Minden érintett ügyfelének lehetőséget biztosít a mérőállás bediktálására az árváltozás miatt az MVM Next, ezért a bediktálás határidejét augusztus 15-ig meghosszabbítja. Közben finomított a rezsicsökkentés szabályain a kormány, a mikrovállalkozások és a társasházak esetében is részletezték a szabályokat.

Plusz 1,5 hét a diktálásra

A tájékoztatás szerint az MVM javasolja, hogy azok az ügyfelek, akiknek eddig még nem sikerült a mérőóraállás rögzítése, augusztus 15-ig térjenek vissza az MVM elérhető online ügyfélszolgálatra vagy a telefonos ügyfélszolgálatra. Ahogy a Budapestkörnyéke.hu hírportálon írtunk róla, a mérőóraállás rögzítése munkaidőn kívül is, 0-24 órában lehetséges az online felületen, illetve telefonon keresztül történő automatikus diktálással. A lakossági árkalkulátor ITT érhető el. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem kötelező, de érdemes

A vállalat arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendkívüli diktálás nem kötelező, és a kedvezményes kereten belül fogyasztóknak nem is érdemes mérőállást rögzíteniük a rendkívüli időszakban. A legegyszerűbb az online diktálás, a gázóra állását itt lehet regisztráció nélkül is rögzíteni. A villanyóraállás rögzítéséhez az MVM Next oldalán van egy eligazítás, attól függően, hogy ki milyen szolgáltatónál volt korábban, volt ELMŰ-ÉMÁSZ ügyfeleknek például itt.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Nem lesz hátrányban, aki nem diktál

Ha az ügyfél augusztus 15-ig nem küldi el az aktuális mérőóra állását, nem érheti hátrány, ebben az esetben becsült érték alapján számlamegosztás történik: a 2022. július 31-ig elfogyasztott és a 2022. augusztus 1-jétől elfogyasztott energia mennyisége külön soron lesz feltüntetve a számlán – közölte az MVM az MTI-vel.

Új részletszabályok

Az új rezsiszabályok életbe lépésének napján, hétfőn este jelent meg a Magyar Közlönyben a kormány új rendelete, amelyben a mikrovállalkozásokra és a társasházakra vonatkozó részlet szabályok szerepelnek.

Így módosul az elszámolás

A most megjelent rendelet egyértelműsíti, hogy ez érvényes a fogyasztásuk alapján a mikrovállalkozásokra is, amelyeknél a korábban kihirdetett kedvezményt időarányosan lehet igénybe venni. Az egyetemes szolgáltató ennek érdekében naparányos elszámolást alkalmaz, amely alapján a felhasználó számára kiállított számlában a kedvezményes mennyiség a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzata alapján kerül érvényesítésre, és az e feletti rész elszámolása történik versenypiaci áron.

Jelleggörbe

Földgáz felhasználói adatszolgáltatáson vagy elosztói leolvasáson, leolvasást helyettesítő becslésen alapuló számlázás, valamint az azonos mennyiségről kiállított részszámlákon kívüli egyéb részszámlák esetén az egyetemes szolgáltató üzletszabályzatában rögzített fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezménymeghatározást kell alkalmazni.

Kedvezményt kapnak a társasházak

A társasházak csak a földgáz-fogyasztást illetően lesznek jogosultak a kedvezményes rezsicsökkentett ár igénybevételére, azt is csak akkor, ha augusztus 15-ig bejelentik a lakóépületben műszakilag megosztott, önálló lakások számát az MVM weboldalán online. Az áramot illetően azonban nincs kedvezmény és ez komoly fejtörést okozhat mind a társasházkezelők, mind pedig a társasházban élők számára – írja a Társasházi Háztartás.

Duplaannyi lesz a villanyszámla

A 70,1 Ft-os kedvezményes ár töredéke a valós világpiaci árnak, ráadásul a társasházakban a mostani állapot szerint a duplázódó áramdíj – épülettől függően – olyan 1.000 – 3.000 Ft havi közös költség emelkedést jelenthet lakásonként augusztus 1-jétől, amit vélhetően úgy gondol a törvényalkotó, hogy gond nélkül kibírnak a háztartások.

Sok lift, még nagyobb számla

A legnagyobb áramdíj emelkedést vélhetően a nagyobb, több liftes, elektromos szellőzőmotoros, saját kazánnal rendelkező házak fogják elszenvedni, ráadásul a mélygarázzsal rendelkező épületek esetében komoly konfliktusok is származhatnak abból, ha valaki ezentúl a közös konnektorból tölti az autóját és az így felhasznált energia ráterhelésére nincs a társasháznak még kialakult rutinja.

Nagy viták lesznek a közgyűléseken

A közös költség növekedése mellett szintén probléma lehet, hogy ameddig a közös áramot illetően meglehetősen egyszerű a tulajdoni hányadonkénti, vagy alapterületenkénti megosztás, addig a közös fűtést illetően ha a társasház túllépi a kedvezményes kvótát, úgy a megnövekedett árral ugyanúgy „büntesse-e” a 30 nm-es lakásokban egyedül élőket, mint a 120 nm-es négy-ötfős háztartásokat?

Konszenzus kell

Erre vonatkozóan a társasházakban mindenképp konszenzusra kell jutni a tulajdonosokkal és akár az almérők alapján figyelni az egyes albetétek fogyasztását és úgy igazságosan elosztani a többletet, akár pedig erre vonatkozóan egy közgyűlési határozattal megszavaztatni azt, hogy bizonyos négyzetméter, vagy tulajdoni hányad feletti lakások viselik a többletterheket. Ez utóbbi megoldás persze a vízóra-nem vízóra kérdéshez hasonlóan további konfliktusokat gerjeszthet házon belül, hiszen a nagyobb négyzetméterre, vagy tulajdoni hányaddal rendelkezőknek – több szavazat lévén – ellenérdekük lesz egy ilyen felosztás megszavazásában, és ahol több nagyobb lakás van, mint kisebb, úgy itt a kisebbség jogos védelme is felmerül a fűtési költségek igazságos elosztásával kapcsolatban. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció