Döntött a Parlament: létrejön a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács, melynek az agglomerációból egyedül Érd, mint a terület egyetlen megyei jogú városa lesz tagja. Az agglomeráció 90 települését így egyetlen ember, Csőzik László, Érd ellenzéki polgármestere fogja képviselni. Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere reméli, hogy nem kamu lesz az új fórum.

Létrejött az új fórum

Ahogy azt tegnap megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, létrehozták a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanácsot, hogy legyen egy olyan fórum, ahol megvitathatják a fővárost és a környező településeket érintő közös kérdéseket és fejlesztési koncepciókat alakíthatnak ki. A fórum létrehozása Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter feladata volt. Az elmúlt napokban tárgyalt az érintett települések polgármestereivel, Karácsony Gergely főpolgármesterrel és a Pest megyei közgyűlés elnökével, Szabó Istvánnal is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Karácsony és Csőzik

A megalakuló fejlesztési tanács tagjai a következők lesznek: Karácsony Gergely főpolgármester és egy fővárosi közgyűlési tag, Érd polgármestere, Csőzik László, valamint az uniós források felhasználásáért felelős miniszter képviselője, a kormányzati stratégiák kidolgozásáért felelős miniszter képviselője, a területrendezésért, az egészségügyért, a szociálpolitikáért, a köznevelésért, a közlekedésért, valamint a nemzeti közműszolgáltatásokért felelős miniszter képviselője, illetve a területfejlesztési törvény által a térségi fejlesztési tanács tagjaiként meghatározott képviselők.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Egy hírportálról tudta meg

Érd polgármestere, Csőzik László a sajtóból tudta meg, hogy részese lesz az új testületnek. Nem sokkal ezelőtt egy posztot írt arról, hogyan képzeli el a munkáját és milyen ügyeket visz majd az új agglomerációs testület elé. „Azzal, hogy az utóbbi években a lovak közé dobták a gyeplőt, gyakorlatilag bárki az épített, ami eszébe jutott és az állam anyagilag nem segített az infrastruktúra fejlesztésében minket, ezért sok településen ívóvízhiányt, óriásdugókat, szmogot, kilométeres bölcsődei várólistákat, telített óvodákat, agyonterhelt orvosi szakrendelőket, a zöldterületek zsugorodását és nem utolsósorban építkezési káoszt hozott a főváros vonzáskörnyezetének népességrobbanása.” – írja Érd polgármestere.

Egymillió ember otthona az agglomeráció

Csőzik László azt szeretné, hogy a hazai és uniós forrásokat tekintve kezeljék külön régióként az egymillió ember által lakott, de napról napra növekvő agglomerációt. Mert szerinte úgy nehéz fejleszteni, hogy 7 évre mindösszesen 4,5 milliárd forint támogatást adnak a 75 ezer fős Érdnek. Mint fogalmazott: „Egyetlen óvoda építése a mai árakon több mint 1 milliárd forintba kerül”

Nem ma jöttek le a falvédőről

Az érdi polgármester harciasan kiáll azért, hogy az építéshatósági jogköröket adják vissza az önkormányzatoknak, legyen egy kézben az építésügy. Ezt azzal indokolja, hogy jelenleg 300 négyzetméter alatt még csak engedélyt sem kell kérni a kormányhivataltól az építkezéshez. „Az építési vállalkozók nem ma jöttek le a falvédőről, jól ismerik a kiskapukat. Legutóbb egy fenyves-parkvárosi mellékutcában az engedélyezett 2 lakóegységből 14 lakást sikerült „varázsolni”. Ez okozza leginkább a káoszt, ennek véget kell vetni!” – írja a polgármester.

Hiba volt

Csőzik László szerint az építési engedélyeztetési kötelezettség eltörlése azért is hiba volt, mert emiatt olyan épületek jöttek létre, amelyek ivóvízzel vagy akár villamosenergiával történő ellátása jelentős problémákat okoz, ugyanis a 300 négyzetméter alatti, nem engedélyköteles építményekre, illetve az éppen zajló építkezésekre közműszolgáltatók nyilatkozata sem kell az építkezéshez.

Ha kamu, akkor mindegy

Az érdi polgármester posztjához hozzászólt a budaörsi, szintén ellenzéki polgármester, Wittinghoff Tamás is. Szerinte – ha már így alakult – Budapest és Érd közösen elegendőek lesznek ezen a fórumon. Mint fogalmazott: „Ha kamu az egész, akkor mindegy, mennyien vagyunk.”

Majd egyeztetnek

A budaörsi és az érdi polgármester megállapodott abban, hogy valamilyen formában egyeztetni fognak. Csőzik László posztjából az nem derült ki, hogy miként fognak egyeztetni és abba bevonják-e a többi agglomerációs polgármestert vagy sem. Ha igen, akkor csak az ellenzékieket, vagy a kormánypárti polgármestereket is.

Mindenki azt épít, amit akar

Wittinghoff Tamás nemrég interjút adott a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak. Elmondta, szerinte nonszensz, hogy az agglomerációban mindenki azt épít, amit csak akar. Mint fogalmazott: “Nem szabad új területeket belterületté, lakóövezetté alakítani. Rajtunk Budaörsön is iszonyú nyomás van. Ott van egy több tíz hektáros terület a Frank-hegyen, ami üdülőövezet, amit a rendszerváltás előtt vontak belterületbe. Az egyik oldalról azt kérdezik, miért engedjük az építkezéseket? A CSOK bevezetése, az áfa-kedvezmények, és az építéshatósági eljárások totális eltörlésének az lett a következménye, hogy gyakorlatilag mindenki azt épít, amit akar. Sem a telekszomszéd, sem az önkormányzat nem nézhet bele egy kezdődő építkezés engedélyébe. Tovább megyek, már nincs is engedélyezési eljárás. Ha valamit nem szabályszerűen építettek, akkor már késő de akkor sem Budaörs járhat el. Az építésfelügyelet is a Kormányhivataloknál van.” – mondta. A teljes interjút ide kattintva éred el. Érdemes elolvasni, mert az is kiderül, hogyan kell jó iskolákat csinálni egy településen, vagy éppen az Auchan miként került Budaörsre.

Kiemelt kép: Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu