Ugyanakkor lesznek kivételek is a frekventált, turisták által gyakran látogatott területeken. Egy időre kicsit visszaáll a régi rend azokon a területeken, ahol újonnan vezették be a várakozási övezeteket.

Elefelejthetjük a jegyvásárlást

Az ünnepek alatt is a budapesti parkolási rendelet lesz érvényben, amelyben ez szerepel: „Nem kell várakozási díjat fizetni a várakozási övezetek területén minden év december 24-én üzemkezdettől az utána következő év január 1-jén üzemzárásig, az 5. melléklet 1.2. alpontjában kijelölt várakozási övezetek kivételével.”

Itt kell továbbra is fizetni

Mindezt a főváros sajtóosztálya közölte a hvg.hu érdeklődésére. Persze kivételek így is lesznek, ahol kell fizetni a parkolásért. Ilyen az I. kerületben a Dísz téren, a Hunyadi János út Szabó Ilonka utca és Dísz tér közötti szakaszán és a Palota út Dísz tér és Lovas utca közötti szakasz, vagy éppen a Margitszigeten az északi parkolóban és a szállodák várakozóhelyein.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Újraszabták a zónákat

Mint korábban beszámoltunk róla, Budapesten szeptemberben alakult át a parkolási rendszer. A 27 féle korábbi zóna helyett átlátható,, világos, négy zónatípusból álló egységes rendszert vezettek be, s egyúttal megemelték a díjakat is.

Egyszerűsödött a rendszer

Az A-jelű zónában 600 forintba kerül majd óránként a parkolás, és 8 és 22 óra között kell a díjat fizetni, a B-jelűben 450 forint az óradíj 8 és 20 óra között, a C-zónában 300 forint, 8-18 óra között, a D-zónában pedig 200 forint, 8-18 óra között. Az A-B-C zónákban legfeljebb három órát lehet parkolni, a D-zónában ez nincs korlátozva.

Megnövelték a fizetős területeket

Az új parkolási rendszer részeként egységes információs táblák is megjelennek az utcákon, amelyek egyértelművé teszik az egyes parkolási zónák jellemzőit. Emellett körülbelül 10 százalékkal nő a parkolási díjas zónák területe. A közgyűlés többsége nem támogatta a Fidesz-KDNP-frakció módosító javaslatát, hogy 8 óra helyett fél 9-től legyen fizetős a parkolás a fővárosban.

Kőbányán volt a legnagyobb változás

A bővítésen leginkább a 10. kerületben bosszankodhattak, ugyanis a rendelet életbelépése után fizetős lett a Kőrösi Csoma Sándor út mentén több terület, – a Bajcsy-Zsilinszky kórház tágabb környezete, – a teljes Gyárdűlő (az Üllői út, a Népliget mellett futó vasútvonal, a Kőbányai út és a Száva utca által határolt terület) és a Laposdűlő teljes területe (a Hungária körút – Kőbányai út – Pongrácz út háromszögben minden, beleértve a Hős utcát is.)

Buda sem úszta meg

A II. kerületben a Pasaréten a Szilágyi Erzsébet fasor – Lotz Károly utca – Pasaréti út – Gábor Áron utca által határolt területen kell fizetni a parkolásért, A Gábor Áron utca – Pusztaszeri út – Alsó Zöldmáli út az új határvonal.

Valamint Dél-Buda sem

Az Újbudán decembertől ismét bővették a területet, a kelenföldi vasútállomás környékén – beleértve Őrmezőt is – szintén megszűnt az ingyen parkolás lehetősége a P+R parkolókon kívül. Az Etele téren, az Etele úton és környékén a Fehérvári útig, valamint Őrmezőn a Balatoni útig, tehát a 7-es főútig mindenhol fizetni kell majd a parkolásért.

Borsos árak az ÚJlipótvárosban

A 13. kerületben, az újlipótvárosi parkolóhelyek 30 százalékán, körülbelül 1900 helyen minden nap 18 és 7 óra között csak a lakossági parkolási engedéllyel rendelkezők tehetik le az autót. Szeptembertől Újlipótváros is A zónás lett: 8 és 22 óra között 600 forintot kell fizetni óránként.

(Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.)