Jövő szerdáig további 400 ezer embert tudnak beoltani koronavírus ellen Magyarországon, ami Európában az első helyet biztosítja az országnak – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

3,5 milió emberrel többet tudunk beoltani

Gulyás Gergely kiemelte: Magyarország májusig 3,5 millió emberrel többet tud beoltani, mint azok az országok, amelyek csak az Európai Unió által szállított vakcinákra építik a védekezésüket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kisebb zavarok előfordulhatnak

Kisebb zavarok egy ekkora logisztikai akciónál lehetnek, de összességében Magyarország már most is második az EU tagállamai között az oltási rangsorban, és az a cél, hogy az elsők legyünk – mondta. EZ IS ÉRDEKELHET: Pontosan egy éve jelent meg Magyarországon a koronavírus – Ezt mondta a hétvégi tömeges oltásról Müller Cecília – videó

Nem állt le az oltási program

A miniszter rámutatott: a sajtóban megjelentekkel szemben az oltási program egy percre sem állt le. Nehéz nem tömegesnek tekinteni azt az oltássorozatot, amelyben 400 ezer ember fogja megkapni a vakcinát – tette hozzá Gulyás Gergely.

Zajlik az oltás most is

Megjegyezte: a háziorvosoknál, a kórházi oltópontokon a következő napokban is zajlik a regisztráltak oltása Sinopharm-, Moderna- és Pfizer-vakcinával. Egyedül az AstraZeneca-vakcinával való oltást függesztették fel, de a jövő hét második felében ezt is megkapják az emberek. Ez a kijelentés pedig már csak azért is nagyon érdekes, mert mint ahogyan a BudapestKörnyéke is megírta a hétvégére lefújt tömeges oltás kapcsán, azok akik ellátogattak az oltópontra, gond nélkül megkapták az oltást, méghozzá az AstraZenecát. Hovatovább még olyan kaphatott oltást, aki nem hogy sms-t nem kapott, de regisztrálva sem volt.

Gulyás a bal oldalt hibáztatja

Úgy fogalmazott: sajnos a baloldal a legnagyobb válsághelyzetben is a “minél rosszabb, annál jobb” elvéből indul ki, és ebből egyenesen következik az oltásellenesség. Olyan vakcinákkal, amelyeket a magyar hatóságok megvizsgáltak és engedélyeztek, amelyekkel világszerte több tízmillió embert beoltottak, és számukra ez védettséget biztosít, ugyan miért ne lehetne oltani Magyarországon? – tette fel a kérdést.

A kínai vakcináról is beszélt

Gulyás Gergely a kínai vakcinát az egyik legjobb, a mutánsok ellen talán a legnagyobb védelmet nyújtó oltóanyagnak nevezte. Hozzátette: az oltásellenes álláspont ellentétes Magyarország érdekeivel, és azzal is, hogy a hatékony védekezés eredményeképp minél előbb újra lehessen indítani a gazdaságot.

Úttörő szerep

Magyarország nem először játszott úttörő szerepet – utalt az oltások mellett a migrációra, megjegyezve, utóbbiról Magyarország mondta ki elsőként, hogy a folyamatot meg kell állítani. Vakcinaügyben is egyértelmű volt, hogy nemcsak nyugaton, hanem keleten is készíthetők jó vakcinák – hangsúlyozta, hozzátéve: ahhoz ragaszkodtak, hogy a vakcinákat a magyar hatóságok is vizsgálják, és csak olyanokat kaphassanak meg az emberek, amelyek ellenőrzöttek és biztonságosak.

Eközben ezt mondja Müller Cecília

Müller Cecília úgy fogalmazott, “heroikus küzdelmet folytatunk a járvánnyal”. Főleg az új mutánsok miatt a harmadik hullám “rendkívül erőteljesen zajlik”, naponta egyre több fertőzöttet regisztrálnak, egyre többen kerülnek kórházba, lélegeztetőgépre is, számolt be róla a LikeNews.hu hírportál.

Szombaton drámai adatok jöttek

Felidézte: szombaton meghaladta a hétezret az új fertőzöttek száma, a dinamikus emelkedés pedig azt üzeni a járványügyi szakembereknek, hogy a korábban bevezetett intézkedések már nem elegendőek, újakra van szükség. EZT IS OLVASD EL“Nem hagyjuk magunkat teljesen összetörni, muszáj, hogy tovább folytassuk az életünket” – koronavírusban halt meg az az idős pár, aki négy árván maradt unokáját nevelte

Várható volt, hogy megjelennek a vírus variánsok

Az országos tisztifőorvos azt mondta, nem remélte senki, hogy Magyarországot elkerülik a vírusvariánsok, tudták, hogy ezeket előbb-utóbb itthon is kimutatják. “Nem tudunk mást tenni, mint a fertőzési láncot megszakítani” – jelentette ki.

Miért kellettek a szigorítások?

