A péntek késő este megjelent rendelet értelmében a kormány a továbbiakban is támogatja a háztartásokon felül közel 100 ezer mikrovállalkozás rezsiköltségeit, ezzel működőképességének megőrzését – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium.

A nagy bejelentés

Működőképessége megőrzése érdekében 2022. augusztus elsejétől az idei év végéig továbbra is rezsicsökkentett áron juthat áramhoz és gázhoz mintegy 100 ezer mikrovállalkozás – jelentette be közleményben a szaktárca.

Részletek

E lehetőség az energiát már jelenleg is az egyetemes szolgáltatás keretében, vagy egyetemes szolgáltatási áron vételezők számára biztosított. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Nekik is fontos

A kedvezményes áron kapják a földgázt és áramot az önkormányzati és állami bérlakás, szállóférőhely üzemeltetői is az ingatlanokban élők felhasználásának erejéig.

A számok

A rezsicsökkentett árakon vételezhető mennyiségek felső limitjét a mikrovállalkozások átlagos fogyasztását figyelembe állapították meg, villamos energia esetén évi 4606 kWh, míg a földgáznál évi 1489 m3  szinten.

Eddig a mértékig

A kedvezményes tarifák ilyen mértékű felhasználásig vehetők igénybe, e plafonok fölött a piaci árak érvényesek a mikrovállalkozásokra is.

Mennyi az annyi?

A 4606 kWh áram még úgy ahogy értelmezhető mennyiség. Egy kisebb lakás kb 1500-1800 kWh-t fogyaszt el, a gáznál azonban gond lehet.

A gáznál ez alig jelent érdemi átvállalást

Egy családi ház nagyságú ingatlannál ugyanis a fűtési szezonban 2 hónap alatt elfogy 1500 köbméter, de spórolás mellett is max. 3 hónapot lehet ebből kihúzni. 1489 köbméterrel még egy kisebb társasházi lakás sem ketyeg el, nemhogy egy valóban működő vállalkozás.

Ez is érdekelhet, sporolásra szólit fel az OTP-vezér

Csányi Sándor szerint is el kell kezdeni komolyan venni az energiahiányt és az áremelkedésket.

Címlapfotónk illusztráció.