Hatvan éves korában elhunyt Böszörményi Zsuzsa Balázs Béla- és a diák-Oscar-díjas filmrendező – közölte a Magyar Filmművészek Szövetsége. Az alkotót péntek hajnalban, hosszan tartó betegség utn érte a halál.

Fiatal volt

Böszörményi Zsuzsa 1961. augusztus 16-án született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán dokumentumfilmrendezőként végzett 1991-ben.

Diák-Oscar

Diplomafilmje, az Egyszer volt, hol nem volt., egy intézeti kislány és az őt magához vevő idős asszony kapcsolatának története, elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó diák Oscart, fesztiválsikereket aratott Cannes-ban, Nyon-ban, Londonban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Így született a film

Böszörményi Zsuzsa a tévében közvetített román forradalmat nézve úgy érezte, a földrengésszerű politikai változások után nincs értelme filmet csinálni. A letargiából az rántotta ki, hogy a magántörténetek felé fordult. Erről így nyilatkozott a Filmvilágnak: „Az előző rendszer, amiben én felnőttem, annyira a család ellen működött: más értékrendet akart a gyerekekbe sulykolni, mint amit otthon kaphattak; valahogy arra kondicionáltak minket, hogy ne kötődjünk, ne legyének gyökereink, váljunk kiszolgáltatottá, és akkor azt csinálnak velünk, amit akarnak. Nekem mindig az volt a fontos, hogy a kapcsolatokról, a szeretetről szóljon az, amit csinálok.”

Hol a helye a diák-Oscarnak a filmtörténetben?

Az Egyszer volt, hol nem volt az első magyar diplomafilm, amely elnyerte a diák-Oscart. A diák-Oscarra filmes főiskolák és egyetemek jelölhetik a tanulók filmjeit, amiket arany, ezüst és bronz diák-Oscarral jutalmaznak. 2018-ban Kovács István haza is hozta az egyik diák-Oscart Ostrom című balkáni háborús drámájáért.

Nagyjátékfilm

Első nagyjátékfilmje, a Vörös Kolibri (1995) a női sorssal foglalkozik a zűrzavaros közép-kelet-európai viszonyok közepette. Ourense-ben a Legjobb európai film, a Kalkuttai Nemzetközi Filmfesztiválon a Legjobb első film díját kapta.

Híres szülők gyermeke

Gyarmathy Lívia és Böszörményi Géza lányaként tovább vitte szülei filmjeinek szellemiségét, a dokumentarista indíttatású társadalmi érzékenységet és a mély együttérzést a filmek hőseivel.

A bejelentés

Finnországban élt

Időközben Finnországba költözött finn filmrendező férjével, Kai Salminennel, akivel együtt készítették a Hosszú utazás című dokumentumfilmet az ukrán-szlovák határral kettévágott magyarlakta falu falu, Szelmenc hányatott sorsáról. A film a 2008-as Magyar Filmszemlén a Legjobb dokumentumfilm díját kapta.

Bányászokról is forgatott

Utolsó dokumentumfilmje, az 580 méter a magyarországi bányászat megszűnésének személyes történetét meséli el.

Szociális érzékenység

Mint írják, a Filmjus Egyesület Kuratóriumának tagjaként kivételes szociális érzékenységgel és megértéssel dolgozott hosszú ideje a nehéz helyzetbe került kollégák megsegítésén.