Arra a kérdésre, mit eredményez a kormány által bevezetett szigorú zárás, Müller Cecília kifejtette: átlagosan 5-6 nap a vírus lappangási ideje, a kéthetes zárás alatt megszakítható a fertőzési lánc, hiszen az emberek nem tudják egymásnak a fertőzést átadni. FONTOS! A koronavírusból felgyógyult pátyi polgármester jelentősen felpörgette az oltást, így kellene mindenhol csinálni

Gőzerővel oltanak

Eközben “gőzerővel folyik a védőoltások beadása”, és ugyan a védettség kialakulásához kell néhány hét, de a két intézkedés párhuzamosan mindenképpen azt eredményezi, hogy csökkenni fog a fertőzöttek száma, “de legalábbis nem emelkedik”.

Ezt reméli

Az országos tisztifőorvos hozzátette, azt remélik, hogy megtorpan a fertőzöttek száma, beáll a “plató”, és mivel az oltakozók száma egyre magasabb lesz, a fogékony szervezetek számát is csökkentik. “Ebben reménykedünk, itt tudjuk megfogni a harmadik hullámot” – fogalmazott. NE HAGYD KI! „A koronavírus miatt meghirdetett veszélyhelyzetben a templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak” – nyitva maradnak a templomok és miséket is lehet majd tartani

A telefonszám

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a 1818-as telefonszámon lehet javítani, pontosítani a regisztrációnál megadott adatokat, és kérte is, hogy ezzel éljenek azok, akik korábban téves adatot közöltek. Kiemelte, ez azért nagyon fontos, hogy valóban el tudják érni az oltást kérőket, és minél előbb el tudják nekik juttatni a védőoltást. Jelezte: az [email protected] címen levélben is lehet jelezni az adatok módosítását.

De akkor mi volt ez a káosz a hétvégi oltás körül?

Mint ahogyan azt a BudapestKörnyéke is megírta és ahogyan azt fentebb is említettük a hétvégén 74 ezer embert kívántak beoltani az AstraZeneca védőoltással, ám a tömeges kampányt pénteken valamiért – technikai hibára hivatkozva – lemondták.

Többen szerencsét próbáltak

Ennek ellenére mint megírtuk többek bepróbálkoztak és felkeresték kijelöl oltópontot, ahol aztán gond nélkül megkapták a vakcinát. A HVG például azt írta egy budapesti férfi több tízezer emberrel egyetemben megkapta az előjegyzést lemondó sms-t, de úgy döntött, azért ő megpróbálja megkapni az oltást. Lesz, ami lesz alapon érkezett a helyszínre, úgy volt vele, hogy majd ott kiderül.

Probléma nélkül megkapta az oltást

Mint megírtuk a férfi miután megérkezett a számára kijelölt fővárosi oltópontra megmutatta az ügyintézőknek a behívó sms-t, majd pedig a helyszínen mindenféle probléma nélkül megkapta a vakcinát.

Nem nevezte meg az oltópontot

A férfi az oltópontot egyébként nem nevezte meg, mert nem szeretné kellemetlen helyzetbe hozni az ott dolgozókat, éppen ezért csak annyit árult el, hogy egy fővárosi helyszínről van szó. EZ IS ÉRDEKELHET: „Családokat tarol le a brit koronavírus-mutáns” – mondta Szlávik János infektológus főorvos

Félt, hogy elküldik

„Kicsit féltem tőle, hogy lepattintanak majd, de semmi, a bejáratnál csak annyi történt, hogy a portás megkérdezte, az első vagy második oltásomra jöttem-e, amikor mondtam, hogy az elsőre, akkor jobbra küldött. Ott már állt egy kisebb sor, majd katonák fogadtak, az ügyintéző pedig elkérte a papírjaimat, ekkor derült ki, hogy nem vagyok rajta a listán. Amikor azonban felmutattam a Vakcinainfótól kapott sms-t, felvették az adataimat, elkérték az igazolványaimat és felírtak” – mesélte a férfi. 

Kálmán Olgát is beoltották

Az este folyamán Kálmán Olga, a DK politikusa is arról számolt be, hogy a lemondó sms ellenére elment az oltópontra, ahol aztán meg is kapta a vakcinát. mint posztjába írja “ÉN IS MEGKAPTAM A LEMONDOTT VÉDŐOLTÁST! Valljuk be, Mint kiscica a gombolyagba, úgy gabalyodott bele a kormány a tömeges oltás megszervezésébe.”  számolt be róla a LikeNews.hu hírportál.

Olyan is kapott oltást, aki sms-t sem kapott és regisztrálva sem volt

Mindeközben pedig ahogy arrról a BudapesKörnyéke agglomerációs hírportál is hírt adot, olyan is kaphatott oltást, aki még csak nem is regisztrált. A Telex egy olvasói beszámolóra hivatkozva azt írja, olyanok is kaphattak oltást a kórházi oltópontokon, akiknek nem hogy nem volt krónikus betegsége, de még sms-t sem kaptak arról, hogy mehetnének. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Vakcina – Forrás: Koronavírus tájékoztató oldal Facebook