Egyértelműen kiderült, mennyi zöld terület tűnt el az elmúlt években a Városligetből. Bardóczi Sándor, Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának tájépítészeti osztályvezetője úgy fogalmazott: a tények makacs dolgok és sajnos nem nőtt a zöldfelület nagysága. A Városliget beépítésének mértékéről, vagy ahogy a kormány részéről gyakrabban hallani lehetett, megújításáról régóta vita folyik a zöld szervezetek és az állami beruházó között.

A tények makacs dolgok

„Még a főváros októberi közgyűlésén is elhangzottak olyan képviselői mondatok, amelyek szerint a Városligetben nőtt a zöldfelület. Nos, a tények makacs dolgok. Nem nőtt” – írja Facebook-oldalán Bardóczi Sándor, Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának tájépítészeti osztályvezetője. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Árulkodó fotó

Bardóczi Sándor egy műholdas képet töltött fel az oldalára, amin az látható, hogy 2015-2020 között hogyan változott a Városligetben a zöld terület aránya. A képen pirossal vannak jelölve azok a részek, ahol a zöld terület csökkent, sárgával, ahol változatlan maradt és zölddel, ahol nőtt. A fővárosnak ötévente van lehetősége ilyen elemzésre, ezért nem a 2023-as állapotokkal hasonlították össze a 2015-ös helyzetet.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem olcsó mulatság

„Ötévente vizsgálja felül a főváros a zöldfelületi koncepcióját, és ahhoz készülnek ezek a háttérelemzések egy térinformatikai szakértői csapat bevonásával az egész városra. Ezek egy méter pontosságú infrafelvétel elemzések és nem olcsók. Ezért van ez az ötévenkénti ciklus” – mondta a tájépítészeti osztályvezető.

Nem várható javulás

„Ahol korábban parkoló autók voltak, ma egy 22 ezer négyzetméteres múzeumépület és egy mélygarázs lett. A mélygarázs felett nem lehet nagy lombkoronákat növelő fákat elültetni. A múzeum tetején sem. Ellenben ezek fenntartása nagyságrendekkel nagyobb összegből lehetséges csak, mint egy talajkapcsolatos park esetében” – írja oldalán.

Itt nőtt a zöldfelület

Szerinte leginkább a lebontott, és még ma is kordonok mögötti PECSA területén, illetve a Fővárosi Állat és Növénykert területén növekedett a zöldterület.

Régóta tart a vita

A Városliget beépítésének mértékéről, vagy ahogy a kormány részéről gyakrabban hallani lehetett, megújításáról régóta vita folyik a zöld szervezetek és az állami beruházó között. A vita Karácsony Gergely főpolgármesterré választásával úgy tűnt, hogy véget ért, mert 2019. október 21-én Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben azt mondta: „Magyarország kormánya nem kíván olyan fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, amit Budapest felelős vezetői nem akarnak. Orbán Viktor szerint a választási győzelem viszont felhatalmazta arra, hogy korábbi kijelentésén felülemelkedve mégis megépítsék a beruházásokat, írja a Telex.

A Városliget közepén

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról a közelmúltban, hogy az újabb, módosított tervekre is megkapta az építési engedélyt a Városliget közepére tervezett új Nemzeti Galéria. A fővárosi kormányhivatal ahhoz is hozzájárult, hogy a tervezők eltérjenek az országos építési követelményektől. A jelenlegi tervek szerint az épület legmagasabb pontja 31,2 méter lesz, ez nagyjából egy tízemeletes panelház magassága.

A Petőfi Csarnok területén épül meg

Az új épület a tervek szerint 13 ezer négyzetméteres lesz, és a volt Petőfi Csarnok területén valósulhat majd meg. A nyilvánosan elérhető tervek alapján az összes beépített terület meghaladja majd az 50 ezer négyzetmétert, míg a burkolt felület 18 ezer négyzetmétert foglalhat el a parkból. 

Egyedi döntés

Lázár János építési minisztériuma korábba arról tájékoztatott, hogy az állami beruházások felfüggesztése jelenleg a fővárosi múzeumprojektekre is vonatkozik, de „ezek megvalósításáról a kormány egyedi döntéseket hozhat”.

A várakozás jegyében

Korábban sem ment minden gördülékenyen. A Néprajzi Múzeumot már 2017 decemberében bezárták, az új épületet pedig csak 2022 májusában adták át. A közlekedési múzeum városligeti épületére 2015-ben ettek lakatot, és akkor azt ígérték, hogy az évtized végére egy teljesen új, korszerű intézmény nyílik a helyén. Egyelőre az építkezés se kezdődött meg az új kőbányai helyszínen. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a Városliget