A Pécsi Tudományegyetem Virológiai Kutatócsoportja is kiáll a kínai vakcina mellett, igaz nem a hírekben szereplő Sinovac, hanem a BBIBP-CorV elnevezésú másik kínai oltás mellett. Kijelentették, ha engedélyezik a magyar hatóságok beadatnák maguknak. Eddig mindössze 480 emberen tesztelték az új kínai vakcinát, miközben, a Pfizer-vakcináját több, mint 40 ezer emberen próbálták ki, mielőtt piacra dobták.

Több kínai vakcina van

A pécsi virológusok leszögezik, hogy több kínai vakcina létezik, az alacsony hatékonyságú vakcina a Sinovac, de ezen kívül más termékek is léteznek, mint például a BBIBP-CorV, melyet a Sinopharm nevű cég fejlesztett, úgy tűnik ez megtetszett a pécsieknek. IDE KAPCSOLÓDIK: Müller Ceclia védelmébe vette a kínai vakcinát és elárulta hányan kapták meg az orosz oltást Magyarországon

Elölt vírust tartalmaz

Ez a vakcina is elölt, teljes vírust tartalmazó készítmény, melyben az egyik leggyakrabban használt vakcina-adjuváns, vagyis vívőanyag az alumínium-hidroxid. Az adjuvánsok segítik a szervezetet a bevitt elölt vírusra irányítani a figyelmet. IDE KAPCSOLÓDIK: A szegedi professzor szerint elmaradott a kínai koronavírus-vakcina, az államtitkár szerint egész Európa a kínai vakcináért áll sorba

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Ezt is kétszer kell beadni

Ez az oltás is két adagos, melyet 21 nap eltéréssel adnak be. Technológiáját tekintve az első generációs vakcinák közé tartozik, így előállításához összetettebb gyártási folyamatok kellenek ami a pécsi tudósok szerint nem függ össze a minőséggel. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kevés emberen tesztelték

A BBIBP-CorV vakcina első és második fázisos tesztelését 18-60 és 60-79 éves korosztályokon végezték, összességében 644 embert vizsgáltak, közülük 480 kapott vakcina készítményt. A kísérletek során semmilyen súlyos mellékhatás nem jelentkezett.

79%-os védettséget ad

A virológusok hozzáteszik: a tényleges hatékonyságot és az esetleg jelentkező ritkább mellékhatásokat a klinikai hármas fázis (tízezres nagyságrendű tesztelés embereken) adataiból olvashatjuk majd. Annyit tudni róla, hogy az előzetes adatok olyan országokból, ahol használatban van, összességében 79,35%-os hatékonyságot jeleznek.

Megfelelő immunválasz

A pécsi virológusok úgy látják, hogy a BBIBP-CorV, százas nagyságrenden vizsgálva biztonságos és jól tolerálható minden tesztelt dózisban, az immunválaszt pedig megfelelő mértékben idézi elő.

Nem rossz az oltás, jó cucc

Az inaktivált vírust tartalmazó vakcina, a hírekben megjelent nyilatkozatokkal ellentétben nem egy rossz technológia – írják a pécsi kutatók.

Sok ilyen oltás van

Jelenleg ezen a technológián alapuló vírus ellenes oltások: gyermekbénulás, Hepatitis A, veszettség, influenza. A vakcinák gyártása során a technológia kérdése főként gyógyszeripari döntés – mire van gyártási és fejlesztési háttér – teszik hozzá.

A pécsi kutatók beadatnák maguknak

A pécsi virológusok összességében úgy gondolják, hogy ha a hármas tesztfázisban is megmarad a kedvező profil, valamint az Európai Unió és a hazai szakhatság is jóváhagyja és engedélyezi, akkor beadatnák maguknak a kínai vakcinát. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ha érdekelnek a részletek, itt van a pécsi kutatók teljes posztja

Kiemelt kép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd