A fővárosi legrégebbi hídját 2023-ban adják vissza a fővárosiaknak, addig maradnak a dugók és lezárások

Újabb állomás

Fontos fejlesztések zajlanak a Lánchíd rekonstrukciójával kapcsolatban. A szakemberek ugyanis nagy erőkkel elkezdték a híd acél pályaszerkezetének gyártását.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Miért fontos?

Ez egy fontos lépés, ugyanis múlt héten az építészek megkezdték a híd pályaszerkezetének bontását, jelenleg a híd úgy néz ki, mintha hatalmas lyukakkal lenne tele. A munkák jelenleg is tartanak még a XIX században épült hídon.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Vas helyett acél

Az előregedett vasbeton pályalemezeket felszedték és a helyükre új, könnyebb és korszerűbb acél lemezekből építik meg a megújuló híd pályaszerkezetét. Az elemeket jelenleg Csepelen gyártják.

Súlyos munka

Az építkezéshez összesen 94 darab ortotróp acél pályalemezre van szükség. Ezeknek a nagysága 3,4 x 7,3 méter és egy lemez súlya nem kevesebb mint 6000 kiló vagyis 6 tonna.

Így készül egy 6 tonnás acéllemez

Hosszútávra terveznek

A hatalmas lemezeket egy réteg korrózióvédelmi bevonattal látják el a szakemberek, ugyanis így sokkal hosszabb az élettartalma és ellenállóbb a szélsőséges környezeti hatásokkal szemben is.

Mikor rakják le?

A tervek szerint a csepeli gyártás már a következő hetekben befejeződik és az elemeket elkezdik a hídhoz szállítani, ahol majd a szakemberek egyesével a helyükre emelik a hat tonnás darabokat.

Mi történt eddig?

Mint ismeretes, 2021 márciusban kezdték meg a Lánchíd felmérését, majd május közepétől fizikailag is a munkát. Először a gyalogos forgalom elől zárták el a hidat, majd június 16-tól a teljes lezárták a hidat a forgalom elől.

Bomba és egyebek

A nyáron eddig leginkább előkészületi munkák zajlottak illetve a Duna Lánchíd-körüli részét fém-és lőszermentesítették; a munkák során még egy török időkből származó ágyúgolyót is találtak a szakemberek az iszapban.

Mikor lesz vége?

A hírek szerint a Lánchíd 2023-ra készül el teljesen. Az átalakításokkal kapcsolatos hírekről folyamatosan tájékozódhatnak a www.lanchid.hu  illetve a www.bkk.hu weboldalakon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kép és kiemelt kép: bkk.hu