A gyártók lobbitevekénysége miatt késik a betétdíjas rendszer bevezetése, január elseje helyett július 1-jétől lesznek kötelesek feltüntetni a gyártók a visszaváltáshoz szükséges kódokat a PET-palackokon, az alumínium és üveg italospalackokon.

Ennyibe kerülne

Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke egy rendezvényen arról beszélt, hogy 2023 július 1-jén indult el a Mol vezetésével a hulladékgazdálkodási koncesszió, a betétdíjas rendszer elindulását pedig 2024 január elejére tervezték. Jövő év elejétől azonban a polcokon párhuzamosan lesznek elérhetők az 50 forintos betétdíjra jogosító kóddal ellátott termékek és azok, amelyeken ezek még nem szerepelnek, mindez problémákat okozhat a fogyasztóknak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nagyon kell figyelni

Arról is beszélt, hogy az automaták csak az ép minőségű PET-palackot, fém italosdobozokat tudják elfogadni, így el kell felejteni a „tapossa laposra” gondolkodást. Az uniós előírások szerint Magyarország 90 százalékra növeli az üveg, az alumínium és a PET-palackok visszagyűjtési aranyát.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Fenntarthatatlan rendszer

Áder János szerint nem fenntartható a „vedd meg és dobd el” kultúrája; a világon az anyagfelhasználás 100 milliárd tonnára emelkedett, és ez a szám 2050-re akár megduplázódhat – fogalmazott. Áder János előadásában lehetetlennek nevezte az ENSZ csütörtökön induló klímacsúcsának előkészítését végző elnökség által megfogalmazott célokat.

Visszatér a betétdíj!  

Ahogy írtunk róla, a betétdíj csak azokra a fémből, műanyagból vagy üvegből készült csomagolásokra vonatkozik, amelyek űrtartalma egy deciliter és három liter közé esik. Ez alól kivételt képeznek a tejalapú termékek (köztük a tej), valamint a nem egyszer használatos, úgynevezett többutas csomagolások is, vagyis azok az üvegek, amelyeket használat után újra tud tölteni a gyártó.

Logó is jelzi majd

A betétdíjas termékeket könnyen felismerhetjük, mert a csomagoláson külön logó jelzi majd az egyszer használatos és a többutas üvegeket is. Fontos változás, hogy a csomagolásokat a korábbi szelektívgyűjtési szokásokkal ellentétben már nem szabad összegyűrni, ezeket az automata sérültnek minősíti, és nem kapjuk vissza a betétdíjat.

Három választási lehetőség

Miután bedobtuk az üvegeket az automatába, három lehetőségünk lesz, hogy mit szeretnénk kezdeni a betétdíj összegével: egy ajándékutalványra válthatjuk, amit abban a boltban lehet levásárolni, ahol az automata is van; jótékonysági célokra adományozhatjuk; letölthetünk egy mobilalkalmazást, aminek segítségével visszautalhatjuk bankszámlánkra a betétdíj összegét.

Júliusra állhat fel a rendszer

Január elsejétől már működik a visszaváltási rendszer, de a gyártók hivatalosan július elsejéig még a nem betétdíjas csomagolásokra is forgalomba hozhatják. Ez a gyakorlatban azt eredményezheti, hogy a legtöbb italnál csak július 1. után fogunk a betétdíjas verzióval találkozni a boltok polcain. A tervek szerint július elsejéig 3-6 ezer automatát helyeznek ki országszerte.

Új a hulladékgazdálkodási rendszer

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy júliusban elindult az új hulladékgazdálkodási rendszer. Ennek egyik elemeként október elseje óta nem kérhet pénzt a gumis, ha ott hagyjuk nála a használt abroncsot! Október elsejétől kötelező külön gyűjteni a hulladékká vált gumiabroncsokat, melyeket a hulladékgazdálkodásért felelős MOHU MOL Zrt. és alvállalkozói, valamint a gumiabroncs-forgalmazók térítésmentesen átvesznek. 

Javulást remélnek

A remények szerint az intézkedéssel „emelkednek a hulladékgyűjtési és hasznosítási arányok, ami hozzájárul a hulladékokból előállított másodnyersanyagok kínálatának növekedéséhez és az illegális hulladéklerakás csökkenéséhez”.

Hasznos hulladékudvarok

Nagyon sok olyan hulladék, például elektronikai cikk, használt ruha és sütőolaj halmozódik fel a háztartásokban is, amelyeket nem lehet az otthoni szemetesekbe tenni. Egy-egy költözés vagy komolyabb rendrakás után is sok hulladék gyűlhet össze és a családoknak gyakran komoly gondot okozhat, hogy mihez kezdjenek a felesleges holmikkal. Többek közt ezeknek az igényeknek a kielégítésére jöttek létre a hulladékudvarok.

Már nem lakcímhez kötött

A lakosságnak korábban leginkább csak arra volt lehetősége ilyen esetekben, hogy a bejelentett lakcíméhez legközelebb eső hulladéklerakóhoz menjen. Július elseje óta azonban bárki bármelyik hulladékudvart használhatja és az is megkönnyíti az emberek dolgát, hogy nem lakcímhez kötött lehetőségről van szó. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI