Az új lakások közel felét Budapesten és Pest megyében, így az agglomerációban vették használatba: 53 százalék családi házban, 38 százalék többlakásos épületben, 5,0 százalék pedig lakóparkban készült el.

Ne ingázz, keress pénzt inkább otthonról, gyere hozzánk hirdetésszervezőnek. Magas jutalékot kapsz, melyet azonnal utalunk. Fizetjük a telefonszámlád, a járulékaidat és nem számít mennyi idős vagy! A részletekért kattints ide!

Tavaly összesen 17 681 új lakás épült, 3292-vel, 22,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 36 719 volt, 3,4 százalékkal kevesebb, mint 2017-ben.

Az egyszerű bejelentések kapcsán nemrég az érdi polgármester, T. Mészáros András elmondta a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálnak adott exkluzív interjújában, hogy lebontatná az engedély nélkül épült ingatlanokat.

Ennek hátterében az állt, hogy a 300 négyzetméter alatti építési engedélyek elmaradása többek között azt eredményezi, hogy egy 1000 négyzetméteres telekre gyakran felépítenek egy 300 négyzetméternél egy négyzetméterrel kisebb házat, majd azt elosztják 5-6 lakrészre. Mivel ezeket Érden nem lehet hivatalosan társasházzá nyilvánítani, ezért osztatlan közös tulajdon alakul ki – mondta a polgármester.

Érd a fiatalok városa, nagyszerű lehetőségekkel – exkluzív interjú T. Mészáros András polgármesterrel

Nem lehet ingatlanonként közműórákat szerelni, nem lehet hol elhelyezni a háztartásonként 1-2 autót, vagyis akár 10-12 gépjárművet. Sajnos sok ilyen eset van. Az ingatlanhirdetésekből fel lehet ismerni az ilyen épületeket, mert eleve lakrészeket hirdetnek.

Senki sem szeret büntetni, pláne nem, amikor óhatatlanul is becsapott, a lakásukért 25-30 milliót fizetett embereket kellene megbírságolni, ezért mi a beruházókat akarjuk megfogni már az építkezésen, hiszen egy ellenőrzés során könnyen kiszúrható az ilyen épület – mondta portálunknak T. Mészáros András.

Szerinte Budapest környékének a népszerűsége tovább fog nőni. Mint mondta: 1990-ben a statisztikai hivatal adatai szerint Budapesten 2 millió 5 ezer ember élt, most nem éri el az 1 millió 700 ezer embert a főváros lakossága. Ez a 300 ezer ember kiköltözött az agglomerációba, mégpedig azért, mert egy kertes házban élni, főleg gyerekekkel, mindig jobb, mint a legdivatosabb belvárosi lakásban.”

Kapcsolódó cikkek: 

Mindent visz az agglomeráció és a főváros

De vissza a friss statisztikához: A kiadott engedélyek és bejelentések alapján az új lakások 54 százalékát a fővárosban és Pest megyében, az agglomerációban építenék fel. Az építendő lakások száma Budapesten 18 százalékkal csökkent, a megyei jogú városokban változatlan maradt, a többi városban 8 százalékkal, a községekben 10 százalékkal emelkedett.

Az építtetők a projektek 42 százalékánál éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével. Ez az arány Budapesten 7,4 százalék, a kisebb települések felé haladva egyre magasabb, a községekben elérte a 80 százalékot.

A természetes személyek által épített lakások aránya 51-ről 46 százalékra csökkent, a vállalkozások által építetteké 49-ről 53 százalékra nőtt 2017-hez képest. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 1 négyzetméterrel 99 négyzetméterre csökkent az előző évhez képest.

MTI/BPK-információ – Kiemelt kép: Épülő lakópark Biatorbágyon – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu