Egy antidepresszáns lehet az új fegyver a Covid elleni orvosi közdelemben. Az Uzsoki kórházban jöttek erre rá. Az egyik orvosuk mesélt arról, miképpen tudják mérsékelni a szerrel a citokvihart, amelyet a fertőzés vált ki, és jellemzően végzetes lehet.

Már sejtették

Már a pandémia kitörésekor tudni lehetett, hogy bizonyos szerotoninerg antidepresszánsok tudnak valamit, ami talán visszaszoríthatja a Covid-fertőzés fatális következményeként ismert citokvihart, a Covid-halálozás legfőbb okát – mondta az Indexnek Holló András.

A szorongást akarták csökkenteni

Az eredeti cél az volt, hogy összességében jobb legyen a betegek a pszichés, egyúttal a testi állapotuk. Fel sem merülhetett, hogy ilyen jelleggel nekiálljunk kísérletezni – mondta az orvos. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Minden mindegy alapon

Vannak ugyanis olyan szorongásoldó szerek, amelyek pont, hogy a légzést rontják, ilyeneket tehát nem adhattak. Maradtak azok, amelynek a hatása csak egy hét után jelentkezik. Ezek a szerotoninos szerek, nevezetesen a fluoxetin amelyet “szinte háborús körülmények között” próbáltak ki.

Utólag, a harmadik hullám után elemeztek

Nyáron, a harmadik hullám elülése után kezdtek bele az elemzésbe. Ekkor azt találták, hogy a fluoxetin a harmadára csökkentette a halálozást. Az eddig kipróbált Covid-gyógyszerek meg sem közelítették ezt a hatékonyságot. A fluoxetint is kapott betegek halálozása 70 százalékkal volt alacsonyabb, mint a fluoxetint nem kapottak halálozása.

Dokumentálják az eredményeket

Egy angol nyelvű cikkben, az Ideggyógyászati Szemlében jelentek meg az eredmények. Remélik, hogy gyorsan elkezdenek foglalkozni vele az illetékes minisztériumi, akadémiai bizottságok, szakmai kollégiumok itthon, és talán nemzetközi szinten is.

Olcsó

A fluoxetint gyakorlatilag fillérekért lehet beszerezni. Amúgy szerepel a WHO azon nélkülözhetetlen gyógyszerek listáján is, amelyeknek az egészségügyi szervezet szerint mindenütt folyamatosan rendelkezésre kell állniuk. Tehát alapgyógyszerről beszélünk, amit nem páncélozott autókban kell az országba behozni. Mellesleg, a fluoxetint a magyar Richter gyógyszergyár is gyártja – mondta végül Holló Tamás.

Különleges műtüdővel menthetik meg Csollány Szilvesztert

Vasárnapi adatok

A világon 269 728 230 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 301 408 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban 269 168 292 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 295 491 volt.

Tudják regisztrálni a gyerekeket

Megnyílt az internetes időpontfoglaló az 5-11 éves gyermekek koronavírus elleni oltásához – közölték a kormányzati oldalon. Az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) időpontfoglalójába azok a szülők tudnak belépni, akik az elmúlt napokban hiánytalan adatokkal regisztrálták gyermeküket és regisztrációjukat már érvényesítették. A gyermekek oltása december 15-én, szerdán kezdődik az erre kijelölt kórházi oltópontokon.

Címlapfotó: MTI/Krizsán Csaba