A jellegzetes bőrkinövések, apró dudorok, melyeket condylomáknak, nemi szervi szemölcsöknek hívunk, kifejezetten az intim tájakon jelenhetnek meg, ennek hátterében pedig legfőképp HPV fertőzés áll. Milyen panaszokat okozhatnak, milyen kezelési lehetőségek közül választhatunk? Az alábbiakban ennek kapcsán nyújtunk hasznos információkat.

Hogyan alakulhatnak ki? 

A condylomák általában nem okoznak fájdalmat, melyek kisebb méretű, szabálytalan kinövések, előfordulhat azonban viszketés, égő érzés, vagy akár vérzés is. Fontos kiemelnünk, hogy fertőzőek, és könnyen átterjedhetnek szexuális úton. Természetesen olyan HPV-törzsek is kiválthatnak a panaszokat, melyek nem szexuális átvitellel terjednek.

A Déli Klinika Urológiai Központban condyloma műtétet is végeznek, azonban a kezelésük többféle módon is történhet. A műtéti eltávolítás mellett például történhet krioterápia, elektrokauterizáció, lézeres kezelés, lokális gyógyszeres terápia is. Ennek eldöntése függ a fertőzöttség kiterjedtségétől, az állapot súlyosságától. Fontos viszont, hogy mielőbb megtörténjen a kezelés, ugyanis kezeletlenül nemcsak átvihetők, továbbadhatók, hanem még több szemölcs is megjelenhet, de a meglévők is növekedhetnek.

Mit érdemes tudni a műtéti eltávolításról?

A Déli Klinika Urológiai Központban végzett condyloma műtétet feltétlenül megelőz egy komplett urológiai szakorvosi vizsgálat, ennek keretén belül fizikális vizsgálat is történik, illetve alaposan feltárják a beteg kórelőzményeit. Egyúttal megtörténik a nemi szervi szemölcsök kezelési lehetőségeinek átbeszélése, s a legmegfelelőbb terápia részletes ismertetése. 

A beavatkozás minden esetben egyedi és személyre szabott, vagyis a technológia változhat az állapot súlyossága, a fertőzöttség kiterjedtsége alapján. Továbbá figyelembe veszik a páciens társbetegségeit, egyéni állapotát. Számos tényezőtől függhet, hogy milyen érzéstelenítési módot alkalmaznak, ugyanis döntő a beteg érzékenysége is.

Melyek a lézeres kezelés előnyei?

A nemi szervi szemölcsök lézeres eltávolítása több előnyt is tartogat, köztük az egyik legjelentősebb, hogy minimálisan invazív eljárás. Ezáltal kevesebb vérzéssel is jár a procedúra, ráadásul gyorsabb a sebgyógyulás, vagyis jelentősen lecsökken a regenerációs idő. Nem elhanyagolandó szempont az sem, hogy kevesebb utófájdalommal számolhatunk, minimális a hegszövet képződése, így esztétikai előnye is van.

A lézerenergia precízen irányítható, a sejtek víztartalmát gőzzé alakítva fejti ki hatását, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy “vízgőzként elpárologtatja” a kóros sejteket, viszont a környező ép szövetekben nem tesz kárt. További előnye, hogy nem kell tartani a kórokozó átadásától, ugyanis az eszköz nem érintkezik a kezelendő területtel, hiszen lézersugár segítségével végzik el a beavatkozást. 

Lehetőség nyílik tehát a gyorsabb regenerációt, kisebb megterhelést jelentő kezeléstípus választására.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: urologiaikozpont.com

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.