A helyieknek nem kell aggódniuk, hiszen már az előzetes talajvizsgálatok sem zavarták meg nyugalmukat. Ráadásul jól fog jönni az önkormányzatnak az ebből befolyó iparűzési adó.

Hamarosan minden kész a kitermelésre

Elindította annak a vecsési kőolaj-kitermelő kútnak az engedélyeztetését a Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (MOL), amely az energetikai vállalat 11 magyarországi koncessziós területe közül a legígéretesebbnek mutatkozik – derül ki a hvg360 cikkéből. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem lesz légszennyezés

A MOL leányvállalata, a Tápió Szénhidrogén Koncessziós Kft. dokumentumai tanúsága szerint két kút szinte egy köpésre, 200-260 méterre van két tanyasi háztól, s mindösszesen 600 méterre Vecsés határától – azonban a légszennyezés miatt nem kell aggódni.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Növekedő kitermelési mennyiség

Ennek körét maximum 150 méteresre becsülik. Fél kilométeres közelségben pedig két felszíni víz is található. Az egyik a Gyáli 1. és a Vasadi nevet viselő csatorna. A kitermelés hozamát napi 200 köbméterre taksálják, noha a későbbi bővítések után ez akár a háromszorosa is lehet.

Nem lesz mindig ember a kútnál

Az itt kitermelt olajat a MOL közlése szerint a százhalombattai finomítóba szállítják majd és ott dolgozzák fel. Mindez napi két tartálykocsit jelent majd. Állandó felügyelet nem lesz a helyszínen, csak időszakos. Amennyiben minden zöld utat kap, akkor a kút 10 éven keresztül működhet.

Szép summát hoz Vecsésnek az iparűzési adó

Korábban a település polgármestere a Népszavának azt nyilatkozta, hogy a lakosságot nem fogja zavarni a kitermelés, a városnak pedig évi tízmillió forint iparűzési adót jelent majd a létesítmény. Szlahó Csaba mindezt még egy tavalyi bejáráson mondta, amikor kiderült, hogy milyen szép reményekkel kecsegtetnek az itt zajló kutatások.

Jut forrás kutatásra

Egyébként a korábbi megelőző talajvizsgálatok szintén nem jelentettek gondot a helyieknek. Az olajcsoport jövőre 40 milliárd, az elkövetkező fél évtized során pedig 200 milliárd forintot szán magyarországi olaj- és gázkutatásokra.

Nincs földgáz

A vecsési olaj a magas paraffintartalom miatt alig-alig folyékony, már szinte szilárd állagú. A mező különlegessége, hogy az olajat nem kíséri földgáz. Magyarországon a kőolaj- és gázkitermelés a szocializmus idején élte virágkorát. Azóta a hazai mezők egyértelműen a lassú, de biztos kimerülés jeleit mutatják.

Érdekes számok

Az ország területén körülbelül 8 ezer kutat tartanak nyilván, amelyek közül mintegy 5 ezret birtokol a Mol. Ezek közül körülbelül ezer termel. Azonban ez egy kútra eső kitermelés nagyon csekély, az egyetlen vecsési egység ezek hozamának körülbelül tizedét képviseli.

Egyből az élre tört kitermelésben

A MOL tavaly novemberi bejelentése szerint jelentős mennyiségű kőolajat találtak a Pest vármegyei település határában. A Vecsés-2 nevű olajkút a Mol harmadik legnagyobb hozamú magyarországi kútja lett, egyedül képes kiváltani az elöregedő algyői mező teljes éves természetes hozamcsökkenését. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Facebook.)