Három hónapra kaptak engedélyt, de tovább működtek, vidámparkot is nyitottak és hangosítással zavarták a környéken élőket, ráadásul a rejtélyes elefánthalál miatt az önkormányzat bizalma is megingott a Szadai Szafari Parkot működtető, cirkuszos Richter családban.

Pakolniuk kell

Ahogy arról elsőként a BudaPestkörnyéke.hu beszámolt a Szadai Szafari Parknak pakolnia kell, nem szívesen látják őket tovább a településen. A korábbi hírek arról szóltak, hogy a helyi önkormányzat nem engedélyezte tovább a működésüket. Megkérdeztük erről az önkormányzatot, a válaszuk alapján egészen más kép rajzolódik ki arról, miért kell mennie a cirkuszos szafarisoknak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Botrányok árnyéka

Alig egy éve nyitott, máris bezár a Szadai Szafari Park. A cirkuszos Richter-família által létrehozott park sikeresen indult, de pár hónap múlva botrányok árnyékolták be a parkot. Rejtélyes körülmények között egy éjszaka két elefánt is elpusztult, engedély nélkül temették el őket és még az agyarukat is levágták. Az önkormányzat most azt mondta elég, a park üzemeltetői másik településre mennénk. IDE KAPCSOLÓDIK: Titokban az agyarukat is levágták a szadai szafariparkban rejtélyes körülmények között elhunyt két elefántnak, nyomoz a rendőrség

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ezt is a szafari parkról írtuk:

Nem nyithat ki a park

„A Szada Safari Park 2021-ben nem nyithatja ki kapuit. Szada nagyközség polgármestere és képviselő-testülete elutasította az állatkerti minősítéshez szükséges kérelmet, így a továbbiakban ellehetetlenül a szafaripark üzemeltetése, és ezáltal közel 100 állat sorsa vált bizonytalanná” – írták a park közösségi-oldalán. Ezt az önkormányzat cáfolja, de erről kicsit később.

Koronavírus miatt akarták megnyitni

A BudaPestkörnyéke.hu megkereste a szadai önkormányzatot, akiktől a következő választ kaptuk: „Magyarország legnagyobb utazócirkusza, az ifj. Richter József fenntartásában álló Magyar Nemzeti Cirkusz 2020 tavaszán a koronavírus miatt kialakult nehéz helyzetben egy szafari park megnyitásával kívánt gondoskodni a közel 100 állatot számláló állomány eltartásáról.

Három hónapról volt szó

Akkor Szada Nagyközség Önkormányzata – a veszélyhelyzeti szabályokra figyelemmel – polgármesteri határozattal támogatta a szafari park megnyitását és rövid ideig tartó üzemeltetését. Akkor a fenntartó Önkormányzat felé tett közlése szerint a kezdeményezés csupán három hónapos időtartamra szólt volna.

Utat is csináltak nekik

A támogatás arra is kiterjedt, hogy az Önkormányzat még egy külön utat is kialakított saját költségén a menazséria megközelítéséhez annak érdekében, hogy a közforgalmat ne akadályozza a létesítmény működése, illetve a várhatóan megnövekedett közúti forgalom – a környező utca lakóinak nyugalma érdekében – ily módon elterelésre kerüljön. 

Vidámparkot is nyitottak

A kialakított szafari park működése azonban a korábban közöltnél hosszabb ideig, fél évnél is tovább tartott. Amellett, hogy a létesítmény biztonságtechnikai védelme műszakilag is aggályokat vetett fel, a Richter család az eredeti elképzelésen messze túlterjeszkedve még egy mini vidámparkot is működtetni kezdett, több alkalommal pedig hangosítással erősített rendezvényeket tartott. A kellő egyeztetések elmaradtak, a környékbeli lakosság elégedetlensége folyamatosan nőtt, sokasodtak panaszaik, kifogásaik.

Ellentmondó nyilatkozatok

A nagy médiahírveréssel járó elefántpusztulások nyomán a létesítmény üzemeltetői részéről tett, egymásnak is ellentmondó nyilatkozatok, valótlan információk hatására pedig az Önkormányzat bizalma is végképp megrendült a jó szándékúnak indult kezdeményezés iránt, ezért visszavonta a projekt támogatását” – írják a portálunknak küldött válaszukban.

Lakók nyugalma

„A 2020 novemberi határozat szerint a „Safari Park Szada” cirkuszi menazséria vagy állatkerti formában történő további működését a parkhoz közeli belterületen élő lakók nyugalma és biztonsága érdekében elviekben nem támogatta” – teszik hozzá.

Állatkerti minősítés

És akkor vissza az szafari park Facebook-oldalán megjelent indokhoz, miszerint azért kell menniük, mert „Szada Nagyközség polgármestere és képviselő-testülete elutasította az állatkerti minősítéshez szükséges kérelmet.”

Állattartó telep nem létesíthető

„A polgármesteri hivatal szerint ezzel szemben az igazság az, hogy Szada Nagyközség jegyzője állatkert létesítése, működésének engedélyezése tárgyában, mint közigazgatási hatósági eljárásban közreműködő szakhatóság a településrendezési eszköznek és településfejlesztési tervnek való megfelelés kérdéskörében úgy nyilatkozott, hogy a benyújtott kérelem a hatályos településrendezési eszközöknek és településfejlesztési tervnek nem felel meg, mivel Szada Nagyközség Helyi Építési Szabályzata szerint a településen állattartó telep nem létesíthető” – írják a BudaPestkörnyéke.hu hírportál megkeresésére. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szadai Szafari Park – Forrás: Facebook/Szadai Szafari Park