Budapest környékén mostanában, tavasszal felzúgnak a fűnyírók. Sokan dühösek azért, hogy miért hétvégén, pláne vasárnap kell füvet nyírnia, flexelnie a szomszédnak. Vannak, akik nagyívben tesznek az együttélés szabályaira és a csendrendeletre. Mit lehet ilyenkor tenni? Milyen büntetésre számíthat egy zajos szomszéd? Van olyan település, ahol 1 milliós bírságot szabnak ki a csendrendelettel nem foglalkozó, hangos lakókra.

Nézd meg a helyi csendrendeletet

Megérkezett a fűnyírás és a kertészkedés időszaka. Aki kertes házban él kénytelen a kertet rendben tartani, a szomszédai pedig ezt elviselni. A probléma akkor van, ha hétvégén sem jut a csendből a pihenni vágyóknak. Joggal merülhet fel a kérdés, mikor zajonghat a szomszéd. Mindenekelőtt a helyi csendrendelet érdemes átnézni az adott település hivatalos weboldalán. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Általában 90 decibel a határ

Általában tilos a 90 decibelnél hangosabb tevékenységek végzése este 8 és reggel 6 óra között. Sok agglomerációs településen szombaton 8-tól 18 óráig megengedett a fűnyírás, de vasárnap már nem. Mielőtt elrohannál feljelentést tenni, tölts le a mobilodra egy decibelmérő applikációt és nézd meg, hogy a telekhatáron mennyit mutata a mérő.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nagy a szigor Pátyon

Az agglomerációban az egyik legszigorúbb szabályozás Pátyon van érvényben. A 10 ezer lakosú településen vasárnap az önkormányzat egyáltalán nem engedélyezi a zajkeltést, így a fűnyírást sem. Szombaton este 8-ig lehet zajongani, hétköznapokon pedig 8 és 20 óra között kell megoldani a zajos munkákat.

Érd lazább

Budapest környékének legnagyobb, 75 ezres városában Érden közepesen erős a szabályozás. Itt hétköznap 8-19 óra között, szombaton és munkaszüneti napokon pedig 9-12 óra között lehet zajongani, vagyis Érden nyugodtan lehet füvet nyírni vasárnap délelőttönként.

1 millió forintos bírság

Ha valaki Érden megsérti a szabályokat, nem csak szembe kerül a közösségi együttélés alapvető szabályaival, hanem jogkövetkezményekre is számíthat. Egy önkormányzati rendelet alapján ugyanis aki nem megfelelő időpontban nyírja a füvet, vagyis zajong, az helyszíni bírságot kaphat a nyakába, nem is keveset. Magánszemély 50 – 200 ezer forint közötti összegre, jogi személy, vagyis egy cég pedig akár 1 millió forintos bírságra számíthat.

Mogyoród megengedő

A legmegengedőbb szabályozásra jó példa Mogyoród. Az Észak-Pest környéki település hivatalos honlap partnere a mogyorodi.hu oldal azt írja, hogy náluk nincs pontos időkorlát meghatározva a zajkeltés tilalmára vonatkozóan. A körülmények döntik el, hogy egy zajkeltés szükséges, illetve indokolt-e és ezt tűrniük kell-e a szomszédoknak. Mint írják: a helyi szokások alapján elmondható, hogy egy kertes családi házas övezetben vagy egy volt zártkertben nem szokatlan a szombat délelőtti, délutáni, esti házkörüli munka és zaj. Ugyanakkor általában nem elfogadható az éjszakai és a hajnali fűnyírás, barkács gépek használata vagy a napi rendszerességgel végzett, hosszantartó zajkeltés – áll a helyi portálon.

Feszültségek csökkentése

A fűnyírás és az úgynevezett zajongás esetére is elmondható, az amit a Gyüttmentek kontra tősgyökeresek vitájáról írt cikkünkben mondott prof. Dr. Németh Erzsébet szociálpszichológus, aki egyébként sokáig az agglomerációban, Gyömrőn és Pécelen élt. Szerinte azzal tehetünk a legjobbat, ha „megértjük a másikat és megpróbáljuk az ő szemével is nézni magunkat, mindig jót tesz és csökkenti a feszültséget.”

Csendháborítás

A zajos szomszéddal először próbáljunk meg konstruktív módon beszélni, nem támadólag fellépni, hanem megkérni arra, hogy tartsa be a mindenkire vonatkozó csendrendeletet. Amennyiben erre a szomszéd nem hajlandó, és átlépi a megengedett zajszintet kihívhatjuk a rendőrséget a csendháborítás miatt. Amennyiben a probléma visszatérő, úgy birtokvédelmi eljárást lehet a jegyzőtől kérni, hogy a szomszédot tiltsa el a zavaró magatartástól. A zajkeltők súlyos bírságra számíthatnak. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: illusztráciü