Nagyjából húszszor több lehet a valódi betegszám, mint az igazolt fertőzöttek száma – mondta Merkely Béla az ATV-ben.

Egyetlen intézkedéssel lehetetlen legyőzni ezt a vírust, de ő például kötelezővé tenné a maszk használatát – mondta a Semmelweis Egyetem rektora vasárnap este az ATV-nek.

Merkely Béla szerint „minél többen használják, annál nagyobb az esélye, hogy visszaszorítjuk a reprodukciós rátát. A múlt héten ez a szám a kettőt is meghaladta, ami azt jelenti, hogy legalább ennyi embernek adta tovább a vírust egy fertőzött”

Ez is érdekelhet: Születésnapjára kapta az utazást a hőlégballon baleset áldozata: férje végignézte a tragikus zuhanást

A professzor arról is beszélt,  hogy az első hullám alatt nem volt cirkuláló a vírus, a behurcolást követően azonban a fertőzés cirkulációja legalább tízszerese a tavaszi helyzetnek.

„Nagyjából húszszorosa az igazolt fertőzéseknek a valódi szám. Ezek alapján körülbelül százezer beteg lehet Magyarországon”.

A koronavírus önmagában a határok bezárásával nem állítható meg, Merkely Béla azonban már korábban becsukta volna a kaput, a magyarok azonban ezt láthatóan nem akarták. Horvátországtól tartottak, ez a félelem pedig be is igazolódott.

A fiatalok fertőződnek meg leginkább

Tavasz óta a 20-30 évesek kapják meg a vírust, ők persze egy idő után lezárhatják a kört, hogy ne adják tovább a betegséget, de azért ez nem ilyen egyszerű. Idő kell ahhoz, hogy a fiataloktól eljusson az idősekhez a fertőzés.

Összeségében lehet több haláleset mint az első hullám alatt, de korai még ezt megmondani. Merkely Béla úgy kalkulál, hogy 3-4 hét alatt berobbanhatnak a számok a külföldi példák alapján, de lassíthatjuk ezt a folyamatot, ha figyelünk az idősekre.

A SE rektora szerint nem elég csak a tünettel rendelkezőket tesztelni, ráadásul kiemelte, hogy a megfertőződés utáni napokban, a tünetek előtt adhatjuk tovább leginkább a COVID-19-et. Szerinte elsődleges feladat, hogy stabilan tartsuk az iskolákat, és védjük a szociális, illetve az egészségügyi intézményeket.

Bonyolult a tesztelési folyamat Magyarországon

Röst Gergely, a Szegedi Egyetem matematikusa nemrég keményen bírálta a magyarországi tesztelési protkollt. Azt mondta, hogy mire valakiről kiderül, hogy fertőzött, addigra már szinte felesleges is karanténba zárni. Erről a BudaPestkörnyeke.hu ebben a cikkében írt.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Varga György