A mélyszegénységben élők még nehezebb helyzetbe kerültek. Csaknem egymillióra tehető azok száma, akik havi 100 ezer forintnál kevesebbet keresnek.

Érdekes tények derülnek ki a KSH kutatásából

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jövedelmi egyenlőtlenségeket felmérő kutatásából több figyelemre méltó tény is kiderül. Az egyik egy sajnálatos tény, amely szerint közel egymillió ember keres Magyarországon 100 ezer forintnál is kevesebbet. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tovább romolhat a mélyszegénységben élők helyzete

Az egyenlőtlenség főként azokat sújtja, akik már eleve szegények. A havi 100 ezer forintnál is kevesebb jövedelem csak arra elég, hogy megoldják a saját napi élelmezésüket – világított rá a szomorú helyzetre az ATV riportja.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Földrajzi egyenlőtlenségek is vannak

A KSH felmérése alapján a budapesti családok vagyona 64,1 millió forint. Az Észak-Magyarországon élőknek ezzel szemben mindössze 19,9 millió forint a vagyona. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos fővárosi háztartás háromszor jobb módú, mint egy észak-magyarországi.

Ezek is érdekelhetnek!

Nem emelkedett a szegények száma

Nincs több szegény ma Magyarországon, mint korábban, mondta Krémer Balázs szociológus az ATV számára. Az azonban tény, hogy akik eddig mélyszegénységben éltek, most méginkább kiszolgáltatott helyzetbe kerültek. A szakember szerint fent, a társadalom 15%-ánál hasad tovább a társadalom további egységesnek tekintett struktúrája.

Európában szegénynek számítanak a magyarok

Ugyancsak Krémer Balázs mondta el azt, hogy a hazai lakosság a kontinens viszonylatában szegénynek tekinthető. A magyarok 40%-a nem engedheti meg magának, hogy egy évben elmenjen nyaralni egy hetet. Számukra egy váratlan kiadás fedezése egyáltalán nem megoldott.

Ki számít szegénynek?

A KSH az Eurostat módszertana szerint 13 tényezőt vizsgál. Aki ezek közül legalább 7-et nem engedhet meg magának, az szegénynek számít. A szempontok az alábbiak:

 • évi egyhetes üdülés hiánya;
 • váratlan kiadások fedezetének hiánya;
 • nem engedheti meg magának, hogy lecserélje az elhasználódott bútorokat
 • nem engedheti meg magának, hogy rendszeres részt vegyen szabadidős tevékenységben;
 • nem tud havonta egyszer találkozni a barátaival, családdal egy italra, étkezésre
 • nem jut kétnaponta húsételhez;
 • anyagi okokból nincs személygépkocsija;
 • nem engedheti meg magának, hogy elhasználódott ruhái helyett újat vegyen;
 • nem tud hetente egy kisebb összeget magára költeni;
 • lakással kapcsolatos fizetési hátraléka van;
 • a lakás megfelelő fűtésének hiánya;
 • nem rendelkezik otthon saját internet eléréssel;
 • nem rendelkezik két pár cipővel, amiből az egyik minden évszakban hordható.

Mennyiből lehet megélni ma Magyarországon?

A KSH vizsgálatából kiderül, hogy a jövedelmük alapján a legalsó ötödhöz tartozók úgy vélik, 151 ezer forint kell havonta az átlagos életvitelhez. A legfelsőben élők 250 ezer forintra teszik ezt az összeget. Eltérő a vélekedés annak kapcsán is, hogy mi kell a jómódú élethez. A szerény jövedelemmel rendelkezők havi 299 ezer forintra mondják azt, hogy nagyon jól lehet belőle élni, míg a módosabbak szerint ehhez havonta 537 ezer forintra van szükség legalább.

A fővárosiak sokkal jobban keresnek, mint a vidékiek

Az éves bruttó jövedelmek nagysága jelentősen eltér régiónként. Míg a budapesti háztartások átlagosan bruttó 3 millió 177 ezer forint jövedelemre tesznek szert fejenként, addig a Nyugat-Dunántúlon ez a szám csak 2 millió 495 ezer, míg Észak-Magyarországon csupán 2 millió 109 ezer forint. Az Észak-Alföldön élők esetében 2 millió 85 ezer forintra jön ki ez az érték.

A legtöbbeknek az üdülésről kell lemondania

Az évi egyhetes üdülést a hazai lakosság több mint 40%-a nem engedheti meg magának. Több mint 30% azoknak az aránya, akik nem tudnának fedezni egy váratlan kiadást. Az elhasználódott bútorok cseréjére a magyar emberek több mint ötödének nincs lehetősége. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív