Újabb lépést terveznek a Velencei-tó vízszintjének emelése érdekében, mert a jelenlegi vízállás a tavon az „optimálistól” legalább még 50 centiméternyire van. Napi ezer köbméter vizet nyerhet a Velencei-tó a környékbeli szennyvíztisztítókból.

Elképesztő ötlet a túlélés jegyében

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő egy szakmai egyeztetést után jelentette be, hogy hivatalosan is megkeresik a kormányhivatalt és az érintett hatóságot azért, hogy a csákvári szennyvíztisztító telep tisztított vizét ne a Váli-víz vízgyűjtőterületére juttassák el egy 12 kilométeres vezetéken keresztül, hanem a Velencei-tóéra. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Napi 800 köbméter víz

A képviselő elmondta, hogy a Csíkvarsai réten tovább haladva, további természetes módon tisztulva kerülhet a víz a Velencei-tó területére, ami napi 800 köbméter vizet jelent – írta az agroinform.hu.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

…és még további 200

„Egyúttal a csákberényi szennyvíztisztító telep vizét is átirányíthatják, amely eddig szintén idegen vízgyűjtőterületre pumpálta egy vezetéken keresztül a tisztított vizet. Ez még további napi 200 köbméter vizet jelent, így összesen napi 1000 köbméter vizet tudnak majd a Velencei-tóhoz vezetni” – fogalmazott Tessely Zoltán.

Rekordalacsony vízállás

A BudaPestkörnyéke.hu tavaly augusztus elején adott hírt arról, hogy rekordalacsony szintet ért el a Velencei-tó vízállása. A tó vízállása 2022. július 30-án 10 órakor érte el Agárdnál az abszolút rekordot jelentő 62 centiméteres vízállást, amire a hiteles mérések 1939-es kezdete óta nem volt példa. Nem sokkal később a helyzet még tovább romlott a csapadékhiány és a forróság miatt.

Levegő kell a halaknak

A tavon állandó volt a levegőztetés: minden reggel 4 és 10 óra között egy nagy teljesítményű uszályos és három úszó munkagépre szerelt mobil eszköz dolgozott a halak oxigénellátásának támogatásán – közölte korábban az OVF. 

Fajspecifikus halpusztulás

Ugyancsak a Budapestkörnyéke.hu írt arról tavaly nyáron, hogy a Magyar Országos Horgász Szövetség szerint július utolsó hetétől ismét elhúzódó, egyre inkább fajspecifikus halpusztulás alakult ki a Velencei-tavon. Ennek oka a tartósan meleg időjárás és a rendkívüli mértékű vízhiányos állapot volt.

Friss víz a Dunából?

2021-ben írtunk arról, hogy a Velencei-tó mesterséges vízpótlására rövid távon nincs esély. A Zámolyi és a Pátkai-víztározó vize rossz minőségű ráadásul, ha az egészet beleengednék a Velencei-tóba, akkor is csak 5 cm-t emelkedne a vízszint. Ez tehát nem jó megoldás. Korábban voltak arra vonatkozó tervek, hogy a Dunából pótolnák a tó vizét, hiszen a folyó mindössze 18 km távolságra van a tótól. Egy csatorna vagy csővezeték megépítése költséges és ha ma elkezdenék építeni, akkor is csak pár év múlva érkezhetne friss víz a Velencei-tóba. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nehéz egy jót csobbanni, de más baj is van

Gárdony, 2022. július 28. A Velencei-tó Gárdonynál 2022. július 28-án. A tartós hõség miatt a tó vízállása alig egy centiméterrel magasabb a valaha mért legalacsonyabb szintnél, 63 centiméternél. MTI/Vasvári Tamás

Gondban a Velencei-tó

Pákozd, 2022. július 28. A Velencei-tó kiszáradt medre Pákozd közelében 2022. július 28-án. A tartós hõség miatt a tó vízállása alig egy centiméterrel magasabb a valaha mért legalacsonyabb szintnél, 63 centiméternél. MTI/Vasvári Tamás

Kiemelt kép: gondban a Velencei-tó. Fotók: MTI