Nemrég még az érzékenyítő szakkörök miatt támadták a budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumot, most kiderült, hogy 50 ezer jelentkező közül Dörnyei Bendegúzt, az iskola végzős diákját felvették a világ egyik leghíresebb egyetemére. Csaknem 30 millió forintnak megfelelő ösztöndíjat kap majd a budaörsi diák az egyetemtől.

Fantasztikus eredmény

Felvették Dörnyei Bendegúzt, a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum hatosztályosmatematika tagozatos diákját az amerikai Yale Egyetemre. Mesésnek számító 30 millió forintnak megfelelő ösztöndíjat is kap az egyetemtől. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sok év munkája

Bendegúz édesanyja közgazdász, édesapja tanár végzettségű jogász. Így fogalmazott a diák a suli Facebook-oldalán: „Sok év munkája van ebben, több száz óra jelentkezéssel töltött idő, kudarcok, de végül mindez beért. A felvétel mellett ráadásul a maximális, majdnem 98%-os ösztöndíjat is sikerült elnyernem, ami a jövő évre 86.300 dollárt jelent. Tandíj, szállás, étkezés, biztosítás, és sok egyéb költség is finanszírozva.”

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Az egyetem fizet szinte mindent

Tavaly több mint 46 ezren felvételiztek az Egyesült államokbeli magánegyetemre, a jelentkezők 4,6 százalékát vették fel. Bendegúz a második magyar 2017 óta, aki bekerül az intézménybe. A négyéves képzés a magyar fiú számára 2022-ben kezdődik, a költségeket szinte teljes egészében fedezi az egyetem.

Közgazdaságtan érdekli

Dörnyei Bendegúzt elsősorban a közgazdaságtan érdekli, de szereti az informatikát és a matematikát is. Az egyéves alapképzés után kell választania a 80 szakirány több mint kétezer kurzusa között.

Botrányt csinált a törökbálinti fideszes alpolgármester

Fél ével ezelőtt erről az iskoláról azt állították a sajtóban, hogy a szülők tudta nélkül LMBTQ érzékenyítő szakköröket tartanak a diákoknak. A Budaörssel szomszédos Törökbálint fideszes alpolgármestere, Géczy Krisztián így fogalmazott akkor a Magyar Nemzetnek: „A Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium Szakgimnázium és Technikum szervezett érzékenyítő programokat, amelyeknek a legismertebb LMBTQ-szervezetek mellett egy transzvesztita is előadást tartott a gimnázium diákjainak. Mint kiderült, az intézmény a szülőket sem értesítette az érzékenyítőrendezvényről.” – mondta az alpolgármester.

Kiakadt a budaörsi polgármester

A budaörsi polgármester így fogalmazott: „Jól értem? A fideszes törökbálinti alpolgármester, aki nem törökbálinti iskolába, hanem, mint mondta, az ország egyik legjobb iskolájába (Illyés, Budaörs) íratta be gyermekét, most feljelenti azt? Tényleg itt tartunk? Milyen világ jön még?” – teszi fel a kérdést Wittinghoff Tamás.

Elmondanak mindent a gyerekeknek

Ezzel kapcsolatban pár napja a budaörsi polgármester azt nyilatkozta a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak, hogy ez egy nagyon szomorú és egy nagyon szánalmas történet volt. „Orbitálisat hazudott a törökbálinti alpolgármester ezzel kapcsolatban. Attól is nagyon jó ez az iskola, hogy a gyerekeknek elmondanak mindent. Vannak olyan napok, amikor meghívják például a helyi mozgáskorlátozottak vagy a Buda környéki látáskorlátozottak egyesületét, és a különböző olyan szervezeteket, akik el tudják mondani, hogyan élnek mások, például a homoszexuálisok, vagy vannak olyan emberek, akik úgy születnek, hogy nem dőlt el, milyen neműek. Az Illyésben érzékenyítő programok vannak. Megmutatják, hogy egy látáskorlátozott ember milyen akadályokkal küzd, hogyan kell elfogadni. Én emlékszem arra a korszakra, amikor általános iskolás voltam és ezekről nem beszéltek nekünk. Előítéleteink voltak. Merthogy az egy teljesen normális dolog, hogy amíg az ember meg nem tapasztal valamit vagy meg nem ismer valamit, lesznek előítéletei, mert nem tudja, hogy az micsoda.” – mondta Wittinghoff Tamás. Ide kapcsolódik: „Nonszensz, hogy az agglomerációban mindenki azt épít, amit akar” – mondja Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, nagyinterjú az ország egyik leggazdagabb településének vezetőjével

Az ország legjobb iskolái között

A budaörsi polgármester arra a kérdésünkre, hogyan sikerült az ország legjobb iskoláit megcsinálni a településen azt válaszolta, hogy ez nem az önkormányzat érdeme. „Ahhoz, hogy jól működjön egy rendszer, az egyéntől kezdve a civil szervezeteken át, az intézményekig, önkormányzatokig, abban az autonómia, vagyis az önrendelkezés a legfontosabb. Egy iskola is akkor fog jól működni, ha szabadságot, megfelelő eszközöket és anyagi lehetőséget kapnak. Mi az önkormányzatnál a hátteret biztosítjuk és hagyjuk őket dolgozni, nem dumálunk bele abba, mit csináljanak.”

Nagyszerű pedagógusok

Wittinghoff Tamás a portálunknak azt is elmondta, hogy a pedagógusoknál senki sem tudja jobban, hogyan kell a gyerekekkel bánni. „Ehhez megkapják a megfelelő anyagi támogatást, mindössze ennyit tettünk az iskolákkal, semmi mást. Nagy trauma volt az iskolák államosítása, a pedagógusok „keretek közé szorítása”. Most alapítványokon keresztül igyekszünk finanszírozni különböző programokat, ösztöndíjrendszerrel pedig támogatást tudunk adni a pedagógus bérekhez. Szóval nagyszerű pedagógusok dolgoznak a budaörsi iskolákban, akik megkapták azt a lehetőséget, hogy kreatívak legyenek, képezzék magukat, újításokat vezessenek be.”

Itt a Dörnyei Bendegúzzal készült friss beszélgetés

Kiemelt kép: részlet a videóból