Elkészült az elektromos rollerekre vonatkozó szabályozási javaslat. Egyelőre a minisztériumközi egyeztetés zajlik. A KRESZ módosítással megoldanák az elektromos rollerek problémáját.

A rendőrök nem árnyalják a képet

A rendőrség álláspontja szerint az elektromos rollerek segédmotorkerékpárnak minősülnek és ők így is járnak el, ha büntetni kell. Ez jelenleg azért gond, mert az e-rollerrel közlekedők 99 százaléka rögtön büntethetővé is válik.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Simán jöhet a 100 ezres bírság

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ki visel sisakot?

A segédmotoros kerékpár ugyanis nem közlekedhet kerékpárúton, vezetéséhez jogosítvány kell, bukósisakot kell rajta viselni, ráadásul indexszel, féklámpával kell felszerelni.

Teljesítménytől függően kismotor vagy kerékpár

Kunhalmi Zoltán közlekedési szakértő, a KRESZ-módosítási javaslat egyik kidolgozója lapunknak azt mondta, a javaslatban három definíciója van az e-rollernek – írja a Telex.

Mi is az az e-roller?

Motoros roller az, ami legalább kétkerekű, egy tengelyén kormányozott, a rajta utazó egy személyt állva szállítani képes, legfeljebb 4 kW teljesítményű motorral meghajtott jármű

Lenne kisebb és nagyobb

Ezen belül kis teljesítményű motoros roller az a motoros roller, amit legfeljebb 350 W teljesítményű motor hajt és sík úton önerejéből 25 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes. Nagy teljesítményű motoros roller pedig minden olyan motoros roller, ami nem kis teljesítményű motoros roller.

Utast egyik sem szállíthatna

A kismotor-kerékpár dilemmát a javaslat úgy oldaná meg, hogy a kis teljesítményű motoros rollerre a kerékpáros közlekedés szabályai vonatkoznának, bizonyos eltérésekkel. Ilyen eltérés például, hogy rolleren utast szállítani nem lehetne, és az alkalmazható legnagyobb sebessége egységesen 25 km/óra lenne.

Ami viszont már segédmotornak számítana

A nagy teljesítményű motoros roller a segédmotoros kerékpárra vonatkozó szabályokat örökölné, de ezen sem lehetne utast szállítani, és ennek vezetése a 16. életév betöltéséhez kötött.

Egy másik árnyalás

Ambrus István, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszék docense már írt az e-rollerek meghatározásáról. Javaslata szerint az elektromos roller önálló járműkategória lenne a KRESZ-ben. Ő 300 W teljesítménynél húzná meg a határt, a bicikli/segédmotor kérdésében. A kisebbek kerékpárnak, a nagyobbak segédmotornak számítanának.