Ahogyan arról a BudapestKörnyéke.hu agglomerációs hírportál is beszámolt a kormány tegnap a hivatalos Facebook oldalán tett közzé egy táblázatot, amely arról ad tájékoztatást, hogy az egyes oltások beadását követően hányan haltak meg. Ebből állítólag az derül ki, hogy a keleti vakcinák jobbak, mint a Pfizer. A gond csak az, hogy a táblázattal van egy kis probléma, erről Karikó Katalin beszélt nem sokkal azután, hogy megjelent a táblázat, most pedig Karácsony Gergely is kifejtette a véleményét a téma kapcsán.

Statisztika

Mint megírtuk a táblázatban tételesen felsorolják a jelenleg Magyarországon használatban lévő vakcinatípusokat, melyek mellett feltüntetik azt is, hogy 100 ezer oltott emberre vetítve hányan haltak meg a második vakcina beadását követően. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Általános adatok

Fontos, hogy a táblázat nem arról ír, hányan haltak meg esetlegesen a vakcina miatt, csupán általános adatokat közöl. A táblázat célja az lehetett, hogy a kormány bebizonyítsa a keleti vakcinák a nyugatiaknál is jobbak, illetve arra igyekezett még extrában ráerősíteni, hogy a baloldal oltásellenes.Ezzel a témával ugye már hetek óta folyamatosan terhelik a sajtót, még most, amikor a WHO közölte, hogy valószínűleg engedélyt kap a kínai Sinopharm vakcina is képesek voltak az állítólagos oltásellenességről beszélni, erről itt írtunk.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Alapvető információk hiánya

Ezen túlmenően azonban az összesítésből alapvető információk maradtak ki. Ahogy arról korábban is írtunk, nem tüntették fel azt sem, hogy melyik vakcinával hány embert oltottak és kiket, milyen betegséggel, milyen korúakat. EZ IS ÉRDEKELHET: Kiderült, hogy a magyar beoltottak közül hányan haltak meg koronavírusban

A vakcinatípusok

A vasárnap közzétett táblázat szerint 100 ezer oltottra vetítve 32-en hunytak el a Pfizer beadását követően, 20-an a Moderna után, 16-an a Sinopharm vakcina beadását követően, 7-en az AstraZeneca után és 4 ember halt meg a Szputnyik V dózisait követően. Az adatok a tájékoztatás szerint a 2020. december 26-a és 2021 április 20-a között eltelt időszakra vonatkoznak.

Ezt mondta Karikó Katalin

Miután napvilágot látott a táblázat és bejárta a sajtót reagált Karikó Katalin –  a Pfizer-vakcina kifejlesztésében kulcsszerepet játszó biokémikus – is, aki úgy véli, hogy a kormány a szükséges információkat sajnálatosan lehagyta a táblázatról. Éppen ezért azokat ő maga tette közzé nemrégiben a Facebook oldalán.

Sokan elküldték neki a táblázatot

„A táblázatot sokan elküldtétek, ezért kiegészítettem a szükséges információval, amit sajnálatosan lehagytak róla, az elhunytak korára nem tudok semmilyen adatot, de egy ilyen közleményben azt is kötelező lett volna feltüntetni.”  EZ IS ÉRDEKELHET: “Körülbelül 4-5 ezren lehetnek, akik ki sem nyitnak és vélhetően ennél még többen fognak lemorzsolódni majd őszre” – az ipartestületi elnök szerint a vendéglátó egységek 10-15 százaléka nem fog többet kinyitni

A táblázat valódi tartalma

“Tehát 4 hónap alatt halt meg 32 idős ember 100 ezer Pfizer beoltottból akiket az öregek otthonában beoltottak és krónikus betegségben szenvedtek. A kínai vakcina esetében 2 hónap alatt 100 ezer beoltott közül 16 ember halt meg, akik krónikus betegségben nem szenvedtek.”

Kutatónak sem kell lenni

“Még kutatónak sem kell lenni ahhoz, hogy valaki észrevegye, megfelelő kontrollal lehet csak összehasonlítani valamit, vagy hisztorikus adatokkal. A betegségek mellett a beoltottak és elhunytak korát is fel kell tüntetni, különben ez teljesen félrevezető információ. Azt kellett volna feltüntetni, hogy Magyarországon 4 hónap alatt 100 ezer idős krónikus beteg emberből hányan haláloznak el az öregek otthonában. Illetve krónikus betegséggel nem rendelkező 100 ezer emberből hányan halnak meg 4 hónap alatt.” – írja posztjában a biokémikus. Erre reagálva pedig nem sokkal ezelőtt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is kifejtette a véleményét a téma kapcsán. EZT IS OLVASD EL! “Ezt nem egy buliként kell megélni” – Az ismert magyar virológus egy képpel mondta el a véleményét, ez minden, amit a terasznyitásról gondol

Hamis adatok

“Mielőtt politizálásra adtam a fejem hosszú évekig többek között éppen azt tanítottam az egyetemen, miért számít manipulációnak, miért hamis, szakmailag miért elfogadhatatlan olyan táblázat összeállítása, amit a kormány közzétett az egyes vakcinákkal való beoltottság, valamint a megbetegedések és halálozások összefüggéséről.” – kezdi bejegyzését a főpolgármester, majd így folytatja:

Intellektuális kihívás: megbukott a kormány

“Az ilyen módszertani órákat általában azzal a példával kezdtem, hogy attól mert egy faluban sok a gyerek és sok a gólya, az még nem jelentheti azt, hogy a gyereket a gólya hozza. A jelek szerint a magyar kormánynak ezt az intellektuális kihívást sem sikerült megugrania. És ezzel nem csak magát hozza végtelenül kínos helyzetbe, de sokkal nagyobb baj, hogy tovább rombolta a közbizalmat. Márpedig az oltási hajlandóság elsősorban ezen, a bizalom fokán múlik.Ha van még egy oka a tragikus és világszinten is kiemelkedő magyarországi halálozásnak az egészségügyi ellátás kivéreztetése, valamint a bizonytalankodva meghozott döntések mellett, az az őszinteség hiánya.”

Propaganda

“A kormány sajnos már képtelen egyenesen, tisztességgel szólni Magyarország polgáraihoz, csakis a szavazatokért rettegő hamis propaganda hangján. Ezt látjuk most újra, amikor manipulatív táblázattal igyekeznek aláásni a bizalmat a nyugati vakcinák iránt. Teszik mindezt hideg, politikai számításból, a keleti kebelbarátok iránti megfelelési kényszerből, sokadszor megfeledkezve ennek az országnak a lakói iránti felelősségről. Az életek megóvásának felelősségéről.” EZT SE HAGYD KI! Karácsony Gergely aggódik: ezt gondolja a terasz nyitásról a főpolgármester, aki ismét beszólt a kormánynak is

A teljes poszt itt érhető el:

Mikor mondtak utoljára igazat?

“Halljuk hát meg, amikor a mindig szerény és a politikától önmagát szelíden távol tartó Karikó Katalin professzor is felemeli a hangját a tudomány megcsúfolása ellen! Higgyünk a tudósnak, a tények emberének, és ne azoknak, akik már talán maguk sem tudják, mikor mondtak utoljára igazat! A valóság újbóli kormányzati meghajlítása egy újabb érv amellett, hogy a járvány alatt leginkább önmagunkra és egymás józanságára számíthatunk. Kérem, hogy vigyázzanak magukra és ne higgyenek a hamis propagandának!” – zárja sorait Karácsony Gergely.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Koronavírus tájékoztató oldal