Látványos videót készített a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. A képeken jól látszik, hogy még a Duna vízszintje alatt is festik a hidat. A videót a cikkünk alján nézheted meg. Ha minden jól megy, jövő augusztusra lesz kész a híd.

A Duna alatt is festik a hidat

A Duna vízszintje alatt 14 méterrel festik a Lánchidat, a vízszint felett pedig több mint 23 méter magasan készültek el a koronasaruk festésével. 4400 négyzetméternyi kőfelület a helyszínen újul meg Magyarország legnagyobb történelmi jelentőségű hídján. A 23 milliárdos munkát elnyerő A-Híd Zrt. most közzétett egy videót, ahol a leglátványosabb munkák nézhetők meg. Most már mindenki láthatja, hogy a Duna vízszintje alá is be lehet menni, sőt van is mit festeni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jól áll a munka

Eddig ütemterv szerint halad a Lánchíd felújítása, ami több évnyi huzavona után tavaly márciusban kezdődött. A felújítás során alapjaiban újul meg a Lánchíd: „Teljesen elbontják a járdákat, teljesen elbontják az útpályát. Rozsdásodásmentesítik az acéllemezeket, de ezzel párhuzamosan természetesen a műemléki renováció is megtörténik. És talán sokakat érdekel, természetesen az oroszlánokat is felújítják majd a kőművesmesterek” – sorolta a rekonstrukció elemeit Borsi Dávid, a BKK szóvivője.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Kitakarítják a Duna medrét is

Ezen kívül mindkét oldalon restaurálják az aluljárókat, kiszélesítik Budán és Pesten is a lépcsőket, a pesti oldalon pedig az északi és a déli járda között új zebra létesül. A lehorgonyzókamrákat szigetelik, a Duna medrét kitakarítják. Elbontják és felújítják a korlátokat is, a láncok pedig új festést kapnak. A régi izzókat ledes izzókra cserélik, így takarékosabb lesz a díszkivilágítás. Ezt láttad? Egy 100 kilós légibombát hatástalanítottak a Lánchídnál, találtak még mást is a tűzszerészek

Decembertől gyalog átmehetünk rajta

A gyalogosok a felújítás végéig nem sétálhatnak át a Lánchídon. A járművek várhatóan 2022 decemberében térhetnek vissza a hídra, feltéve, ha a Városháza nem dönt úgy, hogy végleg kitiltják az autókat a hídról. Ide kapcsolódik: Karácsony Gergely nem tartja lehetetlennek a Lánchíd autómentesítését, közben az is kiderült, mit gondolnak a környék lakói egy új, északi híd építéséről

Pocsék állapotban volt

Nagy szükség volt a felújításra, mert az utoljára 33 éve felújított híd állapota nagyon leromlott, a rozsda sok helyen teljesen átmarta a fémelemeket. 2020 januárban súlykorlátozást kellett bevezetni a hídon, ezután azóta 5 tonnánál nehezebb járművek nem haladhattak át rajta, a tömegközlekedési eszközökön kívül.

Így nézett ki a Lánchíd a felújítás előtt

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu
Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

2023. augusztus 20-ra lesz kész

Már a 2012-es hídjelentés is azt tartalmazta, hogy azonnal meg kell kezdeni a felújítást, az azonban egyre csak húzódott, a finanszírozása pedig a kormány és az ellenzéki vezetésű főváros politikai konfliktusainak középpontjába került. A tenderen győztes cég 2023 augusztusára ígéri a munkálatok végét, és 18,8 milliárd forintos költséggel számol.

18,8 vagy plusz 5 milliárd

A kormány szerint ez 5 milliárd forinttal drágább, mint a még Tarlós István idején kiírt pályázatra érkezett legolcsóbb ajánlat Lánchídra vonatkozó része. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a kormány által hangoztatott árkülönbségnek több oka is van.

Mindenki másként számol

Az egyik árkülönbség oka az, hogy a kormány száma csak magára a hídra vonatkozik, „oroszlántól oroszlánig”. A felújítást így nem lehetett volna kivitelezni, további feladatok is bekerültek a tenderbe, például a gyalogos-aluljárók felújítása. A híd állapota időközben tovább romlott, és az anyagköltségek is drágultak az előző pályázat óta. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a látványos videó

Ezeket se hagyd ki:

Kiemelt kép: részlet a fenti videóból