Elkezdődött a kerületeken átívelő kerékpáros-fejlesztések megvalósítása: már zajlanak az építési munkák és a forgalomtechnikai beavatkozások, amelyek meghatározzák a 2., a 3. és a 13. kerület közlekedését. Az európai uniós forrásból megvalósuló beruházásnak köszönhetően nemcsak a kerékpáros-, hanem a gyalogosközlekedés feltételei is javulnak.

Jelentős fejlesztések

Jelentős közlekedési fejlesztések valósulnak meg a 2., a 3. és a 13. kerületben a Felhévíz, Újlak, Óbuda, Újlipótváros és Vizafogó területén, céljuk többek között a kerékpározás feltételeinek javítása. A projekt tervezésekor szempont volt, hogy biztonságos kerékpáros-kapcsolatok jöjjenek létre, és a megvalósuló útvonalak csatlakozzanak a hálózat jelenlegi, illetve tervezett szakaszaihoz. A jóváhagyott, minden engedéllyel és hozzájárulással rendelkező tervek 2022 nyarától állnak rendelkezésre. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Csökkennek a közúti közlekedés veszélyei

A projektterület az Árpád fejedelem útja–Margit híd–Nagykörút–Lehel utca–Róbert Károly körút–Dagály sétány–Árpád híd–Vörösvári út által határolt területet fedi le. A beruházás megvalósulásával több kereszteződésben és útszakaszon is jelentősen csökkennek a közúti közlekedés veszélyei.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Zajlik a munka:

Fotó: BKK

Kiemelt helyszín

Az egyik kiemelt helyszín a Serfőző utca–Árpád fejedelem útja kereszteződése, ahol a legvédtelenebb közlekedők biztonsága érdekében a BKK megemeli és beszűkíti az útpályát a Serfőző utcából az Árpád fejedelem útjára jobbra kanyarodó sávban, ami elősegíti, hogy a gépjárművek a lehető legkisebb sebességgel haladjanak át a kereszteződésen. Piros útburkolati jellel teszi láthatóbbá mindkét kanyarodósávban a kerékpárút átvezetését és a kerékpárral közlekedők elsőbbségét, valamint irányhelyes kerékpársávot jelöl ki az Árpád fejedelem útján a városhatár irányába. A Viza utca–Népfürdő utca csomópontban régóta megvalósítani kívánt fejlesztéssel válik biztonságosabbá a gyalogosok és a kerékpárral közlekedők átkelése a Duna-part és a sűrűn lakott belsőbb területek között. A Margitsziget északi részén irányhelyes kerékpársávok és további közlekedésbiztonsági intézkedések javítják az Árpád hídra a fel- és onnan a lehajtást.

A fejlesztés célja

A kerületi fejlesztések célja az is, hogy ösztönözzék a fővárosban közlekedőket a MOL Bubi közbringa-szolgáltatás igénybevételére. Fontos, hogy a mindennapi ügyintézés, a munkába, óvodába vagy iskolába járás kerékpárral is minden korosztálynak elérhető legyen, illetve a fejlesztések hatására egyre többen döntsenek a kerékpározás mellett, akár a közösségi közlekedéssel társítva is.

Rendezett, biztonságos körülmények

A beavatkozásoknak köszönhetően biztonságosan kerékpározhatóvá válnak a főútvonalak (Árpád fejedelem útja, Vörösvári út). Új csomóponti átvezetések megvalósításával vagy a már meglévők átalakításával jelentősen csökkennek a közúti közlekedés veszélyei a Váci úton, a Viza utca–Népfürdő utca csomópontban, illetve a Vörösvári úti kereszteződésekben. Több egyirányú utca megnyílik a kétirányú kerékpáros-forgalom előtt a 13. kerületben, valamint a gyalogos- és zöldfelületek fejlesztése ösztönzi a közterületek közösségi használatát, és vonzóbbá teszi a közlekedést a fenntartható közlekedési módokkal.

Térképen a fejlesztések:

Fotó: BKK

A 10., a 19. és a 20. kerületben is zajlik az építkezés

A kerületeken átívelő beruházás egy nagyobb fejlesztési program része: Kőbányán, Kispesten, valamint Pesterzsébeten is zajlik a kivitelezés; Újbudán hamarosan kezdődik, a 15. kerületben pedig már véget ért a munka. Az Európai Unió támogatásával a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében érkező források lehetőséget teremtenek arra, hogy kerékpárosbaráttá alakítsuk a fővárosi úthálózat bizonyos részeit. A budapesti VEKOP-támogatású kerékpáros-fejlesztésekről bővebben a BKK aloldalán olvashat.

Már neki is kezdtek a fejlesztésnek:

Tovább nőhet a fenntartható közlekedési eszközök aránya a fővárosban

A BKK a Fővárosi Önkormányzattal szorosan együttműködve igyekszik megteremteni annak a feltételét, hogy a közlekedők a legmegfelelőbb közlekedési eszközt válasszák. Az autót felváltó lehetőségeknek nemcsak társadalmi, hanem környezeti hasznuk is van: csökken a zaj- és a légszennyezettség, javul a levegő minősége, élhetőbbé válnak a zsúfolt fővárosi útszakaszok. A budapesti kerékpározással ismerkedők új útvonalakat fedezhetnek fel, újszerű közlekedési élménnyel gazdagodnak, és nem utolsósorban fontos lépést tesznek az egészségük megőrzése felé. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mobilitási Terv

A főváros közlekedési fejlesztéseit összefoglaló Budapesti Mobilitási Terv 2030 a közösségi, kerékpáros- és gyalogosközlekedés előtérbe helyezését tűzi ki célul, hogy fővárosunk élhetőbb, még inkább ember- és környezetbarát legyen.

Kiemelt kép: BKK