Nagyon lecsökkent a Velencei-tó vízszintje, ha így folytatódik tovább, eltűnhet a víztükör. Az ideális 160 cm helyett mindössze 79 cm-es a tó vízállása. Korda György és Balázs Klári korábban a tó partján építettek maguknak házat, öt éve eladták, mintha csak előre sejtették volna mi következik. Az énekes házaspár azt mondta, összeszorul a szívük, ha a Velencei-tóra néznek.

Pocsolya lehet belőle

A Velencei-tó vízszintje drámai mértékben csökkent az idei nyáron. Csaknem 30 centimétert apadt a víz, ha ez jövőre is így folytatódik, a jelenlegi tó közepén az idő múlásával csak egy pocsolya marad. Turisztikai célra biztosan nem lehet hasznosítani. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Krízisben a Velencei-tó

Velencei-tó kríziséről folyamatosan beszámoltunk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon. A nyáron többször volt halpusztulás, amelyet a horgászszövetség megpróbált ugyan szépíteni, de amikor egy tóban tömegével pusztulnak el a benne élő állatok, akkor nagy baj van. Ide kapcsolódik: Elpusztult halak tömegét, több száz kiló foszló tetemet gyűjtöttek zsákokba az önkéntesek a Velencei-tónál

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Eltűnt a víz

A szakértők megállapították, hogy a halpusztulást az okozta, hogy a tó vízszintje sokat apadt, durván felmelegedett a víz, ezért lecsökkent az oxigénszint. A tó vízszintjének csökkenése a nyár végére olyan látványossá vált, hogy a velencei strand egyes részeiről teljesen eltűnt a víz. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kordáék is a tó parton építkeztek

Korda György és Balázs Klári évekkel ezelőtt közvetlenül a Velencei-tó partján építettek házat. Egy darabig itt éltek, aztán visszaköltöztek a 2. kerületi Korda-villába. Ha meglátják a tóról készült képeket elszörnyülködnek.

Összeszorul a szívük

„Rendszeresen szedegettük a szemetet a tóból, a stégünknél. Nem vigyáztak a környezetre az emberek, akik oda érkeztek. Látjuk a fotókat a tó mostani állapotáról, összeszorul a szívünk, ha ezt látjuk. Nagyon sajnáljuk” – mondta letörten Balázs Klári a Blikknek.

Kerítés a Velence Korzón

A Velencei-tónál több probléma is van. Nem elég, hogy szinte eltűnt a víz a velencei strandról, egy magáncég még le is kerítette a Velence Korzót, hogy senki se mehessen ott a partra. Nagy felháborodás lett ebből, mert közterületet kerítettek le, a polgármester pedig azon túl, hogy elindított egy hosszadalmas jogi eljárást, nem nagyon siet mást tenni. Ide kapcsolódik: “A kisember meg le van szarva” – Kiakadtak Velencén a lekerített Korzó miatt, a polgármester pedig felsült, azt se nagyon tudta mit mondjon az összegyűlt embereknek

Haldoklik a Velencei-tó

A Velencei-tó haldoklik. Mivel nincs jelentősebb vízforrása a tó magára maradt. A szakértők felvetették, hogy a közeli Pátkai-tározóból a Császár-víz nevű patakon keresztül kellene vizet engedni a tóba. Az elképzelés kézenfekvőnek tűnik, hiszen a Császár-vizet két helyen is jelentősebb tóvá duzzasztották fel. Ilyen a Pátkai-tározó, felette pedig a Zámolyi-víztározó. Mindkettő a Velencei-tó közelében található, a Vértes felől lefolyó vizeket gyűjtik össze.

Minimálisan emelte meg a Velencei-tó vízszintjét

A BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak a Pátkai-tározónál horgászó férfi elmondta, hogy a kilencvenes évek elején a gát tetejéig töltötték fel a tározót és szinte a teljes vízmennyiséget átengedték a Velencei-tóba, annak a vízszintje mégis alig emelkedett 5 centivel – mesélte a férfi. A helyiek elmondása szerint tehát, ha a Pátkai-tározót ismét csordultig töltenék fel, akkor sem lehetne pótolni az idén nyáron elpárolgott víz nagy részét, ráadásul más probléma is van tározóból származó vízzel.

Kockázatos a vízpótlás

Méréseket végzett a vízügy a Pátkai-tározó és a Velencei-tavat összekötő Császár-víz patakon. Mint közleményükben írták „az öt napig tartó vizsgálat során, öt mérőponton, napi gyakorisággal, a klorofill tartalom mellett számos vízmennyiségi és minőségi mérést (vízhőfok, vezetőképesség, pH, oxigén telítettség, foszfáttartalom algológiai értékelés) végeztek a vízügyi szakemberek. A vizsgálati eredmények alapján a Velencei-tó vízpótlása a tározóban lévő vízminőségi határértékig nem kezdhető meg, mivel az nagy kockázatot jelent a tó vízminőségére és élővilágára” – áll a közleményben.

Tetszhalott állapot

A Velencei-tó a történelem folyamán többször eltűnt egy időre, hiszen medre mocsaras, ingoványos, ahol jelentősebb víztükör akkor alakul ki, ha éveken keresztül elegendő csapadék hull a nem túl nagy vízgyűjtőjére. A tó haldoklása tehát természetes folyamat, amelyre többször volt már példa a történelem során, igaz akkor senki sem kezelte nyaralóhelyként, nem építettek szállodákat, házakat, strandokat a partjára. A Velencei-tó eddig mindig feltámadt tetszhalott állapotából, biztosan most is így lesz, csak ki kell várni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Korda György és Balázs Klári – BPK-montázs