Nem milliókban, hanem milliárdokban mérik azok vagyonát, akik a leggazdagabbak. Na és persze nem forintban, hanem dollárban.

Nyilvános a lista

A Forbes magazin harminchetedik alkalommal tette közzé azt, hogy kik bolygó milliárdosai. A tavalyi év nem alakult túl jól a gazdagok számára, összesített vagyonuk ugyanis 500 milliárd dollárral csökkent. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.ű

Ennyi pénzről van szó

A Földön jelenleg 2640 olyan személy él, aki dollármilliárdosnak mondhatja magát. Az ő összesített vagyonuk 12,2 billió dollárra tehető. Ez 4200 billió forintnak felel meg a jelenlegi árfolyamon számítva.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Több százan kikerültek az elit tagjai közül

A tavalyi évet követően 254-en vesztettek olyan mértékben a vagyonukból, hogy immáron nem tartoznak a dollármilliárdosok közé. Közéjük tartozik az ismert előadóművész, Kanye West is. Yvon Chouinard azután került ki a “klubból”, hogy tavaly ősszel úgy döntött, hogy az általa 1973-ban alapított Patagonia szabadtéri ruhákat és felszereléseket gyártó cégnek egy alapítványnak és egy nonprofit szervezetnek adományozza, amely környezetvédelmi válságok ellen küzd.

Magyarországi dollármilliárdosok is vannak

A milliárdosok listájára három olyan személy fért fel, aki Magyarországon él. Csányi Sándor vagyona 1,5 milliárd dollár, ami átszámítva jelen árfolyamon 516 milliárd forintnak felel meg. Felcsuti Zsolt és Mészáros Lőrinc egyaránt 1,2-1,2 milliárd dollárral, azaz 413 milliárd forinttal rendelkezik.

150 újonc van a listán

Az új milliárdosok közé tartozik a kosárlabdában legendának számító LeBron James valamint a Mercedes F1-es csapatának vezetője, Toto Wolff is. Mindketten 1 milliárd dolláros vagyonból gazdálkodhatnak. A golfozó, Tiger Woods 1,1 milliárd dollár felett rendelkezik.

Fiatalok és idősek is vannak a listán

15 olyan személy fért fel a milliárdosok listájára, akik szemtelenül fiatalok, legfeljebb 30 esztendősek. Köztük van a Czechoslovak Group tulajdonosa, Michal Strnad a maga 2 milliárd dolláros vagyonával. Hozzá hasonlóan Mark Mateschitz, Dietrich Mateschitz fia is öröklés útján került fel a listára, vagyona 34,7 milliárd dollár. A “klub” legidősebb tagja 101 éves, George Joseph biztosítási mágnás személyében, ő 1,3 milliárd dollárt halmozott fel.

Ezek is érdekelhetnek!

Ő most a leggazdagabb

A lista élén De Bernard Arnault található, élete során először. A luxuscikkeket forgalmazó LVMH részvényei valósággal szárnyalnak. E vállalathoz tartozik többek között a Louis Vuitton, a Tiffany és a Christian Dior is.

Ennyi pénze van a francia üzlet mágnásnak

Arnault vagyonát 211 milliárd dollárra becsülik. Csak 2022-ben 53 milliárd dollárral növekedett a vagyona azzal, hogy emelkedett 18%-kal az LVMH részvényeinek értéke. Minden más milliárdost lekörözött ezzel a teljesítménnyel.

Elon Musk most már csak a második

A Tesla részvényei közel 50%-kal visszaestek, így Elon Musk vagyona is csökkent. Immáron “csak” 180 milliárd dollárból gazdálkodhat. Mint ismert, tavaly felvásárolta a Twittert 44 milliárd dollárért. Összességében 39 milliárd dollárral áll kevesebb a neve mellett, mint tavaly ugyanilyenkor. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Csányi Sándor – Forrás: archív