételgette, hogy szaladjon ki kifelé, mert nem látja sehol sem Emesét.

Simogatta a lánya hátát, ám ő csak nyöszörgött

Gyöngyi átmászott a kidőlt falak romjain és bement abba a helyiségbe, ami nemrég még a kazánház volt. „Emese ott feküdt a téglákon” – idézte fel a drámai pillanatokat. Mint mondta, addigra már apukája és az egyik szomszéd is odaért, ők ketten dobták le lánya hátáról a kazánt. Anyaként felfoghatatlan érzés volt számára így látnia lányát, akit ugyan próbált nyugtatni: simogatta a hátát, ő pedig csak nyöszörgött.

Úgy tűnt, párja nem sérült meg komolyabban

A ház előtt pillanatok alatt kisebb tömeg gyűlt össze, majd megérkeztek a mentősök is. Gyöngyit azonnal elküldték, Gáborral akkor még nem foglalkoztak, ugyanis nem látszódott rajta semmi komolyabb. Felidézte, volt az utcában egy szomszéd, akinek a mai napig nagyon hálás, ugyanis ő zárta el a gázt meg a vizet. Az asszony azt mondta, ő ezekre nem is gondolt.

Rendőrségre is mennie kellett

Ezt követően felhívta fiát, aki akkor kamionosként dolgozott Münchenben, mondta neki, haza kell jönnie, mert felrobbant a kazán. Miután letette a telefont, akkor látták, amint Emesét beemelik a mentőbe és elszállítják. Engem akkor még a rendőrség kihallgatott, mert először gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés miatt indult eljárás – tette hozzá.

Az orvos csak rázta a fejét

Ami pedig ezután történt, azt alighanem lehetetlenség felfogni. Berohantam a kórházba Emese után, ahol mondták, hogy üljek le, hívják a főorvost. Hamar meg is jelent, azt javasolta, hogy menjünk be az irodájába. Én ekkor megfogtam a vállát és azt kérdeztem tőle, hogy csak annyit mondjon meg, hogy él-e a gyerekem. Ő pedig csak rázta a fejét… ”

Gábor egy héttel később halt meg

„Ekkor majdnem összeestem, ketten nyúltak alám. Üvöltöttem és elsírtam magam. Nyugtatót akartak adni, de mondtam, hogy nekem tovább kell mennem….” – idézte fel a rettenetes perceket. Gáborral kapcsolatban sem tudtak jobb hírrel szolgálni az orvosok, az ő teste 97 százalékban megégett. „Amikor bementem hozzá, akkor már homokágyban volt, altatásban. Ő egy héttel később halt meg.”

Igazi kontármunka volt

A detonáció után szakértők vitték el a kazánt, hogy megnézzék, égettek-e benne olyan dolgot, amit nem lett volna szabad. Azonban Gyöngyiék mindent szabályosan használtak. A fűtésszerelő követett el több hibát, mivel egy olyan lerakódás volt a szivattyúban, ami miatt nem tudott forogni rendesen a lapát.

Együtt sírtak a bíróságon

A szakemberrel a tárgyaláson találkoztak legközelebb. „Ott ültünk egymás mellett és ő végig sírt” – idézte fel. „Engem a bíró kiküldött egy pillanatra, amikor Emese sérüléseit olvasta fel. Ahogy mentem kifelé, a szerelő megfogta a kezem és megkért, hogy várjam meg kint (…) amikor (kiment), akkor a nyakamba borult és együtt zokogtunk.”

Tovább vinné lánya emlékét

„Életem! Ha látsz minket, tudd, hogy nagyon sajnálom. Szeretlek! Piszkosul hiányzol, ha tehetném cserélnék veled!” – üzente meg lányának. Most azon gondolkodik, hogyan lehetne megelőzni a hasonló tragédiákat. „Már évek óta azon gondolkozom, hogy szükség lenne egy olyan alapítvány felállítására, amihez az emberek fordulhatnak, ha nincs pénzük, de át akarják vizsgáltatni az egész fűtésrendszerüket” – magyarázta.

Erre lenne szükség

Szeretnék olyan tagokat a szervezetbe, akiknek ez ugyanolyan fontos, mint nekem, illetve szükség lesz profi fűtésszerelőkre, katasztrófavédelemre és természetesen tőkére. Jelenleg várom azoknak a jelentkezését, akik szeretnének mellém társulni, bármilyen formában! Az alapítvány neve természetesen kötődni fog Emeséhez – zárta szavait Gyöngyi. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünket a robbanás után a katasztrófavédelem készítette.)