Sárkány ellen sárkányfű, szúnyog ellen szúnyogfű – így lenne igazságos, ha Süsüt is zavarnák a szúnyogok. Bizony, az idei nyáron sokaknak kellemetlen perceket szereznek a vérszívók, olykor lehetetlenné téve a beszélgetős, kerti estéket. Vajon mit tehetünk azért, hogy kelljen véresre vakarnunk magunkat egy esti borozgatás vagy kerti parti után?

Vannak bevált módszerek: az üzletek polcai roskadoznak az elektromos és a vegyszeres szúnyogriasztóktól. Vannak felakaszthatók, kispriccelhetők, egyszerű csapkodósok, de igazán egyik sem túl hatékony. Nekünk szerencsénk van, mert a kert végi patak békák kuruttyolásától hangos, és működik az ökoszisztéma, vagyis a szúnyogokat megeszik a békák, őket meg a hosszúlábú gólyák. Vegyszermentesen gazdálkodunk, így egyiknek sem fogja megfeküdni a gyomrát, mi pedig békésen tudunk este egyet szusszanni a teraszon, szúnyogoktól nem háborgatottan.

De vannak a kertben kifejezetten szúnyogűző növényeink is. Érdemes megismerkedni velük, mert ha most nincsenek is a kertedben, akkor ősszel vagy tavasszal érdemes beszerezni őket, és jövő nyárra már lesz némi botanikai szúnyogvédelem.

Itt van elsőként is a terasz mellett terebélyesedő barátcserje. Igazából a szomszédé, de a kerítés mellé ültette, és úgy megbarátkozott velünk, hogy mostanra a bokor nagy része hozzánk költözött. Júliustól szeptemberig nyílnak hosszú füzérekben gyönyörű kék virágai, méhek zümmögésétől hangos most is. Levelei aromás illatúak és igen, hasonlítanak a marihuána leveléhez, de tessék jól megnézni, nem ugyanolyanok, viszont elriasztják a szúnyogokat. A barátcserjét szép lombja és késői virágzása miatt is érdemes ültetni és nem mellesleg egy gyógynövényt is tisztelhetünk benne.

A virágládákban a muskátlik közt is szúnyogűző társnövény ékeskedik: a fehéres-tarka illatos kakassarkantyú. Finoman szőrözött leveleinek illatanyaga a mi orrunknak kellemes, de a szúnyogok nem állhatják.

Ügyeljünk arra is, hogy ne legyenek pangó vizek a kertben: az esővízgyűjtőt fedjük le, mert minden vizenyős terület, pocsolya, szabadon álló víztároló melegágya a szúnyoglárvák szaporodásának.

A teraszon dézsában illatos fűszernövények sorakoznak: nem mintha nem fértek volna el a kertben, de könnyebb a főzés, ha nem kell a kert végébe szaladni egy-egy zöldfűszerért, a bazsalikom, a rozmaring és a citromfű illata pedig szintén nem vonzó a szúnyogok számára.

Ezek a természetes rovarriasztók nem nyújtanak 100%-os védelmet, és akiket nagyon szeretnek a vérszívók, azt ezek ellenére is meg fogják találni. A friss szúnyogcsípés helyét tiszta levendulaolajjal érdemes mihamarabb bedörzsölni, így a viszketés enyhül, és hamarabb gyógyul a bőr. Saját tapasztalatom, hogy a levendulaolajtól illatozó egyéneket is nagy ívben elkerülik a szúnyogok, érdemes kipróbálni!

Kerti gondolataimat és receptjeimet hétről hétre olvashatják itt a BudapestKörnyéke.hu hírportálon. Keddenként élőben a Rózsakunyhó Online youtube csatornáján jelentkezem kerti virágos aktualitásokkal, tartsanak ott is velem.

Halmos Monika, fitoterapeuta, food stylist, az ehető virágok hazai szakértője

Az általa alapított Rózsakunyhó Alkotóműhely az igazi zöld gondolatok ötlettára. Több, mint két évtizede kutatja az ehető virágok és vadnövények világát, több mint 80 megjelent szakácskönyv fémjelzi nevét. Könyvei az egészséges táplálkozást, a fenntartható kertművelést, a klímabarát konyhát tartják szem előtt, de betekintés adnak a vadnövénygasztronómia és az otthoni környzetebarát vendéglátás világába is.

Előadásokat, kertlátogatásokat, kóstolóprogramokat tart, workshopokon adja át a tudást az érdeklődőknek a kert és konyha témakörökben, rendszeres beszélgetőtársa több rádióműsornak, tévéműsorai vannak. Könyvei egy része német nyelven is elérhető, rendszeres résztvevője a grazi szakácskönyvfesztivál színpadának. A fiatalabb korosztályt értékes és hiánypótló életvitel- zöld háztartástan gyakorlati útmutatásokkal célozza meg.

Írásainak illusztrációi saját kis fotóstúdiójukból kerülnek ki, ahol rendszeresen kiscsoportos ételfotós kurzusokat is tartanak. Virágos birodalma Sóskúton található, az „Ehető virágok kertje” méhbarát, természetközeli biokert, ahol ehető virágok és gyógynövények nőnek. Ezekből készült termékei a természet patikájának és luxusának ínyencségei a Rózsakunyhó.hu oldalon nézhetők meg.

Képek: Halmos Mónika