Ahogy több lett a koronavírus-fertőzött sokkal nagyobb lett az intenzív osztályok terheltsége – hangsúlyozta Gál János, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának igazgatója az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

„Az intenzív ki fog tartani”

Kiemelte azt is, hogy „az intenzív ki fog tartani”. Gál János elmondta, hogy Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora elrendelte plusz 50 intenzív ágy felállítását. A szakember elmondta: jelenleg azt látni, hogy hogy sokkal több beteg kerül az intenzív osztályra, a fiatalabb korosztályból is. Az egészségügyi dolgozók a rendelkezésre álló eszközökkel és gyógyszerekkel segítik az életben maradás esélyeinek növelését. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A vírus kiszámíthatatlan

Gál János szerint „ez a vírus kiszámíthatatlan”, változik. Ezért is fontos az intenzív terápia érdekében, hogy legyen elegendő lélegeztetőgép – hangsúlyozta. Kérdésre válaszolva elmondta: angol kollégái arról számoltak be, hogy ott is sok ember került kórházba, ami megterhelte az egészségügyi ellátórendszert.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Emberfeletti küzdelem

A szakember úgy értékelt: emberfeletti, amit az egészségügy minden szakterületén, de különösen, amit az intenzív osztályokon végeznek Magyarországon. EZ IS ÉRDEKELHET: Hol van az oltóanyag? Több fővárosi oltóponton nem tudták megkezdeni a vakcinázást, mert az nem érkezett meg

Biztonságosak az oltóanyagok

Gál János nagyon fontosnak nevezte, hogy minél előbb megkapják az emberek a koronavírus elleni vakcinát. Kiemelte: a Magyarországon engedélyezett oltóanyagok biztonságosak, egyik esetében sem találkoztak komoly szövődménnyel. A Semmelweis Egyetem klinikaigazgatója szerint az oltás beadatása mindenkinek „erkölcsi kötelessége”.

Jelenleg ezek az oltások érhetők el itthon

Jelenleg ötfajta vakcinával olthatnak Magyarországon: a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Szputnyik mellett megkezdődött az oltás a kínai Sinopharm-vakcinával is. Viszont sem az orosz Szputnyik, sem a Sinopharm nem rendelkezik az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével, de ennek ellenére Magyarország engedélyezte őket. Mint ismert, a kormány rendeletben mondta ki, hogy vizsgálat nélkül engedélyezhető Magyarországon minden olyan vakcina, amelyet legalább három államban alkalmaznak már, ha ebből a háromból legalább az egyik európai uniós tagállam vagy tagjelölt, illetve ha az adott oltást már legalább egymillió ember megkapta.

Hamarosan a Janssen által fejlesztett oltóanyagból is érkezhet szállítmány Magyarországra

Magyarország 4,36 millió adagot kötött le a Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen által fejlesztett vakcinából, „reményeink szerint az első szállítmányok hamarosan megérkeznek” – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján. NE HAGYD KI! “Az országban mindenhol terjed a vírus” – Így csökkenthetők itthon a koronavírusos esetszámok

Egy dózis is elegendő belőle

Galgóczi Ágnes közlése szerint ezt az újabb oltóanyagot csütörtökön hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség. A 18 éven felülieknél alkalmazható vakcina előnye, hogy a megfelelő védettség eléréséhez egyetlen oltás is elég belőle.

A technológiája hasonlít az AstraZenecára és a Szputnyik V-re

A technológiája hasonló az AstraZeneca- és a Szputnyik V vakcináéhoz: egy ártalmatlanított vírussal juttatják be a szervezetbe a koronavírus tüskefehérjéjének genetikai információját, amelyből antigénként viselkedő fehérje termelődik, kiváltva az ellenanyagválaszt – mondta az osztályvezető pénteken. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Google Maps