A helyieknek nem kell aggódniuk, hiszen már az előzetes talajvizsgálatok sem zavarták meg nyugalmukat. Ráadásul jól fog jönni az önkormányzatnak az ebből befolyó iparűzési adó.

Hamarosan minden kész a kitermelésre

Elindította annak a vecsési kőolaj-kitermelő kútnak az engedélyeztetését a Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (MOL), amely az energetikai vállalat 11 magyarországi koncessziós területe közül a legígéretesebbnek mutatkozik – derül ki a hvg360 cikkéből. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem lesz légszennyezés

A MOL leányvállalata, a Tápió Szénhidrogén Koncessziós Kft. dokumentumai tanúsága szerint két kút szinte egy köpésre, 200-260 méterre van két tanyasi háztól, s mindösszesen 600 méterre Vecsés határától – azonban a légszennyezés miatt nem kell aggódni.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Növekedő kitermelési mennyiség

Ennek körét maximum 150 méteresre becsülik. Fél kilométeres közelségben pedig két felszíni víz is található. Az egyik a Gyáli 1. és a Vasadi nevet viselő csatorna. A kitermelés hozamát napi 200 köbméterre taksálják, noha a későbbi bővítések után ez akár a háromszorosa is lehet.

Nem lesz mindig ember a kútnál

Az itt kitermelt olajat a MOL közlése szerint a százhalombattai finomítóba szállítják majd és ott dolgozzák fel. Mindez napi két tartálykocsit jelent majd. Állandó felügyelet nem lesz a helyszínen, csak időszakos. Amennyiben minden zöld utat kap, akkor a kút 10 éven keresztül működhet.

Szép summát hoz Vecsésnek az iparűzési adó

Korábban a település polgármestere a Népszavának azt nyilatkozta, hogy a lakosságot nem fogja zavarni a kitermelés, a városnak pedig évi tízmillió forint iparűzési adót jelent majd a létesítmény. Szlahó Csaba mindezt még egy tavalyi bejáráson mondta, amikor kiderült, hogy milyen szép reményekkel kecsegtetnek az itt zajló kutatások.

Jut forrás kutatásra

Egyébként a korábbi megelőző talajvizsgálatok szintén nem jelentettek gondot a helyieknek. Az olajcsoport jövőre 40 milliárd, az elkövetkező fél évtized során pedig 200 milliárd forintot szán magyarországi olaj- és gázkutatásokra.

Nincs földgáz

A vecsési olaj a magas paraffintartalom miatt alig-alig folyékony, már szinte szilárd állagú. A mező különlegessége, hogy az olajat nem kíséri földgáz. Magyarországon a kőolaj- és gázkitermelés a szocializmus idején élte virágkorát. Azóta a hazai mezők egyértelműen a lassú, de biztos kimerülés jeleit mutatják.

Érdekes számok

Az ország területén körülbelül 8 ezer kutat tartanak nyilván, amelyek közül mintegy 5 ezret birtokol a Mol. Ezek közül körülbelül ezer termel. Azonban ez egy kútra eső kitermelés nagyon csekély, az egyetlen vecsési egység ezek hozamának körülbelül tizedét képviseli.

Egyből az élre tört kitermelésben

A MOL tavaly novemberi bejelentése szerint jelentős mennyiségű kőolajat találtak a Pest vármegyei település határában. A Vecsés-2 nevű olajkút a Mol harmadik legnagyobb hozamú magyarországi kútja lett, egyedül képes kiváltani az elöregedő algyői mező teljes éves természetes hozamcsökkenését. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Facebook.)