Az elmúlt napokban többször mozogtak a csillárok Budapesten, mert Horvátországban rengett a föld. Az agglomerációban a Zsámbéki Romtemplom szomorú mementója annak, hogy a földrengések milyen rombolást tudnak okozni. A fenti térképen látszik, mennyi földrengés alakul ki Magyarországon. Nagy kérdés, kell-e félnünk a földrengésektől, ha igen, hová menekülhetünk előlük?

Sok száz földrengés

A Budapesten is érezhető horvátországi földrengések kapcsán érdemes ránézni a Kárpát-medence és Magyarország földrengéstérképére, mert nagyon beszédes. A kiemelt képünkön látható térképen a Magyarországon legrégebben feljegyzett 456. szeptember 7-én bekövetkezett savariai, mai nevén szombathelyi földrengés és 2016 között történt sok száz másik rengést ábrázolják. Az 1994 előtt történt rengéseket kékkel, az 1995-2018 közöttieket rózsaszínnel, míg a tavaly, 2019-ben történt rengéseket pirossal jelenítették meg.

Érzékeny műszerek

Első ránézésre úgy tűnik, hogy mostanában több a földrengés, mint régen. A sok rózsaszín ne tévesszen meg senkit. Évszázadokkal ezelőtt nem voltak olyan érzékeny műszerek, mint ma, csak azokat jegyezték fel, amelyek érezhetőek voltak és írástudó ember is volt a közelben. Ezért tudjuk, hogy 456-ban rengett a föld Szombathelynél, a leírás alapján pedig 6-os erősségű lehetett.

Nem minden földrengést lehet érezni

A trendeket jól kirajzolják a rózsaszín és piros pöttyök. Ebből egyértelműen látszik, hogy a Balaton-Budapest-Tatabánya háromszögben nagyon sok földrengés történt és történik, vagyis ez egy szezmikusan aktív terület Magyarországon. A rengések nagy részét csak a műszerek érzékelik.

Több problémás hely van Budapest környékén

Budapest környékén is több gócpontot látunk, ezek főleg a Váctól északra és a Csepel-sziget környékén találhatók, szerencsére a főváros központi része szeizmológiailag nyugodt terület, legfeljebb a máshol történt rengéseket lehet érezni.

Földrengések Budapesten és környékén

Forrás: Georisk.hu

Érd térségében van a legtöbb rengés

Ha közelebbről megnézzük Budapest agglomerációját, azt látjuk, hogy a környező hegyek és dombvidékek folyamatosan mozognak. Több rengés pattant ki a Gödöllői-dombság területén, Vác környékén, a Pilis-hegységben és különösen aktív Érd térsége.

Földrengés rombolta le a zsámbéki templomot

Az elmúlt években többször írtunk arról, hogy érezhető földrengés történt Érdhez közel Biatorbágynál vagy éppen Telki közelében. Az ország egyik legismertebb romtemplomát, a zsámbékit is egy földrengés rombolta le néhány száz évvel ezelőtt. IDE KAPCSOLÓDIK: Zsámbéki romtemplom: Földrengés okozta a bajt

A Zsámbéki Romtemplom

A zsámbéki templomot 1763-ban a nagy komáromi földrengés rombolta le – Fotó: BPK

Kell félni a földrengéstől?

A térképen a körök nagysága a földrengés erősségét jelzi. Látható, hogy kevés olyan erősségú, 6-os rengés történik Magyarországon, mint most a napokban egymás után a horvát főváros közelében. A kisebb földrengések nem okoznak jelentős kárt, legfeljebb hajszálrepedések alakulhatnak ki a házak falán.

Sok kicsi földrengés látható kárt okozhat

Erre is érdemes figyelni, hiszen sok pici földrengés évtizedek alatt azért rendesen megrepesztheti a falakat, de a magyarországi épületek szempontjából néhány évtizedes távlatban a talaj természetes mozgása sokkal rombolóbb. Ki ne tapasztalta volna – különösen, ha egy domboldalon álla háza – hogy az épület bizonyos falai rendszeresen megrepednek. Ennek a talaj folyamatos mozgása, úgynevezett suvadása az oka.

Hova menjek lakni, ha elkerülném a földrengéseket?

Magyarország földrengéseit ábrázoló térképen jól kirajzolódnak a teljesen biztonságos területek. Ilyen az Alföld nagy része, különösen a Hortobágy, a Duna-Tisza közének déli része vagy a Kisalföld.

Budapest biztonságos

A budapestieknek jó hír, hogy az ország legsűrűbben lakott területe a főváros, földrajzi értelemben a Pesti-síkság is nagyon nyugodt terület. Az elmúlt sok-sok évszázadban egyetlen földrengés sem pattant itt ki, legfeljebb a közeli földrengéseket lehetett érezni.

Földrengések a Kárpát-medencében 456-2016 között

Forrás: Georisk.hu

Minden, mindennel összefügg

Zágráb légvonalban úgy 300 km távolságban van Budapesttől, ha ott keletkezik egy 6-os erősségű rengés, akkor azt bizony Budapesten is lehet érezni. Ebből is látszik, hogy Horvátország és Magyarország ugyan két különböző ország, a Föld, mint bolygó szempontjából ennek semmi jelentősége sincs, hiszen minden, mindennel összefügg. Ha reng a föld a szomszéd országban, mozog a csillár attól sok száz kilométer távolságban egy másik országban is.

Kiemelt kép: Magyarország földrengései térkép – Forrás: Georisk.hu